NAVin pihvi­hausta voi etsiä lypsy­karjalle sopivia liharotu­sonneja.

Liharodun sonneja lypsykarjalle

marraskuu, 2022 | Teksti Kaisa Sirkko ja Pirkko Taurén

Liharotusonnien käytöstä lypsy­karja­käytössä on saatavilla korkea­laatuisia indeksi­tietoja. Pohjoismaiset jalostus­arvostelut kertovat, minkä isäsonnin vasikat syntyvät ongelmitta ja kasvavat hyviin teuras­tuloksiin.

puutavara

Sahatavaraa omasta metsästä

marraskuu, 2022 | Teksti ja kuvat Kari Lindholm

Oman metsän tukkien rahti­sahaus muuttui kannattavaksi, kun kaupallisen kappale­tavaran hinta ponkaisi pilviin.

Uusi navetta kaikilla herkuilla

marraskuu, 2022 | Teksti Marja Heikkilä

Korpelan tilalla Forssassa on tuotettu maitoa kohta vuoden ajan uudessa, pitkälle automatisoidussa 150 lehmän pihatossa. Uudis­rakennuksen suunnittelussa ja toteutuksessa on huomioitu myös tulevaisuuden tarpeet laajennus­mahdollisuuksineen.

Nainen ja mies seisovat pellolla. Takan lehmiä.

Saarijärvellä säästetään yhteishankinnoilla

lokakuu, 2022 | Teksti Markku Pulkkinen

Koskenkylän pien­viljelijäyhdistys on tehnyt pioneerityötä yhteis­hankinnoissa. 160 viljelijän joukko säästää kymmeniä tuhansia euroja vuodessa.

Jytkystä Pandemiaan

lokakuu, 2022 | Teksti Miina Leppänen

Lehmä tunnetaan värikkäästä nimestään. Nimien keksiminen tuottaa päänvaivaa loppuvuodesta, kun kaikki ideat on käytetty, mutta nimeäminen tuo myös iloa.

Biokaasutraktori nousi maatalouskoneiden julkkikseksi

lokakuu, 2022 | Teksti ja kuvat Tuomas Rytky

Edullinen jälkiasennettu biokaasumuunnos pienentää traktorin polttoainelaskua. Viikon asennustyö nostaa kuitenkin kokonaisuuden hintaa ja vielä toistaiseksi tiekäyttöön vaaditaan poikkeuslupa.

Härkäpapu soveltuu lehmille hyvin

lokakuu, 2022 | TEKSTI VIRPI ADAMSSON

Härkäpapusäilörehu on varteenotettava  vaihtoehto lypsylehmien ruokintaan. Helsingin yliopiston tutkimuksen mukaan se maistuu lehmille hyvin ja jopa lisää maitotuotosta.

Tekoja ja puheita maa­seutu­yrittämisen puolesta

lokakuu, 2022 | Teksti Vesa Vainio

Yhdeksännessä polvessa 330-vuotiasta sukutilaa pyörittävä Mikko Suur-Uski jalostaa viljasta maistuvia oluita. Itseoppinut oluentekijä vannoo yhteistyön nimeen, jotta valot pysyvät kylissä päällä.

Vierailijat paljon muutakin kuin ostavia asiakkaita

syyskuu, 2022 | Teksti ja kuva Maija Kyrö

Sysmäläisellä Lehtosalon luomutilalla myydään ylämaankarjan lihaa. Seurustelu tilalla käyvien asiakkaiden kanssa tuo paljon iloa tilanväelle.

Kotimaisuus kantaa

syyskuu, 2022 | Teksti Sirpa Palokari

Suttisen marja- ja vihannestilaa kehitetään asiakkaiden tarpeita kuulostellen. Tilapuotiin väkeä vetävät kotimainen laaturuoka ja käsityöläisten taidonnäytteet. Kun kahvittelijat lisääntyivät, rakennettiin uusi kahvila jäätelöbaareineen.