Karsinakaverin hännän pureminen voidaan määritellä stressaantuneen eläimen häiriökäyttäytymiseksi.
– Hännänpurentaa esiintyy melkein jokaisella sikatilalla jossain määrin, arvioi eläinten hyvinvointitieteen professori Anna Valros Helsingin yliopistolta.
Ilmiön yleisyyden vuoksi valtaosa Euroopan ja koko maailman sioista menettää häntänsä ensimmäisten elinpäiviensä aikana. Suomessa häntien typistäminen on ollut kiellettyä vuodesta 2003, ja EU:ssakin ollaan tukkimassa typistämiskiellon porsaanreikiä.
Kouvolan Myllykoskella sijaitsevalla Lukkarin Maatilallakaan ei ole täysin säästytty puremiselta.
– Sitä on esiintynyt satunnaisesti, muttei riesaksi asti, Lasse Lukkari toteaa.
Valros pitää purentaa vain jäävuoren huippuna, juurisyyn indikaattorina.
– Hännänpurentaa ehkäisemällä tilan olosuhteet ja eläinten hoito saadaan mahdollisimman hyviksi, ja siat voivat paremmin myös muulla tavoin, professori puntaroi.
Purruksi tuleminen on sialle vakava terveysriski. Vaurioituneesta hännästä tulehdus voi levitä selkärankaa pitkin kaikkialle kehoon ja näkyä paiseina päässä saakka. Pahimmassa tapauksessa eläin menehtyy.
Hyvissä olosuhteissa siat kasvavat hyvin, ja tuottaja on iloinen ruokkiessaan positiivista kierrettä, Satu ja Lasse Lukkari myhäilevät.
Tuottajalle hännänpurennasta saattaa seurata huomattaviakin taloudellisia menetyksiä lisätyönä, lääkkeinä, kuolleisuutena ja ruhohylkäyksinä. Jos puremista pystytään ehkäisemään, antibioottien käyttötarve on vähäisempi. Se on myyntivaltti Lukkarien kaltaisille tuottajille, joiden tuotannosta merkittävä osa myydään lähialueella.
– Hännänpurennasta voisi muodostua meille imagohaitta. Haluamme toimintamme olevan läpinäkyvää ja kuluttajien tietävän, ettei tilamme paini ongelmissa, Satu Lukkari tähdentää.
Uusi vuosi tuo tuottajille lisäporkkanan purennan torjumiseksi: hyvinvointikorvausta aletaan maksaa ehjien häntien prosenttiosuuden mukaan.
– Suomessa on oltu ylpeitä siitä, että meillä siat saavat pitää häntänsä. Nyt tämä kasvatustyö saa tunnustusta, tilalliset kiittävät.
Ruokintakaukalon ”poikkipuomit” varmistavat yhtäaikaisen syömään pääsyn ja ruokarauhan kaikille.
Torjuntastrategia
Jotta siat saataisiin pysymään erossa toistensa hännistä, pitää perusasioiden eli ruokinnan, terveyden ja olosuhteiden olla kunnossa. Rehun on oltava oikeanlaista ja se pitää jakaa siten, ettei siitä tarvitse kilpailla. Ennaltaehkäisevä terveydenhoito on tärkeää, sillä mitä terveempiä siat ovat, sitä pienempi on hännänpurennan riski. Olennaisia olosuhdetekijöitä ovat tilojen väljyys, makuumukavuus, ilmanvaihto, lämpötila ja valaistus.
Lukkarin Maatilan 994-paikkaisessa lihasikalassa on kuusi kasvatusosastoa ja erillinen sairasosasto. Kussakin karsinassa on 14 eläintä, ja tilaa niillä on käytössään vähän vaadittua enemmän. Oleilu-, syömis- ja lanta-alueet on erotettu selkeästi toisistaan. Tiloissa on lattialämmitys ja tietokoneohjattu ilmanvaihto. Eläimille on haluttu luoda hyvät olosuhteet hännänpurennan ehkäisemiseksi.
– Purennan ehkäiseminen otettiin huomioon jo sikalan suunnitteluvaiheessa. Eläinten hyvinvointi ja taloudellinen tuottavuus kulkevat käsi kädessä, Satu Lukkari perustelee.
Koivukapula on mieluista purtavaa.
Ruokkijan ja ilmanvaihtolaitteiston rikkoontumiseen on varauduttu siten, että tärkeimmät varaosat ovat hyllyllä valmiina odottamassa.
Lasse Lukkari nostaa ykkösasiaksi ruokinnan.
– Kun sika saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet korkealaatuisista raaka-aineista tehdystä rehusta, se ei ryhdy ottamaan niitä naapurin hännästä.
Rehun koostumusta hienosäädetään jokaisesta kuivauserästä otettavan näytteen analysoinnin ja lähiteurastamosta saatavan palautteen perusteella. Jäännösvapaa ruokkija pitää rehuliemen korkealaatuisena viimeiseen pisaraan saakka.
Sika on luontaisesti aktiivinen eläin, joka tykkää touhuta ja tonkia. Siat saavat nyhtää olkia häkeistä ja peuhata lattiaoljessa, jota lisätään kouvolalaistilalla päivittäin. Runsas lattiaoljen käyttö huomioitiin jo suunnitteluvaiheessa siten, että imulannanpoistoon valittiin isot, tukkeutumattomat putket.
Karsinoissa metalliketjujen päissä roikkuu koivukapuloita, joita purraan ja joilla pelataan. Virikkeet toimivat myös turvapuskurina, jos perusasioihin tulee odottamaton häiriö.
