Kun ravintoloiden tilaukset ovat hyytyneet, eikä kaupoissa voi enää pitää tuote-esittelyjä, tilat ja pienjalostajat etsivät uusia tapoja myydä tuotteita suoraan kuluttajille.
Seitsemän eteläsavolaisyritystä kokosi tuotteistaan kotiovelle jaeltavia Villisti-lähiruokapaketteja. Jakelua on testattu Juvalla, Mäntyharjulla ja Mikkelissä. Seuraavaksi jakelua kokeillaan Helsingin seudulla.
Paketteja on neljä. Makean nälkään tarjotaan pakastekuivattua mansikkaa. Terveyspaketista löytyy juustoa, hapankaalia, yrttejä ja kananmunia. Ruokarikastus tuo mallaspossua, kalaa ja mansikkalimsaa. Kätevän emännän kattauksesta paljastuu laaja herkkuvalikoima.
Mikkelin Otavassa kehittämiään sini- ja valkohomejuustoja valmistava Petri Sikstus on mukana Villisti-verkostossa. Hän myös kuljettaa omalla Jumpy Juustobiilillään juustojaan asiakkaan kotiovelle pääkaupunkiseudulla. Auton kyytiin hän kokoaa omista ja Tertin kartanon tuotteista asiakkaan toiveiden mukaisia tuotepaketteja. Uudet jakelukokeilut syntyivät alle viikossa.
”Kun ravintolat ja kaupat ovat tukossa, päätin, että on mentävä asiakkaiden oville. Nyt ei saa lamaantua. Niin kauan pitää tehdä, kun saa tehdä, totta kai varotoimet huomioiden.”
Tässä paketoidaan Villisti-lähiruokapaketteja asiakkaiden toivomusten mukaan kotiovelle jaeltavaksi.
Some-kanavissa on valiteltu, että jauheliha ja munat voivat olla vähissä iltapäivisin kaupoissa. Reko-jakeluissa asiakasmäärät ja ostomäärät ovat olleet kasvussa. Reko-jakeluissa noudatetaan yhteisiä, tiukkoja hygieniaohjeita.
Juvan Hiismäen tilalta luomukyytönlihaa myyvä Kari Hänninen on osallistunut Rekoihin Mikkelissä, Juvalla ja Savonlinnassa vuosia, kun myytävää on ollut.
”Kaikki liha menee nyt kaupaksi. Kysyntä räjähti Mikkelissä ja Juvalla ja myimme varaston loppuun. Jauhelihan myynti oli aiemmin hiljaista, mutta nyt tuli tilauksissa hirveä piikki. Toivotaan, että ihmiset oppivat käymään ja arvostamaan oikeaa ruokaa jatkossakin.”
Urjalalaisen Paijan tilateurastamonkin myynti ravintolohin ja jalostajille notkahti viikossa alaspäin. Toisaalta vähittäiskaupat ostavat nyt enemmän. Kuluttajille teurastamo alkoi myydä niin sanottua selviytymissettiä.
”Jauheliha on aina ollut ykköstuote. Nyt sen menekki on kova. Onneksi paikalliset toimijat ovat notkeita ja olemme saaneet jopa 10 tunnin varoajalla luomulihaa”, yrittäjä Henna Paija kertoo.
Kuorttisen luomukanala Lappeenrannassa saa nyt uusilta kaupoilta soittoja, että liikenisikö munia myyntiin. Suoramyyntiasiakkaita tulee kanalan pihan niin sanottuun munakoppiin tuttuun tapaan torstai-iltapäivisin ostoksille.
”Asiakkaita käy entiseen tapaan ja munia viedään nyt myös naapureille, sukulaisille ja tutuille. Olen jakanut somessa ohjeistusta, että kun tulette munakopille, välttäkää ryhmiä ja jonotusta, yrittäkää ottaa tasaraha mukaan, älkääkä hamstratko, koska munia tulee lisää ensi viikollakin”, markkinoinnista ja myynnistä vastaava Janne Rautakannel kuvaa tilannetta.
