
Ruista mestarin malliin
Ulf Härtull saa rukiista palkintosatoja. Taitavan viljelijän neuvot kelpaavat myös muille.
Viljanviljelyä käsittelevät artikkelit tarjoavat kattavaa tietoa eri viljalajeista, kuten vehnästä, rukiista, ohrasta ja kaurasta. Jutuissa kerrotaan kokemuksia viljanviljelystä, käsitellään parhaat viljelykäytännöt ja menetelmät, joilla voi parantaa viljasadon laatua ja viljelyn tehokkuutta sekä sopeutua vaihteleviin sääolosuhteisiin.
Ulf Härtull saa rukiista palkintosatoja. Taitavan viljelijän neuvot kelpaavat myös muille.
Sen kummemmin ei vielä ole ensi kevään kylvöjä ja lajikkeita suunniteltu kuin että mies kertoi nähneensä unta, jossa jäi lannoiterekan alle. Eli jotain alitajuista traumanpoikasta ehkä jossain piileksii, mutta eiköhän noista kevättöistä taas selvitä. Jotain se herneestä on puhellut jo useampana syksynä, mutta haaveeksi taitaa jäädä. Vaatisi kaikenlaista puuhaa ja investointia, ja peurat ja mökkiläiset
Puolet itävyyden vaihtelusta selittyy kasvukauden säällä. Kuivuuden tai sadejakson ajoittumisella on väliä, ja lisäksi stressi alentaa itävyyttä epäsuorasti.
Haaviston luomutilalla leivotaan ja valmistetaan jauhotuotteita oman tilan viljoista. Lisäksi tila tarjoaa majoitus- ja matkailupalveluita.
Turvepeltojen monivuotinen nurmipeite vähentää tuoreen tutkimuksen mukaan ravinteiden, erityisesti typen huuhtoutumista valumavesiin.
Kuiva kesä pakotti Stefan Östmanin keksimään, miten kastella, että kasvit saavat tarvitsemansa veden. Kokemukset altakastelusta vakuuttivat heti ensimmäisenä kesänä. Nyt usealla peltolohkolla on pumppauslaitteisto, joka varmistaa vedensaannin koko kasvukauden ajan.
Alastarolainen Kimmo Polo panostaa täysillä kasvinviljelyyn. Ponnistelut ovat myös tuottaneet tulosta. Hän nappasi Ruismestari-tittelin vuonna 2019 huikealla rukiin 10 633 kilon keskisadolla. Tilan kokonaissatona vastaavaa määrää ei ole rekisteröity toistaiseksi millään muulla suomalaistilalla.
Ala-Elsilän isäntäpari Oili ja Samuli Junttila ovat laajentaneet Limingassa sijaitsevaa sukutilaa parissakymmenessä vuodessa siemenperunatilasta usean kasvin moniviljelytilaksi. Kasvun vaatima työmäärä ja paineet helpottuivat, kun tila yhtiöitettiin Valtari Oy:ksi vuonna 2019.
Pohjois- ja Keski-Suomen luomutuotanto painottuu vahvasti nurmiviljelyyn. ProAgrian ja Luonnonvarakeskuksen hanke tekee lajikekokeita ja kehittää viljelytekniikkaa, jotta tuotantoa saadaan monipuolistettua.
Koivistonkulman luomutilan hiutaleista ja jauhoista tiedetään jyvän jokainen vaihe kylvöstä lautaselle asti. Myllytuotteet kulkevat kuluttajille verkkokaupan kautta. Tuoreus on taattua, sillä valmistus tapahtuu vasta tilauksen jälkeen.
Viljanviljelijän kannattaa päivittää käyttämänsä lajikkeet aika ajoin, sillä jalostus parantaa satoisuutta ja viljelyvarmuutta. Kotimaiset lajikkeet on kehitetty Suomen oloihin.
Syyskasvit saivat viime talvena siipeensä Etelä-Suomessa. Pidemmällä tähtäimellä syyskasvit ovat taloudellisesti hyvä valinta.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.