Ravihevosten yhteisomistamisen suosio kasvaa koko ajan. Uudenlaiset osuudet tarjoavat entistä monipuolisempia mahdollisuuksia. Oli kimppa iso tai pieni, yksi asia yhdistää kaikkia, hevonen.

Perinteiset ravikimpat ovat monesti lähteneet liikkeelle kaveriporukoista tai tuttavapiiristä. Hevonen on ostettu ja valittu yhdessä. Nykyään isoilla hevoskasvattajilla sekä ravivalmentajilla on tarjolla valmiita kimppoja. Ne sopivat myös sellaisille, joilla ei ole aiempaa hevoskokemusta.

Saatavilla on ollut myös suuria, tuhannen omistajan kimppaomistuksia. Neljä vuotta sitten alkoi jo toinen Raviliiga yhdessä raviratojen ja jääkiekon Liiga-joukkueiden kanssa. Ensimmäisen Raviliigan kimppahevosten omistajista lähes puolet tulivat ravihevosten pariin uusina.

Liigassa jokainen ravivalmentaja on ostanut edustamaansa jääkiekkojoukkuetta varten oman varsan hevoshuutokaupasta. Osuudet hevosista on myyty niin lätkä- kuin ravifaneille. Nelivuotiskaudelle oli myynnissä tuhat sadan euron osuutta jokaisen liigajoukkueen hevosesta. Viimeisin Raviliiga päättyy vuoden lopussa, jolloin joukkueiden hevoset myydään huutokaupassa joulukuussa. Sitten selviää, jatkavatko ravurit edelleen kimppojen omistuksessa.

Jaettuja kokemuksia

Yhteisomistus isossa kimpassa tarjoaa mahdollisuuden päästä mukaan hevosenomistamisen elämyksiin pienellä panoksella. Jos kimpassa on mukana muutamien kymmenten tai satojen eurojen kertapanostuksella, ei kulujen kanssa tule yllätyksiä.

Kimppahevosen omistajaksi ryhtyminen on myös mutkaton keino palata jo entuudestaan tutun lajin pariin. Kimpat sopivat myös niille, joille hevosen päivittäinen hoito on vierasta.

Vaikka suuren kimpan osakkaalla ei ole vaikutusvaltaa päätöksiin, hän pääsee tavallista lähemmäs hevosta, valmennusprosessia ja ravien maailmaa. Raveissa tunnelmaan tuo oman mausteensa, kun paikan päällä on iso joukko kimppahevosen kannattajia. Tutustuminen samanhenkisiin ihmisiin käy luontevasti, sillä valmiina on ainakin yksi yhteinen puheenaihe, oma hevonen. Ravien tuoksinassa tuskin kukaan miettii millaisen osuuden hevosesta omistaa. Kaikki jännittävät yhtä lailla, porukassa kimppahenki kasvaa ja jaettu ilo on moninkertainen. Jos taas tuuri on ollut huono, jälkipeliäkin voi käydä yhdessä.

Yhteisomistus isossa kimpassa tarjoaa mahdollisuuden päästä mukaan hevosenomistamisen elämyksiin pienellä panoksella.

Kimppoja moneen lähtöön

Isot ravikimpat ovat saaneet aikaan uusia tuulia. Ne ovat osoittaneet, että hevosenomistaminen voi olla mahdollista ilman suuria sijoituksia ja mielekästä ilman isoja rahallisia odotuksia. Nykyään ammattivalmentajat ostavat hevosia kimppoja varten ja ravitalleilla sekä kasvattajilla on erilaisia kimppoja. Osuuksia myydään niin verkossa kuin alan lehdissä.

Tavallisesti kimppojen koko vaihtelee kymmenen hengen porukoista sadan hengen kimppoihin. Hinnoittelu vaihtelee kertapanoksesta kuukausimaksullisiin, ja sekä että maksettaviin. Osuuden voi ostaa varsasta tai aikuisesta hevosesta.

Oman hevosen valmennusta ja kuulumisia pääsee seuraamaan monin eri tavoin. Joissakin porukoissa hevosenomistajat pääsevät seuraamaan hevosen kuulumisia päivittäin netistä ja osakkaille järjestetään yhteistä tekemistä ja tallivierailuja.

