
Utaretulehdus vaatii nopeaa hoitoa
Utaretulehdus heikentää eläinten hyvinvointia ja aiheuttaa suuria taloudellisia tappioita. Se on lypsylehmillä yleinen ja usein vakava sairaus.
Nämä jutut ovat Ann-Helena Hokkasen käsialaa.
Utaretulehdus heikentää eläinten hyvinvointia ja aiheuttaa suuria taloudellisia tappioita. Se on lypsylehmillä yleinen ja usein vakava sairaus.
Eläinten huolellinen tarkkailu on tärkeää kivun ja sairauden tunnistamisessa. Kun utaretulehdus huomataan mahdollisimman nopeasti, kipua ja tulehdusta voidaan hillitä heti. Myös automatiikkaa voidaan käyttää hoitajan apuna.
Paikallispuudutteen ja tulehduskipulääkkeen antamiseen liittyy paljon tärkeitä yksityiskohtia. Siksi oman terveydenhuoltoeläinlääkärin kanssa on hyvä tarkastaa, käytetäänkö lääkkeitä tilalla oikein ja turvallisesti.
Pikkuporsaiden kastraatiokivun lievittäminen tulee tehdä suunnitelmallisesti. Tehokas kivunlievitys paikallispuudutusta ja tulehduskipulääkitystä käyttäen on porsaiden hyvinvoinnille ja kehitykselle oleellisen tärkeää.
Monipuoliset verinäytetestit paljastavat esimerkiksi sairauksia tai erilaisia ravinto- tai kivennäisaineiden puutoksia. Ne auttavat diagnoosien selvittämisessä.
Sairaiden nautojen hoidossa ja terveydenhuoltotyössä kannattaa hyödyntää verinäytteitä. Ne voidaan tutkia tilanteesta ja tarvittavista määrityksistä riippuen navetassa, eläinlääkärin vastaanotolla tai laboratoriossa.
Nautojen hengitystietulehdukset aiheuttavat ongelmia ympäri maailman, niin myös Suomessa. Erityisen alttiita sairastumiselle ovat vasikat, koska niiden elämässä on lukuisia altistavia tekijöitä.
Vesi on välttämätöntä kaikkiin naudan elimistön elintärkeisiin tapahtumiin. Märehtijöille vesi on hyvin tärkeä osa pötsin toimintaa, ja sitä tarvitaan myös pötsin normaaliin kehitykseen.
Voimakkaan sisäisen kivun merkit voi tunnistaa tarkkailemalla naudan olemusta ja käyttäytymistä.
Suunnittelu, ennakointi, töiden jaksottaminen sekä hyvät toimintatavat ja rutiinit auttavat hallitsemaan ajankäyttöä. Nämä apuvälineet tulevat tarpeeseen maatalousyrittäjän haastavassa työssä, jossa erilaisia tehtäviä ja yllätyksiä on paljon.
Suomen oman lypsylehmärodun jalostusta on tehty pitkään ja aktiivisesti. Länsisuomenkarjan geeniaines on loistava, kiitos usean jalostustyötä tehneen sukupolven. Nyt haasteena on lypsävien eläinten lukumäärän kartuttaminen.
Pötsin hyvä tasapaino ja märehtiminen ovat oleellinen osa lypsylehmän terveyttä. Poikimisen aikana lehmät ovat kuitenkin erityisen alttiita ruokinnallisille ongelmille. Kun ruokinta ja olosuhteet ovat kunnossa kuusi viikkoa ennen poikimista ja kuusi viikkoa poikimisen jälkeen, sujuu koko lypsykausi suurella todennäköisyydellä ongelmitta.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.