Metsänomistaja Taavi Siukon resepti tuottavaan metsään on ytimekäs. Uudistetaan laadukkaalla taimiaineksella, hoidetaan oikea-aikaisesti sekä lannoitetaan. Elinvoimainen, ripeästi kasvava metsä on parasta vastalääkettä ilmastonmuutokseen.

Brasiliassa asuva, palstatilalliseksi itseään tituleeraava Taavi Siuko on kirjaimellisesti etämetsänomistaja. ”Välimatkalla mitaten näin on, mutta käyn Punkalaitumen metsissäni varmasti yhtä usein kuin paikkakuntalaisetkin”, hän vakuuttaa.

Metsä on kuulunut muodossa taikka toisessa Siukon elämään aina. ”Olen syntynyt ja kasvanut metsän keskellä Punkalaitumella ja tehnyt elämäntyöni puun parissa.”

Kuusikon keskellä varttuneelle nuorukaiselle metsäala oli luonteva valinta. ”Äitini oli sitä mieltä, että olen nahjale enkä laiskuuteni vuoksi tule elättämään itseäni työllä. Kansankoulunopettaja kehotti äitiäni laittamaan minut oppikouluun – tiedä vaikka poika poliisiksi pääsisi.”

Siuko lähti opintielle ja ylioppilastutkinnon jälkeen tie vei opiskelemaan sellu- ja paperiteknologiaa Teknilliseen korkeakouluun Helsinkiin. ”Oli tavattoman suuri onni olla mukana puunjalostusosaamisen kehityksessä. Kaikki sattui ajallisesti oikeaan saumaan, sillä Suomessa rakennettiin vilkkaasti sellu- ja paperitehtaita sodanjälkeisinä vuosikymmeninä”, Siuko sanoo.

Metsäteollisuus kehittyi niissä maissa, joissa rakennettiin uusia tehtaita. Siksi 1970–80-luvulla paperintekijöiden mekka siirtyi Yhdysvaltain Appletonista Helsinkiin. ”Nyt se on siirtymässä Kiinaan, sillä uusia tehtaita rakennetaan tänne enää harvakseltaan. Myös Brasiliasta on viime vuosina tullut merkittävä paperin ja sellun valmistaja.”

Lue koko juttu painetusta toukokuun 2019 Maatilan Pellervosta. Tilaajana löydät koko lehden myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli