Siirry sisältöön

Vielä seitsemän vuotta sitten Robert Harmoinen ajatteli, että hänestä tulee maanviljelijä ja kotitilan jatkaja veljiensä kanssa. Pohjois-Savossa Kiuruveden Rapakko­joella kasvanut Robert oli pienestä pitäen ollut mukana tilan töissä: kivienkeruussa, vasikan­juotossa, navetta- ja työkonehommissa.

Mielikuva nykyisestä työnantajasta Valiosta muodostui jo tuolloin.

– Olin lapsesta asti nähnyt valiolaiset maitoautot pihassa. Se oli tietynlaista propagandaa, sillä pieniä poikia kiinnostavat kiiltävät rekka-autot. Minulle tuli yrityksestä hyvä kuva.

Harmoinen lähti opiskelemaan Helsingin yliopistoon maatalous-metsätieteelliseen tiedekuntaan agroteknologiaa. Opiskelujen lomassa hän teki kotitilalla töitä vielä vuoteen 2018 asti, kunnes tulevaisuuden suunta muuttui.

Biokaasuaihe poiki työpaikan

Opiskeluajan harjoittelujaksojen kautta Harmoinen päätyi Valiolle tekemään pro gradu -työtä. Hän kiinnostui jo tuolloin ilmastoasioista ja oli ollut yhden kesän asentamassa sääasemia Yaran ja Valion yhteisessä Carbo-­hankkeessa. Vuonna 2019 hän otti yhteyttä Valioon ja kysyi, olisiko siellä biokaasu­aiheista graduaihetta.

Niin Harmoinen päätyi selvittämään lanta­pohjaisen biokaasun tuotannon vaikutusta raakamaidon hiilijalanjälkeen.

Gradu oli niin hyvä, että Valiolta aukeni Harmoiselle työpaikka jo samana vuonna. Se tiesi luopumista tulevaisuudesta maan­viljelijän ammatissa. Päätös oli raskas.

– Kun on kahdeksanvuotiaana ensimmäisiä kertoja ajanut traktorilla, niin on siitä asti ajatellut, että ehkä joskus itsekin pyörittää tilaa. Tuosta ajatuksesta luopuminen oli tosi iso muutos.