Pellon vuokraaminen Länsi-Suomesta on kallista. Viljan viljelyä on vaikea saada kannattamaan vuokrapellolla, koska tuotantokustannukset ovat liian suuret pellon tuottoon nähden.
Suuruuden ekonomia ei toimi viljatilalla. Tilan kannattavuus voi heikentyä pinta-alan kasvaessa, jos lisäpelto on kallista tai laajentaminen edellyttää konehankintoja tai työvoiman palkkaamista. Pahimmillaan nuo kaikki kolme ehtoa toteutuvat.
Pöydän päässä istuu vakava mies paperinippu kourassaan. Sovitaan, että hänen nimensä on Jussi, koska hän ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään. ProAgrian asiantuntija oli käynyt tekemässä Jussille laskelmat tilan viime vuoden taloudellisesta tuloksesta. Ne vahvistivat sen minkä isäntä jo tiesikin.
”Näin ei voi jatkaa. Rahat on loppu. Montaa vuotta ei kannata hakata päätä seinään ja ottaa lainaa, jotta voi jatkaa viljelyä”.
Laajentaminenkaan ei ole auttanut. Tulot eivät ole lisääntyneet samassa suhteessa kuin pinta-ala. Siihen Jussi nimeää kolme syytä: liian korkeat pellon vuokrat, matala viljan hinta ja heikentyneet tuet. Viime kesän tulosta heikensivät lisäksi sateet, jotka rokottivat satotasoa kymmenillä prosenteilla.
Jussin kasvinviljelytila sijaitsee Varsinais-Suomessa A-alueella. Hänen peltotukensa olivat viime kesältä keskimäärin 470 euroa hehtaarilta. Se oli 80–90 euroa vähemmän kuin edellisen kesän tuki. Tulevan kesän tukimäärää laskee entisestään kerääjäkasvien käytön rajoittaminen ja ympäristötuen kasvipeitteisyyden ehtojen muuttaminen kesken tukikautta.
Yksivuotiset vuokrasopimukset tekevät pellosta kiertopalkinnon, jonka ojituksiin ja muihin perusparannuksiin ei juuri kukaan panosta.
Länsi-Suomessa suurimmat ylilyönnit
Pellon vuokrat vaihtelevat rajusti alueittain. Lisäksi saman alueen sisällä vuokrissa on suuri hajonta. Oman mausteensa soppaan tuo kotieläin- ja kasvinviljelytilojen tukiero. Jotkut kotieläintilat ovat lisäksi pakkoraossa, kun niiden on pakko hankkia lisää lannanlevitysalaa. Joillakin lohkoilla vuokrahintaa nostaa maalaji, joka soveltuu viljaa parempituottoisten kasvien kasvattamiseen.
Vuokrapellon hintaan vaikuttaa siis moni seikka, mutta loppupeleissä pellon hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan. Potentiaaliset vuokralaiset käyvät huutokauppaa toisiaan vastaan. Osansa on myös puskaradiolla. Kukaan ei halua antaa peltoaan vuokralle alempaan hintaan kuin naapuri. Kun vielä julkisuudessa toitotetaan huippuvuokrista, vuokranantajien hintatietoisuus on huipussaan.
Kalleinta vuokrapelto on Varsinais-Suomessa ja Etelä-Pohjanmaalla. Varsinais-Suomessa 500 euroa hehtaarilta on melko yleinen vuokrahinta. Naapurimaakunnassa Hämeessä käypä hinta on runsaan satasen halvempi. Peltojen kasvukunto ei eroa selitä.
Ylihintaisia vuokrasopimuksia tehdään vieläkin, vaikka maatalouden heikon kannattavuuden luulisi jo olevan kaikkien tiedossa. Esimerkiksi Kosken kunta antoi tänä keväänä vuokralle kaksi peltotilaa viideksi vuodeksi. Molemmat vuokrattiin yli 600 euron hehtaarihinnalla.
Jos pellon ojitus ei toimi ja pH on alle kuuden, täytyy sen näkyä vuokrahinnassa.
Viljelijätuet valuvat omistajalle
”Vuokrahinnat ovat liian korkeat tilojen kannattavuuteen nähden. Tuskin mikään viljatila on oleellisesti muita kannattavampi. Eivätkö viljelijät vieläkään ymmärrä – vai onko niillä tilan ulkopuolisia tuloja? Nyt maatalouden rahavirrat valuvat pellon omistajille, vaikka tuki on tarkoitettu aktiiviviljelijöille”, Jussi sanoo.
Hän maksaa varsinaissuomalaisista vuokrapelloistaan keskimäärin 475 euroa hehtaarilta. ”Jos olisin vuokrannut omat peltoni ulos, olisin päässyt parempaan taloudelliseen tulokseen kuin viljelemällä omia ja vuokramaita. Jos homma on jatkossa näin huonoa, kukaan ei halua ruveta viljelijäksi”, Jussi ennustaa.
