
Itsekulkevien navettarobottien akkuhuolto käy kotikonstein
Rehua jakavissa tai työntävissä tai lantaa käytäviltä poistavissa itsekulkevissa roboteissa käytetään yleensä akkuja, jotka voi tarpeen vaatiessa vaihtaa itse.
Kun Robert Harmoinen tutkii Valiolla ilmastotoimien päästövaikutuksia maitotiloilla, hän kokee olevansa yhä ikään kuin kotitilalla töissä. "Tilat omistavat Valion. Se mitä nykyään teen, vaikuttaa välillisesti myös kotitilaani."
Vielä seitsemän vuotta sitten Robert Harmoinen ajatteli, että hänestä tulee maanviljelijä ja kotitilan jatkaja veljiensä kanssa. Pohjois-Savossa Kiuruveden Rapakkojoella kasvanut Robert oli pienestä pitäen ollut mukana tilan töissä: kivienkeruussa, vasikanjuotossa, navetta- ja työkonehommissa.
Mielikuva nykyisestä työnantajasta Valiosta muodostui jo tuolloin.
– Olin lapsesta asti nähnyt valiolaiset maitoautot pihassa. Se oli tietynlaista propagandaa, sillä pieniä poikia kiinnostavat kiiltävät rekka-autot. Minulle tuli yrityksestä hyvä kuva.
Harmoinen lähti opiskelemaan Helsingin yliopistoon maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan agroteknologiaa. Opiskelujen lomassa hän teki kotitilalla töitä vielä vuoteen 2018 asti, kunnes tulevaisuuden suunta muuttui.
Opiskeluajan harjoittelujaksojen kautta Harmoinen päätyi Valiolle tekemään pro gradu -työtä. Hän kiinnostui jo tuolloin ilmastoasioista ja oli ollut yhden kesän asentamassa sääasemia Yaran ja Valion yhteisessä Carbo-hankkeessa. Vuonna 2019 hän otti yhteyttä Valioon ja kysyi, olisiko siellä biokaasuaiheista graduaihetta.
Niin Harmoinen päätyi selvittämään lantapohjaisen biokaasun tuotannon vaikutusta raakamaidon hiilijalanjälkeen.
Gradu oli niin hyvä, että Valiolta aukeni Harmoiselle työpaikka jo samana vuonna. Se tiesi luopumista tulevaisuudesta maanviljelijän ammatissa. Päätös oli raskas.
– Kun on kahdeksanvuotiaana ensimmäisiä kertoja ajanut traktorilla, niin on siitä asti ajatellut, että ehkä joskus itsekin pyörittää tilaa. Tuosta ajatuksesta luopuminen oli tosi iso muutos.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Maatilan Pellervon digissä yli 20 uutta artikkelia kuukaudessa ja 700 jutun arkisto. Nyt ensimmäinen kuukausi vain Eläin-sisällöillä 1,90 €.
Oletko jo tilaaja?