Meillä on rakennettu jotakin lähes koko sen ajan, kun olemme tilallisina olleet. Ensin korjasimme tilan entisiä navettoja. Seuraavaksi rakensimme lähiruokatoimintojemme päärakennuksen, jonka ydin on teurastamo ja lihanjalostamo. Sitten teimme kolme suurta pihattorakennusta, ja nyt biokaasulaitoksen rakentaminen on loppusuoralla. Monenlaista haastetta, suunnitelmien muutosta ja rahoituspäätöksen odottelua on mahtunut matkaan, mutta valmista on aina syntynyt. Tilaajille Maatilan
Työterveyshuollon tilakäynnit eivät ole tarkastuksia vaan terveyden ja työssä jaksamisen palvelemista. Vain reilu neljäsosa maatalousyrittäjistä on liittynyt työterveyspalveluiden piiriin. Työterveyshoitaja Päivi Eskola kävi Lilli Karolan ja Samuli Pyhtiän tilalla Sysmässä.
Juvalla toimiva monialayritys Farmila Oy on saanut hevosharrastustoiminnasta yllättävän hyvin uutta tuulta siipiensä alle. Kananmunistaan kuulu tila tunnetaan nyt paremmin irlannincob-hevosistaan Muumista ja Myrtistä sekä hevoskuiskaaja-emännästään.
Parhaiten talouden johtamisessa kokivat onnistuneensa ne sikayrittäjät, jotka hyödynsivät muita enemmän talousjohtamisen työkaluja, selviää yrittäjille tehdystä kyselystä.
Minna Norismaa haluaa tehdä kaiken niin hyvin kuin pystyy. Se on vienyt eteenpäin niin työssä kuin vapaa-ajalla. Hän työskentelee ProAgrialla ruokinnan, eläinten hyvinvoinnin ja automaattilypsyn valtakunnallisena huippuosaajana.
DeLaval Plus Käyttäytymisanalyysiä hyödyntää jo 60 000 lehmää 25 maassa. Karjansaaren tilalla järjestelmä on ollut käytössä kahden vuoden ajan, ja se on osoittautunut erittäin hyväksi avuksi karjanhoidossa ja eläinten terveyden seurannassa. Yksi esimerkki tästä on eläinlääkärikäyntien selvä väheneminen.
Kulunut kevät havahdutti suomalaisen kuluttajan uuteen ilmiöön, jossa kaupasta ei aina saa edes sitä kaikkien arkiruokien suosikkia eli jauhelihaa. Samaan aikaan kotimaamme nautamarkkina tuntui heräävän ensimmäistä kertaa vuosiin oikeaan keskusteluun maataloutemme tilanteesta. Suoramyynnistä tuli muutamassa viikossa trendikästä ja somekanavat täyttyivät uusista tiloista, jotka päättivät aloittaa lihan suoramyynnin. Onko tämä nyt se ratkaisu kannattavuuteen, saada kuluttajat
Keskeiset naudan vastustuskykyyn vaikuttavat tekijät ovat ruokinta, stressi ja tautipaine. Taudinaiheuttajien torjunta ja ennaltaehkäisy on tärkeää. Hyvä hygienia ja toimiva tautisulku estävät bakteerien, virusten ja loisten leviämistä karjaan ja karjassa.
Muhoslainen Karho-ojan karjatila myy verkkokaupan kautta luomulihaa suoraan kuluttajille. Markkinointia ei ole tarvittu. Pakastettujen tuotteiden jakelu hoidetaan helposti, joko suoraan tilalta tiettyinä päivinä tai REKO-renkaan kautta.
Iiläisellä Valtteri Pakosella oli voimakas halu ja innostus isännäksi. Häntä kuunneltiin ja vuonna 2021 tehtiin sukupolvenvaihdos. Isä Ilkka Pakonen toimii nyt Vaaralainen Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja avasi vappuna Olhavan Paussi kahvila-ravintolan.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.