Suomen suurimmilla maatiloilla on monenlaisia strategioita menestyä. Yhteistä kannattaville tiloille on, että yrittäjät ovat löytäneet oman tapansa toimia ja noudattavat valittua strategiaa.

Kahdenkymmenen eniten maataloustukia vuonna 2018 saaneen maatilayrityksen joukossa on 17 kotieläintilaa ja vain kolme kasvinviljelytilaa. Luomutiloja listalle mahtuu neljä, siis huomattavasti enemmän kuin luomutilojen suhteellinen osuus kaikista maatiloista on. Luonnonmukainen tuotanto näyttääkin olevan yksi menestyksen avaimista.

Kahdestakymmenestä suurimmasta maatilasta 12 toimii osakeyhtiömuodossa ja lopuistakin ainakin puolet suunnittelee yhtiöittämistä. Nopeasti kasvaneilla tiloilla investointilainojen lyhentäminen onnistuu nopeammin osakeyhtiömuodossa, koska yhtiöt maksavat liikevoitostaan veroa vain 20 prosenttia.

Kustannustehokkuus ja alhaiset tuotantokustannukset tuntuvat kuuluvan jokaisen menestyneen tilan toimintaperiaatteisiin. Tämä on luonnollista, sillä lopputuotteiden hintaan on huomattavasti vaikeampi vaikuttaa. Haastatelluista tiloista kaikki pyrkivät pitämään kiinteät kustannukset minimissään. Harkitsemattomia investointeja koneisiin tai rakennuksiin ei tehdä. Myös muu talousosaaminen kuuluu olevan isoilla tiloilla varsin hyvällä tasolla, vaikkei talouden tunnuslukuja joka viikko tai kuukausi seurattaisikaan.

Yrittäjien haastatteluista tuli selkeästi esille, että jokainen maatilayritys on löytänyt omat vahvuutensa ja rakentanut strategiansa niiden varaan. Strategiaa myös noudatetaan, eikä toiminnassa rönsyillä hetken päähänpistosta mihinkään suuntaan.

Poimimme 20 suurimman tilan listalta viisi erilaista tilaa, joiden yrittäjät esittelevät omat strategiansa. Suurimmat tilat oli poimittava tukisummien perusteella, sillä verotiedoista ei saa koostettua kattavaa listaa Suomen kannattavimmista maatilayrityksistä.

Listan suurimmista maataloustukien saajatiloista ja viisi haastattelua löydät helmikuun 2020 Maatilan Pellervosta. Tilaajana voit lukea koko jutun myös digilehdestä.

Jaa artikkeli