Siirry sisältöön

Minna Polvijärveltä oli hevostyttö ja halusi kouluun Ypäjälle. – Onneksi en päässyt, vaan lähdin Ilomantsin maatalousoppilaitokseen ja päädyin lehmien pariin, ProAgrian ruokinnan, eläinten hyvinvoinnin ja automaattilypsyn valtakunnallinen huippuosaaja Minna Norismaa sanoo.

Koulun päätyttyä hän kysyi töitä silloiselta karjantarkkailuyhdistykselta, ja pian työuran aloittaneesta vuoden ensimmäisestä maanantaista tulee 40 vuotta. Minna Norismaa on selvästi kulkenut mieleistään polkua.

– Näiden vuosien aikana muutos on ollut suurta maataloudessa ja omassa työssäni. Minulla on ollut monipuolinen työ ja olen voinut suuntautua siinä itseäni kiinnostaviin asioihin. On ollut vapautta tehdä työstä itsensä näköinen.

Norismaa on ollut työssään koko ajan maidontuotannon parissa, mutta hyvinkin erilaisissa tehtävissä. Vuoden 1995 jälkeen hän toimi kymmenisen vuotta laatujohtamisen parissa, kouluttautui ja koulutti laajasti maitotilayrittäjiä eri järjestelmiin ympäri Suomen.

Sen jälkeen hän palasi takaisin perustyöhön maidontuotannon ja lehmien pariin. Työhön tulivat mukaan lean-johtaminen ja strategiatyöskentely.

Ennen koronaa Suomen kartta ja maantiet tulivat tutuiksi automaattilypsyjärjestelmien käyttöönotoissa ja lomittajien koulutuksissa.

– ProAgrialla oli yhteistyösopimus käyttöönotoista DeLavalin kanssa ja silloin tuli ajettua autolla todella paljon ympäri Suomea.

"Arvostan maidontuottajien suunnatonta ahkeruutta, joustavuutta, ammattitaitoa, sitkeyttä ja motivaatiota."

Punaisen langan kuljettaja

Jos Norismaan asiakkaat eivät aamuisin pitkään venyttele, rivakasti alkaa hänen oma aamunsakin. Joka-aamuisen juoksulenkin jälkeen tietokone aukeaa seitsemältä viestien lukemisella ja niihin vastaamisella. Sen jälkeen hän valmistautuu päivän palavereihin.

– Ennen kuin aloitamme palaverin tilan kanssa, tarkastelen tilan robotin ohjelmiston sekä meijerin ja tuotosseurannan tiedot.

Palaveria varten Norismaa pyytää usein myös kuvia ja videoita navetalta. Näitä katsomalla hän pohtii yhdessä tilanväen kanssa, mitä lehmien olemus kertoo ja miten navetalla sujuu.

– Punainen lanka tilan arjessa ja tavoitteissa kulkee asiakaskohtaisesti, ja palaverien myötä jatkamme sen langan kuljettamista kohti tavoitteita.