Siirry sisältöön

Isokyröläiset Ulla ja Kari Vaismaa kiinnostuivat kalkkunantuotannosta jo tuoreeltaan agrologiopintojensa jälkeen 1990-luvun lopussa. Kalkkunanlihan kysyntää vauhdittivat kolme suurta lihataloa, ja kulutus kasvoi tuolloin jopa kymmeniä prosentteja vuodessa.

Pitkällisen pohdinnan ja suunnittelun tuloksena Vaismaat rakensivat vuosituhannen vaihteessa kasvattamon, jonka kapasiteetti on 6 000 lintua.

– Emme laskeneet kaikkea pelkästään kalkkunan varaan, sillä olemme koko yrittäjä­aikamme kehittäneet ja laajentaneet kasvinviljelytilaamme, Kari Vaismaa taustoittaa 25 vuoden aikaisia tapahtumia.

Kalkkunantuotanto Suomessa jatkoi kasvuaan aina vuoteen 2005 asti, jolloin tuotanto­ketjussa alkoi esiintyä häiriöitä. Pitkät tauot tuotannossa rasittivat tuottajia. Kriisi kilpistyi Juvan kalkkunateurastamon sulkemiseen.

– Vuoden 2007 alusta Atrian ja HKFoodsin tuotannonohjaus keskitettiin Länsi-Kalkkuna Oy:lle. Päätös toi vakautta alalle, laski yksikkö­kustannuksia ja auttoi rytmittämään kalkkunaketjun toimintaa aina haudonnasta teurastukseen. Kasvattamoiden ylikapasiteetista kärsittiin vielä noin vuoteen 2013 asti.

Nyt Länsi-Kalkkunalla on 35 sopimus­tilaa, jotka tuottavat 99 prosenttia markkinoille tulevasta kotimaisesta lihasta.

Kalkkunakanojen elopaino nousee 9–10 kiloon ja teuraspaino noin 7 kiloon 13–14 viikon kasvatusaikana. Kukkojen kasvuaika on noin 17 viikkoa, jolloin niiden elopaino voi olla 17–18 kiloa ja teuraspaino 13,5 kiloa tai jopa enemmän.
Kalkkunakanojen elopaino nousee 9–10 kiloon ja teuraspaino noin 7 kiloon 13–14 viikon kasvatusaikana. Kukkojen kasvuaika on noin 17 viikkoa, jolloin niiden elopaino voi olla 17–18 kiloa ja teuraspaino 13,5 kiloa tai jopa enemmän. Kuva: Ulla Vaismaa

Tuottajahinta noussut

Vaismaat ovat varovaisen tyytyväisiä tuottajahintaan, vaikka markkinatilanne on vuosien saatossa ollut myrskyisä. Hintatasoa on saatu nostettua kustannuskriisien jälkeen, mutta alan haasteita kuvaa se, että vuosi­kymmenen aikana on rakennettu vain muutama uusi tuotanto­rakennus. Viimeisin nousi Suomessa vuonna 2022, Kari Vaismaa kuvaa alan yleistä tasoa.

Hän painottaa, että 6 000 lintupaikan kasvattamossa kyse on pienehköstä tuotanto­yksiköstä. Silti suurin osa tilan liike­vaihdosta, arviolta 75 prosenttia, tulee kalkkunoiden kasvatuksesta, ja loput vajaan 150 hehtaarin kasvinviljelyalalta.

– Rehukustannukset ovat suurin kuluerä kalkkunantuotannon kuluista, noin 63 prosenttia. Tuotantokuluista teollisten rehujen osuus on 51 prosenttia ja oman viljan osuus 12 prosenttia.

– Aluksi untuvikot syövät vain ostorehua, mutta kasvun aikana lisätään oman viljan osuutta ruokinnassa. Kolme neljäsosaa siitä on vehnää ja neljäsosa kauraa. Itse viljeltyjä palkokasveja, kuten hernettä, ei ole käytössä toisin kuin teollisissa rehuissa.