Kun ravintoloiden tilaukset ovat hyytyneet, eikä kaupoissa voi enää pitää tuote-esittelyjä, tilat ja pienjalostajat etsivät uusia tapoja myydä tuotteita suoraan kuluttajille.

Seitsemän eteläsavolaisyritystä kokosi tuotteistaan kotiovelle jaeltavia Villisti-lähiruokapaketteja. Jakelua on testattu Juvalla, Mäntyharjulla ja Mikkelissä. Seuraavaksi jakelua kokeillaan Helsingin seudulla.

Paketteja on neljä. Makean nälkään tarjotaan pakastekuivattua mansikkaa. Terveyspaketista löytyy juustoa, hapankaalia, yrttejä ja kananmunia. Ruokarikastus tuo mallaspossua, kalaa ja mansikkalimsaa. Kätevän emännän kattauksesta paljastuu laaja herkkuvalikoima.

Mikkelin Otavassa kehittämiään sini- ja valkohomejuustoja valmistava Petri Sikstus on mukana Villisti-verkostossa. Hän myös kuljettaa omalla Jumpy Juustobiilillään juustojaan asiakkaan kotiovelle pääkaupunkiseudulla. Auton kyytiin hän kokoaa omista ja Tertin kartanon tuotteista asiakkaan toiveiden mukaisia tuotepaketteja. Uudet jakelukokeilut syntyivät alle viikossa.

”Kun ravintolat ja kaupat ovat tukossa, päätin, että on mentävä asiakkaiden oville. Nyt ei saa lamaantua. Niin kauan pitää tehdä, kun saa tehdä, totta kai varotoimet huomioiden.”

Tässä paketoidaan Villisti-lähiruokapaketteja asiakkaiden toivomusten mukaan kotiovelle jaeltavaksi.

Some-kanavissa on valiteltu, että jauheliha ja munat voivat olla vähissä iltapäivisin kaupoissa. Reko-jakeluissa asiakasmäärät ja ostomäärät ovat olleet kasvussa. Reko-jakeluissa noudatetaan yhteisiä, tiukkoja hygieniaohjeita.

Juvan Hiismäen tilalta luomukyytönlihaa myyvä Kari Hänninen on osallistunut Rekoihin Mikkelissä, Juvalla ja Savonlinnassa vuosia, kun myytävää on ollut.

”Kaikki liha menee nyt kaupaksi. Kysyntä räjähti Mikkelissä ja Juvalla ja myimme varaston loppuun. Jauhelihan myynti oli aiemmin hiljaista, mutta nyt tuli tilauksissa hirveä piikki. Toivotaan, että ihmiset oppivat käymään ja arvostamaan oikeaa ruokaa jatkossakin.”

Urjalalaisen Paijan tilateurastamonkin myynti ravintolohin ja jalostajille notkahti viikossa alaspäin. Toisaalta vähittäiskaupat ostavat nyt enemmän. Kuluttajille teurastamo alkoi myydä niin sanottua selviytymissettiä.

”Jauheliha on aina ollut ykköstuote. Nyt sen menekki on kova. Onneksi paikalliset toimijat ovat notkeita ja olemme saaneet jopa 10 tunnin varoajalla luomulihaa”, yrittäjä Henna Paija kertoo.

Kuorttisen luomukanala Lappeenrannassa saa nyt uusilta kaupoilta soittoja, että liikenisikö munia myyntiin. Suoramyyntiasiakkaita tulee kanalan pihan niin sanottuun munakoppiin tuttuun tapaan torstai-iltapäivisin ostoksille.

”Asiakkaita käy entiseen tapaan ja munia viedään nyt myös naapureille, sukulaisille ja tutuille. Olen jakanut somessa ohjeistusta, että kun tulette munakopille, välttäkää ryhmiä ja jonotusta, yrittäkää ottaa tasaraha mukaan, älkääkä hamstratko, koska munia tulee lisää ensi viikollakin”, markkinoinnista ja myynnistä vastaava Janne Rautakannel kuvaa tilannetta.

Jaa artikkeli