KAUNEUDEN KAIHOON

On sadonkorjuun juhla ja kukitettujen nautojen kulkue. On yrttitohtori ja suklaaleipuri, luomutilallinen ja viinitarhuri. On keisarin kesälinna, Mozartin kotikaupunki ja Hitlerin Kotkanpesä. On Itävaltaa ja Baijeria koko rahalla, lehtemme lukijamatkalla.

Perjantai 4.10.

Kuvat Jarmo Uusi-Rintakoski 

Lento Helsinki-München LH 2463 klo 13.20–14.50. Jatkamme matkaa tilausbussilla Saksan Baijerista Itävallan Salzkammergutin osavaltioon ja siellä St. Wolfgangin kylään, joka sijaitsee samannimisen järven rannalla. Ajomatka kestää nelisen tuntia. Majoitumme Zimmerbräu-hotelliin kylän keskustassa. Tasokas hotellimme on peräisin 1300-luvulta. Tuolloin paikalla tosin toimi hevostalli, mutta me saamme nauttia perinteikkäästä, viehättävästi ja kodikkaasti sisustetusta perhehotellista.
Päivällinen hotellissa.

Lauantai 5.10.

Aamiainen, illallinen. Bussi noutaa meidät kyläjuhlaan, jonka päätähtinä ovat vuoriniityiltä kotiutuvat naudat. Kauniisti seppelöidyt, kellokaulaiset eläimet ohjataan kulkueena laaksoon juhlapaikan tuntumaan. Vuotuinen juhla, Almabtrieb, on kyläläisten järjestämä. Myös ohjelma on kotoperäistä: alppiseutujen laulua, soittoa, kansantanssia ja työnäytöksiä. Väki pukeutuu hienoihin perinnepukimiin, joita yhä käytetään tavallisiin vaatteisiin yhdisteltyinä. Myytävänä on kylän naisten valmistamaa ruokaa ja leivonnaisia, juotavana kahvia, teetä, viiniä, olutta ja snapsia. Iloinen tunnelma yhdistää, musiikki kertoo rakkaudesta kotiseutuun ja ylistää sen kauneutta. Lehmien kellot kalkahtelevat niityllä, kun kruunupäät hamuavat kotilaakson rehevää odelmaa.

Hotelliin palaamme iltapäivällä. Vielä ehtii ennen illallista vaikka piipahtaa vilkaisemassa kauppojen tarjontaa.

Sunnuntai 6.10.

Aamiainen, illallinen. Tänään kylässä vietetään sadonkorjuujuhlaa. Tapahtumat alkavat kiitosmessulla kirkossa, jonne kyläläiset saapuvat kulkueissa soittokunnan säestämänä. Kuluneen vuoden aikana pyöreitä täyttäneet saavat arvokkaasti kyydin hevosten vetämissä kieseissä. Myös me olemme tervetulleita messuun.

Aamupäivällä lähdemme bussilla Bad Ischlin kaupunkiin, jossa muiden muassa operettisäveltäjä Franz Lehár vietti vuosikymmeniä. Erityisesti muistetaan Itävalta-Unkarin (1867–1918) keisari Franz Joseph ja hänen puolisonsa Elisabeth eli Sissi. Hallitsijaparin hieno, biedermeiertyylinen kesäpalatsi Kaiservilla on vierailukohteemme.

Palaamme Wolfgangjärvelle St. Gilgenin kylään ja erääseen sen kahviloista. Kuulemme konditoriassa Mozart-kuulien historiasta ja pääsemme suklaakuulia myös valmistamaan. Nautimme kahvia tai teetä sekä Mozartin nimeä kantavaa suussa sulavaa suklaakakkua. Kylläisinä kävelemme satamaan, nousemme järvilaivaan ja matkaamme St. Wolfgangin kylään.

Maanantai 7.10.

