Siirry sisältöön

Ylivieskalaisella Kotipellon Tila Oy:llä on pitkäikäisiä, kestäviä ja tuottoisia lehmiä. Sari ja Marko Sorviston tuvan palkintokaapin päällä koreilee pitkä rivi lehmien satatonnari-palkintoja. Karjantarkkailun tuotosseurannan vuoden 2024 tunnusluvuista käy ilmi, että tilan elossa olevien lehmien elin­ikäistuotos on huikeat 39 054 maitokiloa, kun koko maan keskiarvo on 24 206 kiloa.

Tilalla ensikoiden osuus karjasta on vain 19,3 prosenttia. Karjan poistettujen lehmien elinikäistuotos on 51 940 kiloa, kun koko maan keskiarvo on 33 232 kiloa.

− Vanhin lehmämme on tällä hetkellä tuottanut maitoa 193 000 kiloa, ja tuottaa edelleen, Kotipellon tilan emäntä Sari Sorvisto kertoo ylpeänä.

Kotipellon tilalla lehmä on työkaveri, joka hoidetaan huolella ja viimeiseen asti.

– Lehmän lopetus on aina viimeinen vaihto­ehto, Sari kertoo tilan toiminta­tavasta.

Lehmien kokonaisvaltainen hyvä hoito ja navetan olosuhteet eli ilman laatu, valon määrä, lannanpoiston toimivuus ja toimiva lypsyrobotti vaikuttavat kaikki tunnus­lukuihin ja tilan tulokseen.

− Kun asiat ovat kunnossa, lehmä voi hyvin. Kannattavuus syntyy kestävästä karjasta, isäntä Marko Sorvisto sanoo.

Sorvistojen karja oli mukana Anu Tiikkaisen pro gradu -tutkimuksessa, jonka aiheessa yhdistyy entisen maitotilayrittäjän kiinnostus maidontuotannon talouteen ja ympäristönäkökulmiin. Tiikkainen tutki joulukuussa 2024 valmistuneessa lopputyössään KEP-lukua eli energiakorjattua elinpäivätuotosta sekä Sorvistojen karjassa että valtakunnallisesti. Luku kertoo lehmien tuotoksesta ja kestävyydestä.

Sarin intohimona on ollut karjanjalostus jo parikymmentä vuotta.
Sarin intohimona on ollut karjanjalostus jo parikymmentä vuotta.

KEP kertoo onnistumisesta

Suomalaisten maitotilojen hajonta KEP-­tunnusluvussa on todella suurta. Parhaiden tilojen KEP on yli 20 kiloa, kun toisessa ääripäässä ovat vain viiden kilon KEP-­luvut.

− Miksi näin on, ja miten asiaa voisi parantaa, Anu Tiikkainen pohdiskelee.

Karjoista paras viisi prosenttia saavuttaa 16,6 kilon KEPin elossa olevilla lehmillä ja 20,1 kilon poistetuilla.

Kotipellon tilan KEP-tulokset vuodelta 2024 ovat huimat: elossa olevien KEP on 19,2 ja poistettujen 21,1 kiloa. Huippu­tasoiset tulokset on saavutettu, kun kaikki hyvinvoinnin ja tuotannon luvut ovat kulkeneet oikeaan suuntaan. Siihen on päästy seuraamalla intensiivisesti tuotannosta saatavia lukuja ja miettimällä, mitkä tuotantoratkaisut ja hoitokäytänteet ovat nii­hin johtaneet. Esimerkiksi ruokinnan tark­kailussa jatkuvasti seurattavia asioita ovat maitonäytteistä saatavat urea, vapaat rasva­hapot, rasva ja valkuainen sekä navetassa sonnan siivilöinti ja toteutuneen syönnin seuraaminen.