Kuitupuu nousee ensi vuonna

joulukuu 7, 2017 | TEEMU PAKARINEN, teksti

Metsäteollisuuden isot investoinnit lisäävät selvästi kuitupuun käyttöä ensi vuonna. Kasvu korjataan yksityismetsistä.

Myssyfarmi ponnistaa suomalaisesta maaperästä

joulukuu 7, 2017 | RIITTA SAARINEN, teksti

Myssyfarmi viljelee rypsiä, hernettä, ruista, ohraa, kauraa ja rehua. Sadosta jalostetaan rypsiöljyä ja hernetuotteita. Maailmalle tuotetaan tietysti myös villamyssyjä; ne syntyvät luomuvillasta taitavien naisten käsissä.

Vauhtia ravinnekierrätykseen

joulukuu 7, 2017 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Kierrätyslannoitus on murrosvaiheessa. Hankkeissa on saatu paljon alulle, mutta nyt työ vasta tosissaan alkaa. Jätevesilietteen käsittely on ongelmallista.

Drone muuttaa viljelyä

joulukuu 7, 2017 | SAARA LIESPUU, teksti

Dronen hyperspektrikameralla kuvatun täsmäviljelymateriaalin hyödyntäminen lannoituksessa on koelohkoilla kasvattanut viljasatoa tai pienentänyt lannoituskustannuksia jopa 30 prosenttia. Lohkojen sisäinen vaihtelu on suurta; siihen pitäisi päästä kiinni.

Kilowatteja katolta

joulukuu 7, 2017 | VESA JÄÄSKELÄINEN, teksti ja kuva

Savonlinnan Kallislahdessa toimivalla Kosolan lypsykarjatilalla hyödynnetään tehokkaasti sekä aurinkosähköä että maalämpöä. Ostoenergian kulutus tuotettua maitotonnia kohti on vain puolet keskiarvoon verrattuna.

Monitoimi­lomittajalle on kysyntää

joulukuu 7, 2017 | SIRPA PALOKARI, teksti

Yrittäjänä toimiva maatalouslomittaja voi kehittää bisnestään opiskelemalla lisätaitoja ja tarjoamalla tiloille erikoispalveluja. Timo Sillanpää osti sorkanhoitotelineen, pienkuormaajan ja haketuslaitteen.

Yhtiöittäminen houkuttaa kasvavia tiloja  

joulukuu 7, 2017 | SAARA LIESPUU, teksti ja kuvat

Tilan kasvu saa monen pohtimaan verotuksellisesti edullisempaa osakeyhtiömuotoa. Kun ansiotuloveron piiriin kuuluvaa tuloa on noin 50 000–60 000 euroa, se voi olla järkevä ratkaisu.

Ruokinnan korjaus kohensi eläinterveyttä ja tuotosta

marraskuu 1, 2017

Kun poikimisen jälkeiset ongelmat saadaan kuriin, lehmien lypsykausi lähtee hyvin käyntiin. Eläimet heruvat oman potentiaalinsa mukaan, eikä tuotoksesta leikkaudu paras osa pois.

Vain syöty rehu lypsättää

marraskuu 1, 2017

Vaikka kuinka saisi hyvää säilörehua ruokintapöydälle, se pitää myös syödä, jotta se näkyisi maitotilissä. Rehukustannusten hallinta on taitolaji, sanoo Sari Jussila.

Paakkarin tilaa kehitetään perusteista alkaen

marraskuu 1, 2017

Pari vuotta sitten lypsykarjatilan nimiinsä ottaneet Arja ja Tauno Paakkari ovat päättäneet pysyä maidontuottajina, vaikka heitä olisi jossain vaiheessa jäljellä alle tuhat. Tuotannon kehitys aloitettiin peltojen kunnostamisella ja lean-opeilla.