Aamiainen, illallinen. Päivän ensimmäinen vierailukohde on luomupuutarha. Yrteistä ja niiden lääkinnällisistä käyttötavoista meille kertoo alan asiantuntija. Saamme tutustua viljelyyn, kuivaukseen ja yrttisadon monipuoliseen käyttöön.

Toinen kohteemme on luomuruokaa tuottava maatila Zell am Moosissa. Tilalla on 13 lypsylehmää. Perhe esittelee tilan toimintaa.

Vielä ehdimme tutustua kolmanteenkin kohteeseen, joka niin ikään on perheyritys, viinitila Hofkirchenissä. Illaksi ajelemme hotelliin.

Tiistai 8.10.

Aamiainen, illallinen. Matkaamme tänään iki-ihanaan Salzburgin kaupunkiin. Poikkeamme kuitenkin reitiltä ja päädymme Berchtesgadeniin n. 30 km Salzburgista. Kehlsteinhausina ja Kotkanpesänä tunnettu rakennus oli Saksan kansallissosialistisen työväenpuolueen 50-vuotislahja Adolf Hitlerille. Rakennustöitä valvoi puoluekanslian johtaja Martin Bormann. Erittäin vaikeaan, jyrkkäseinäiseen vuoristoon hakattiin tie vain 13 kuukaudessa. Kivihuvila, Hitlerin piilopaikka, on 1 834 m korkeudessa. Matkailijat kuljetetaan vuorelle kiemuraista tietä erityisbusseilla ja viimeinen osuus, 124 m, noustaan vuoreen rakennetulla hissillä. Näkymät sekä ympäröivään vuoristoon että Königsjärvelle ovat todella komeat.

Jatkamme Salzburgiin, missä teemme yhteisen kiertokävelyn ja näemme ydinkeskustan merkittävät rakennukset, kuten Wolfgang Amadeus Mozartin synnyintalon. Kävelyretken jälkeen jää aikaa tutustua kaupunkiin itsekseen, poiketa kahvilla tai ostoksilla.

Illalla palaamme hotelliin ja kokoonnumme siellä lähtiäisillalliselle.

Keskiviikko 9.10.

Aamiainen, lounas. Hyvästelemme hotellin henkilökunnan ja lähdemme matkatavaroinemme ajelemaan kohti Müncheniä, missä on hetki aikaa katsella kaupunkia omin päin. Peribaijerilaisen lounaan nautimme kuulussa Hofbräuhaus-ravintolassa. Kiertoajelulla kuulemme Baijerin pääkaupungin historiaa, näemme keskustan komeimmat rakennukset sekä pysähdymme kuvaustauon ajaksi Schönbrunnin linnan porteille. Matka päättyy lentoasemalle. Lento Helsinkiin klo 19.30–23.00.

 

Matkan hinta
Matka maksaa 1 495 euroa/henkilö jaetussa kahden hengen huoneessa, lisämaksu yhden hengen huoneesta 120 euroa. Hintaan sisältyvät lennot Helsinki–München–Helsinki Lufthansan reittivuorolla turistiluokassa; majoitus hotelli Zimmerbräussa***+; ohjelmassa mainitut ateria (ei ruokajuomia) ja runsaat aamiaiset; bussikuljetukset sekä ohjelmassa mainitut retket ja pääsymaksut kohteisiin; suomenkielisen oppaan palvelut.

Hintaan eivät sisälly matkavakuutus (suosittelemme sen ottamista heti ennakkomaksun maksamisen yhteydessä, koska matkasta ei peritä peruutusturvamaksua ja sairastapauksessa vakuutus korvaa peruutuskuluja); liityntälennot Suomessa; palvelumaksu 10 euroa / lasku.

 

Matkavaraukset: Kouvolan Matkatoimisto Oy, (05) 744 3100 taimatkat@kouvolanmatkatoimisto.fi.

Kodin Pellervossa lisävalaistusta antaa toimituspäällikkö Anna-Liisa Huhtala-Fiskars, 040 590 5332.

Jaa artikkeli