Uudella kuminaöljyinnovaatiolla voidaan merkittävässä määrin korvata antibiootteja ja parantaa tuotantoeläinten terveyttä. Antibioottisella kuminaöljyllä uskotaan olevan hyvät kaupallistamisen mahdollisuudet.
Nordic Caraway Oy:n rehun lisäaineeksi kehittämällä kuminaöljyllä on tutkitusti myönteisiä vaikutuksia broilereiden terveyteen ja kasvuun. Kuminaöljyllä on myös merkittävä vaikutus tuotantoeläinten suoliston mikrobikantaan. Sen on osoitettu estävän muun muassa salmonellan, kolibakteerin ja kampylobakteerin kasvua tehokkaammin kuin kaupalliset antibioottivalmisteet.
– Olemme tehneet ruokintakokeet 1 320 broilerilla vuonna 2019. Yhdeksässä tapauksessa kymmenestä kuminaöljyn lisääminen rehuun paransi broilereiden kasvua 35 vuorokauden kasvatusjaksolla. Silti vain 2–3 tapauksesta kymmenestä rehun kulutus kasvoi, toimitusjohtaja Juha Hemminki kertoo.
Viimeisimmät tutkimukset tehtiin vuoden 2022 alussa. Laboratoriotutkimuksessa kuminaöljy esti sekä koli- että kampylobakteereiden lisääntymistä tehokkaammin kuin antibioottilääkkeet. Samalla hyvien suolistobakteerien, esimerkiksi bifidobakteerien, määrä kasvoi.
Nordic Carawayn kehittämässä rehujen lisäaineessa on vesihöyrytislatun kuminaöljyn lisäksi muitakin luonnonmukaisia komponentteja. Yhtiö on hakenut tuotteelleen kotimaista ja kansainvälistä patenttia. Kansainvälinen patenttivirasto on antanut asiasta myönteisen välipäätöksen.
– Myytävä tuote tulee olemaan käyttöoikeuteen ja tietotaitoon perustuva lisenssi, joka mahdollistaa toiminnan skaalaamisen nopeasti. Innovaatio voi mahdollistaa kuminan viljelyalan kasvattamisen Suomessa.
Hemminki arvioi, että lisäaineella on isot markkinat erityisesti Aasiassa, jos kanojen rehuihin sekoitetaan rutiininomaisesti antibiootteja.
Hankkija kehitti joitain vuosia sitten samat myönteiset vaikutukset omaavan, männyn pihkasta valmistettavan Progres-rehuinnovaation, jota myydään ympäri maailman. Progresia käytetään jo kaikkien eläinlajien rehuissa.
Nordic Caraway palkittiin kuminaöljyinnovaatiostaan Maatalouskonemessuilla lokakuussa Agro-INNO-palkinnolla.
Koskiniemen tila on yksi harvoista suomalaisista kalkkunantuottajista eikä suinkaan suurin. 25 vuoden aikana tilalla on tuotettu kalkkunanlihaa lähes joka vuosi aina enemmän ja enemmän – näin siitäkin huolimatta, ettei kasvatuspaikkoja saati kiitospäiviä ole lisätty.
Naudan lapsuus on usein kovin lyhyt, ja vasikan on kehityttävä nopeasti niin fyysisesti kuin henkisesti. Vieroitus maidolta tai juomarehulta on suuri muutos, johon tulee valmistautua huolella.
Energiakorjattu elinpäivätuotos eli KEP-luku kertoo maitotilan kaikkien toimintojen hallinnasta ja tuotanto-osaamisesta. Siihen panostamalla voidaan vähentää tuotannon päästöjä ja parantaa tilan kannattavuutta. Sari ja Marko Sorviston karjan KEP on Suomen parhaimpia.
Minna Norismaa haluaa tehdä kaiken niin hyvin kuin pystyy. Se on vienyt eteenpäin niin työssä kuin vapaa-ajalla. Hän työskentelee ProAgrialla ruokinnan, eläinten hyvinvoinnin ja automaattilypsyn valtakunnallisena huippuosaajana.
DeLaval Plus Käyttäytymisanalyysiä hyödyntää jo 60 000 lehmää 25 maassa. Karjansaaren tilalla järjestelmä on ollut käytössä kahden vuoden ajan, ja se on osoittautunut erittäin hyväksi avuksi karjanhoidossa ja eläinten terveyden seurannassa. Yksi esimerkki tästä on eläinlääkärikäyntien selvä väheneminen.
Kulunut kevät havahdutti suomalaisen kuluttajan uuteen ilmiöön, jossa kaupasta ei aina saa edes sitä kaikkien arkiruokien suosikkia eli jauhelihaa. Samaan aikaan kotimaamme nautamarkkina tuntui heräävän ensimmäistä kertaa vuosiin oikeaan keskusteluun maataloutemme tilanteesta. Suoramyynnistä tuli muutamassa viikossa trendikästä ja somekanavat täyttyivät uusista tiloista, jotka päättivät aloittaa lihan suoramyynnin. Onko tämä nyt se ratkaisu kannattavuuteen, saada kuluttajat
Keskeiset naudan vastustuskykyyn vaikuttavat tekijät ovat ruokinta, stressi ja tautipaine. Taudinaiheuttajien torjunta ja ennaltaehkäisy on tärkeää. Hyvä hygienia ja toimiva tautisulku estävät bakteerien, virusten ja loisten leviämistä karjaan ja karjassa.
Muhoslainen Karho-ojan karjatila myy verkkokaupan kautta luomulihaa suoraan kuluttajille. Markkinointia ei ole tarvittu. Pakastettujen tuotteiden jakelu hoidetaan helposti, joko suoraan tilalta tiettyinä päivinä tai REKO-renkaan kautta.
Iiläisellä Valtteri Pakosella oli voimakas halu ja innostus isännäksi. Häntä kuunneltiin ja vuonna 2021 tehtiin sukupolvenvaihdos. Isä Ilkka Pakonen toimii nyt Vaaralainen Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja avasi vappuna Olhavan Paussi kahvila-ravintolan.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.