Hännänpurennan ehkäisy otettiin huomioon jo silloin, kun suunniteltiin uutta sikalaa Lukkarin Maatila Oy:lle.
Sovellus avuksi
Vastikään päättyneessä Saparo-tutkimushankkeessa kehitettiin ilmainen, nettipohjainen Saparo-sovellus hännänpurennan ehkäisemistä ja seurantaa varten. Se koostuu kahdesta elementistä: puhelimella käytettävästä havainnointisovelluksesta ja tietokoneella toimivasta työpöydästä.
– Halusimme luoda helppokäyttöisen työkalun, jonka avulla tuottajat pystyvät seuraamaan tekemiensä toimenpiteiden vaikutuksia. Lisäksi se antaa tietoa riskitekijöistä, joihin omalla tilalla kannattaisi kiinnittää huomiota, hanketta johtanut Valros summaa.
Tilan ulkopuolisilla ei ole pääsyä kerättyihin tietoihin. Lukkaritkin ovat sovelluksesta tietoisia, mutta eivät ole omalla tilallaan kokeneet sen käyttöönottoa tarpeelliseksi, koska ongelmia ei ole ollut. Eläinten ja olosuhteiden päivittäinen tarkkaileminen on joka tapauksessa keskeinen hännänpurennan ehkäisykeino. Havaittuun puremiseen on puututtava heti, jottei se ehdi eskaloitua.
– Purijalle pitää saada muuta tekemistä. Jos pureminen huomataan jo alkuvaiheessa, massiivisen olkimäärän kippaaminen karsinaan yleensä auttaa. Ei minkään hyppysellisen vaan oikeasti ison määrän, Lasse Lukkari alleviivaa.
Mikäli pureminen on päässyt liian pitkälle, siirretään purija välittömästi omiin oloihinsa sairasosastolle, eikä paluuta ryhmään sen jälkeen enää ole.
Anna Valros suosittelee, että sikalassa olisi hätätilanteita varten ”ensiapupakkaus”.
– Siinä tulee olla jotain sellaista, mitä siat eivät ole ikinä ennen nähneet ja joka varmasti vie niiden kiinnostuksen pois hännistä.
Hätäavuksi voi varata niitittömiä sanomalehtiä, pahvia, muovikanistereita, oksia tai luonnonköysiä, mitä vain eläimille turvallista. Sillä aikaa kun siat puuhailevat uutuusvirikkeiden parissa, eläinten hoitajat saavat keskittyä purennan syyn selvittämiseen.
Pikkuporsaiden kastraatiokivun lievittäminen tulee tehdä suunnitelmallisesti. Tehokas kivunlievitys paikallispuudutusta ja tulehduskipulääkitystä käyttäen on porsaiden hyvinvoinnille ja kehitykselle oleellisen tärkeää.
Naudan käyttäytymistä eri tilanteissa ohjaavat vaistot, opittu käyttäytyminen, pelko ja aggressio. Kasvissyöjänä nauta kuuluu saaliseläimiin, ja pelko on ehto saaliseläimen hengissä säilymiselle. Nauta näkee hyvin hämärässä, kuulee ja maistaa paremmin kuin ihminen. Se tunnistaa hoitajansa hajun perusteella, samoin kuin paikan, jossa on aiemmin tapahtunut jotain pelottavaa.
Parhaiten talouden johtamisessa kokivat onnistuneensa ne sikayrittäjät, jotka hyödynsivät muita enemmän talousjohtamisen työkaluja, selviää yrittäjille tehdystä kyselystä.
Kuusamolaisella maitotilalla tehdään meijerituotteita omasta maidosta jo kolmannessa polvessa. Leipäjuustosta aloitettiin, nyt tehdään jogurttia ja pian mahdollisesti myös muuta.
Työterveyshuollon tilakäynnit eivät ole tarkastuksia vaan terveyden ja työssä jaksamisen palvelemista. Vain reilu neljäsosa maatalousyrittäjistä on liittynyt työterveyspalveluiden piiriin. Työterveyshoitaja Päivi Eskola kävi Lilli Karolan ja Samuli Pyhtiän tilalla Sysmässä.
Eläimen vastustuskyvystä eli immuniteetista riippuu, sairastuuko eläin ja paraneeko se itsestään vai hoidon avulla. Hoitajan keskeinen tehtävä on eläimen vastustuskyvyn ylläpito ja tukeminen hyvällä hoidolla, olosuhteilla ja ruokinnalla.
Mäntyselän tilalla Kerimäen Louhella laitettiin vuonna 2002 lypsykarja korkealaitaiseen ja siirryttiin lihakarjan kasvatukseen. Lämpimän kasvattamon rinnalle nousi vuonna 2008 kylmäkasvattamo, joka täytti vaatimukset raskaampien rotujen kasvatukseen. Suunta osoittautui oikeaksi. Jukka Nousiainen, mitä tilalle kuuluu nyt?
Kun meistä tuli 15 vuotta sitten tilallisia, halusimme tuottaa puhdasta suomalaista ruokaa ja tarjota laadukkaita raaka-aineita koti- ja ammattikeittiöille paikallisesti. Tavoite on saavutettu, mutta enpä olisi uskonut silloin, että olemme nyt mukana myös energiabisneksessä. En myöskään sitä, että naudanlihasta on pulaa. Maailman murrokset totta tosiaan näkyvät näin ruohonjuuritasollakin! Sain maaliskuussa kunnian osallistua Maa- ja metsätalousministeriön
Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opetusnavetalla otetaan talteen lämpöenergiaa maidon esijäähdytyksestä ja lietelannasta sekä tuotetaan sähköä katon aurinkopaneeleilla.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.