Kulmalan puutarhoilla luonnonmukainen kasvihuoneviljely on vuosien varrella hioutunut vahvaksi taidoksi ja osaamiseksi. Lassen Luomu -tuotteissa maistuu menneisyys ja tuoksuu tulevaisuus.

Kasvihuonevihannesten luomuviljely todella osataan Kulmalan puutarhoilla. Lassen Luomu -tavaramerkin alla on tuotettu yli 20 vuotta tomaatteja, kasvihuonekurkkuja, salaatteja ja yrttejä. Näitä löytyy kaupoista aina Ivaloa ja Sodankylää myöten. Salon Perniössä kasvihuonepinta-alaa kurkuille ja tomaateille on käytössä noin 5 000 neliötä. Kemiönsaaressa lähellä Strömman kanavaa kasvaa luomusalaattia ja -yrttejä 3 700 neliön vuokrahuoneessa, entisen alkoholistiparantolan terapiahuoneessa.

Suomalaiselle luomukasvihuoneviljelyn uranuurtajalle Lasse Kulmalalle luomuviljely on paitsi työ, myös elämäntapa ja harrastus. Vuonna 2005 tytär Jetta Kulmala tuli maatalousyhtymän toiseksi osakkaaksi ja toimii alalla yhtä intohimoisesti kuin isänsä. Lasse aloitti kasvihuoneviljelyn 40 vuotta sitten istuttamalla ensimmäiset runkotomaatin taimet suoraan peltomultaan muovihuoneeseen. Kasvihuonekurkkuakin hän kokeili, mutta päätti pian keskittyä tomaattiin.

Vuonna 1996 puutarhalla siirryttiin luonnonmukaiseen viljelyyn, kun Lassen käsiin oli eksynyt tuore tutkimus tomaatin luomuviljelystä.

”Innostuin kokeilemaan uutta viljelytapaa. Tomaattia ei siihen aikaan tuotettu Suomessa kaupallisesti luonnonmukaisilla menetelmillä, joten viljely piti opetella julkaisujen perusteella”, Lasse kertoo.

Kun homma alkoi toimia, puutarhalla siirryttiin muutaman vuoden jälkeen kirsikkatomaatteihin. Kurkkukin palasi mukaan tuotantoon vuonna 2012, tällä kertaa luomuna.

Keltainen kirsikkatomaatti on numerolajike, sillä puutarhalla etsitään jatkuvasti uusia sortteja.

Kurkkuja ja kirsikkatomaatteja

Kesäisen kuumana päivänä kirsikkatomaatit ja kurkut pukkaavat satoa Kulmalan kasvihuoneissa Perniössä. Kirsikkatomaatit kypsyvät tertuissa keltaisina, punaisina ja mustanpunaisina. Osa niistä on numerolajikkeita, sillä puutarhalla etsitään jatkuvasti uusia sortteja.

”Lajikkeen pitäisi olla hyvän maun lisäksi kauppakestävä. Sellaista on vaikea löytää. Keltaisia ja mustanpunaisia on vaihdettu vuosittain, mutta punaiseen ’Jennita’-lajikkeeseen olemme tyytyväisiä”, Jetta toteaa.

Kasvihuonekurkkuja ja kirsikkatomaatteja Kulmalat viljelevät vain kasvukauden ajan. Kurkut istutetaan helmikuun 20. päivän paikkeilla, tomaatit maaliskuun alussa. Kasvustot raivataan marraskuun loppuun mennessä. Sen sijaan salaatti- ja yrttitarha Strömmassa toimii ympärivuotisesti.

Jetan ja Lassen lisäksi puutarhat työllistävät yhdeksän vakituista sekä kymmenkunta kausityöntekijää, joista osa on paikallisia nuoria.

”Minun vastuulla on taloushallinto, henkilöstö ja työvuorolistat. Tuuraan myös sairastuneita tai vapaapäivän tarvitsevia. Haluaisin mielelläni esimerkiksi pussittaa salaattia, mutta pakkaamolla huhkittuani en enää iltaisin jaksaisi tehdä paperihommia, jotka ovat firmaa pyörittäessä nykymaailmassa tärkeitä”, Jetta kommentoi.

Lue koko juttu painetusta marraskuun 2019 Maatilan Pellervosta. Tilaajana koko lehden löydät myös e-arkistosta www.pellervo-e-lehdet.fi.

Jaa artikkeli