Vetäjällä tärkeä rooli

Olipa kimppa iso tai pieni, kimpalle valitaan aina yhteyshenkilö. Kimpanvetäjä hoitaa yhteydenpidon valmentajaan ja raportoi omistajille hevosen kuulumisista. Valmentajalta samojen asioiden raportoiminen monelle eri ihmiselle veisi kohtuuttomasti työaikaa. Tiedottamiskanavina toimivat usein sähköpostilista, hevosen omat nettisivut ja Facebook- tai Whatsapp-ryhmä.

Osakkaiden aktiivisuudesta on kiinni kuinka paljon he toivovat yhteistä toimintaa. Mahdollisuuksia on monia, kuten tapaamiset raveissa, yhteiset kilpailumatkat, palkitsemistapahtumat, fanituotteet ja vaikka toto-kimppapelit. Yhteydenpito sosiaalisessa mediassa, erilaiset videokoosteet ja arvonnat ovat kaikki mukavaa yhteistä toimintaa.

Jotta kaikki ei kaatuisi kimpanvetäjän harteille, kimpalle voi tarvittaessa myös nimetä oman tapahtumavastaavan ja tiedotukseen voi osallistua useampia henkilöitä, vaikka ”vierailevia tähtiä”. Näin on mahdollista saada esille erilaisia näkökulmia.

Kimppahevosen omistajalle suurinta antia on päästä seuraamaan ravurin kasvamista, kehittymistä ja valmentamista.

Hevonen tutuksi

Suurinta antia kimppahevosen omistajalle on päästä seuraamaan ravurin kasvamista, kehittymistä ja valmentamista. Kun hevonen tulee tutuksi, sen viikoittaiset kuulumiset ovat odotettuja uutisia.

Kimppaomistamiseen ei kannata lähteä suurin taloudellisin odotuksin. Jos hevonen osoittautuu lahjakkaaksi ja valmentajan kanssa syntyy hyvä valmennussuhde, kimppa saattaa hyvällä tuurilla tuottaa myös voittoa. Toiset kimpat enemmän, toiset vähemmän.

Valmennuksella on suuri merkitys siihen, millaiset lähtökohdat hevonen saa kehittyäkseen ja menestyäkseen. Ammattivalmennuksessa harjoittelevat hevoset menestyvät usein paremmin kuin amatöörien valmentamat. Harjoitusten teho ja määrä on osattava muokata sopivaksi ravurin kuntoon nähden. Hevosen hyvinvointi ja terveys ovat etusijalla, jotta kilpaura on mahdollinen. Treenaaminen on pitkäjänteistä työtä, jota on tehtävä aikaa ja vaivaa säästämättä. Kun hevonen sitten pääsee kilpailemaan, on varmasti kokeneemmallakin raviharrastajalla perhosia vatsassa.

Mukaan hevoskimppaan?

Perinteisten pienien kimppojen toimintatapa on ostaa yhteinen hevonen ja jakaa osuudet hevosesta. Varat ammattivalmentajan käyttämiseen löytyvät paremmin, jos omistusosuuksia on useita.

Yhteisomistuksessa olevasta hevosesta tehdään normaali kauppakirja, jossa hevosen ostaja on yhtymä. Osuuksien omistajat maksavat hevosen ylläpitokuluja kimpan sopimalla aikavälillä. Kulut ja mahdolliset voitot jakautuvat omistajille omistusosuuksien suhteessa.

Yhtymää perustettaessa on paljon asioita, joista kaikkien on sovittava yhteistuumin. Kirjallisessa sopimuksessa on koetettava huomioida kaikki mahdolliset tilanteet, joita kimppahevosen kanssa voi tulla eteen. Suomen Hevosenomistajien Keskusliitolta löytyy myös valmiita sopimuspohjia.

Kimppalaiset päättävät yhdessä hevosen asioista, mistä saattaa koitua päänvaivaa. Kun mielipiteitä on useita, voi syntyä erimielisyyksiä. Jotta kimppa onnistuu, on kaikilla osakkailla hyvä olla mahdollisimman realistiset odotukset valitun hevosen ja kimpan suhteen. Jos päättää lähteä valmiiseen kimppaan, kannattaa tutustua kimppasopimukseen. Silloin tietää mihin asioihin osakas voi vaikuttaa.

Jaa artikkeli