Monet seikat puoltavat vuokrien laskemista. Maatalouden kannattavuus on heikentynyt montaa kautta. Viljan hinta on heikko ja tukitaso on laskenut. Nousua ei ole tiedossa kumpaankaan. Maatalouden tuotantopanoksista polttoöljy on käytännössä ainoa, joka hinta on laskenut. Öljyn hinta ei kuitenkaan ole vetänyt esimerkiksi lannoitteen hintaa alaspäin.
Vuokrahinnassa ei yleensä huomioida riittävästi pellon kasvukuntoa ja ojituksen toimivuutta. Suomeenkin olisi tervetullut esimerkiksi Saksassa käytössä oleva pellon pisteytys. Se antaisi selkänojaa pellon hinnoittelulle sekä vuokratessa että ostettaessa. Jokaisella ei voi olla keskivertoa parempia peltoja, kuten nyt tuntuu olevan.
Noin kolmannesta Suomen pelloista viljelee vuokralainen.
Keskisato ei vielä elätä
Jussi on nyt pari vuotta teettänyt ProAgrialla kasvikohtaiset talouslaskelmat. Ne vahvistavat sen havainnon, että keskimääräisellä satotasolla ei tehdä tulosta. ”Minulle oli herätys, että alle neljän tonnin satotaso viljalla ei riitä mihinkään. Yli 5 500 kilolla pääsi plussalle. Öljykasvista pitäisi tulla kaksi tonnia, vaikka valtakunnan keskisato on noin 1 500 kiloa.”
Vehnän viljely on kallista ja riskialtista. Viime vuoden vehnät menivät Jussilta rehuksi, kun valkuainen jäi liian matalaksi.
ProAgrian keskiarvoihin verrattuna Jussi maksaa pelloista korkeampaa vuokraa, ja hänen konekustannuksensa ovat suuremmat. Hän käyttää myös siemeniin, lannoitteisiin ja kasvinsuojeluaineisiin keskimääräistä enemmän rahaa. Positiivista on, että satotaso on yleensä keskivertoa korkeampi. Polttoainekulut pysyvät myös kurissa hakekuivurin ansiosta.
Laskelmat ovat hyvä apuväline, mutta niitä ei pidä tuijottaa sokeasti. Maatalous on myös agronomiaa eikä pelkkää ekonomiaa. Jos minimoi ostopanosten käytön ja lakkaa investoimasta, maatila lakkaa kehittymästä. Jotta päästään korkeisiin satoihin lajikkeita on uusittava, ja pellon kasvukunnosta on huolehdittava.
Tärkeää on myös viihtyä omalla maatilallaan ja motivoitua työstään. Kaikille ei sovi museomaatalous, vaikka uuden koneen hankkiminen ei näytäkään laskelmassa hyvältä.
Mallasohran katetuotto- ja tuotantokustannuslaskelma vuokrapellolla A-alueella
Viime kesän toteutuneisiin lukuihin perustuva laskelma mallasohran viljelystä vuokrapellolla pohjautuu ProAgrian Jussille tekemään laskelmaan. Sateet heikensivät satotasoa, mutta edellistalvena tehty hinnan kiinnitys helpotti hieman tilannetta.
Pellervo-lehti ja siitä myöhemmin eriytetty Maatilan Pellervo on toiminut keskeisenä julkaisuna ja tiedonlähteenä suomalaisen maatalouden ja osuustoiminnan kehityksessä. Lehden 125-vuotinen historia kietoutuu vahvasti yhteen maatalouden merkittävien vaiheiden kanssa.
Maaltamuuton siemen kylvettiin 1970-luvulla, kun ylituotantoa ryhdyttiin purkamaan urakalla ja öljykriisi nostatti polttonesteiden hintoja. Monesta tuvasta sammutettiin valot. 1990-luvulla lama-aika kuritti ja EU-aika lähestyi.
Maatalousteknologia otti pitkiä loikkia 2000-luvun alusta lähtien. Yleiskieleen putkahtivat internetin ohella sanat lypsyrobotti, geenimanipulointi, some, drone ja viimeisimpänä kehityksen hännänhuippuna tekoäly.
Maatilan nykytila ja tilan kauppahinta asettavat raamit luopujien toimeentulolle ja jatkajien menestymiselle. Yksityisvarallisuuden kasvattaminen jo yritystoiminnan aktiiviaikana helpottaa sukupolvenvaihdosta. Taloussuunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin.
Töitä ja viljelyä kannattaa havainnoida aktiivisesti, ja tallentaa havainnot muistiin. Kun asioita korjaa ennakkoon, negatiiviset yllätykset kiireessä vähenevät. Työhön keskittyminen, oma jaksaminen ja maatilan talous paranevat.
Pusulassa kokeillaan uudenlaista tapaa hoitaa metsää. Yksilökohtaisessa metsänhoidossa säästetään aarin elinvoimaisin puu ja raivataan tilaa sille ja sen seuraajalle. Tuomas Mattila on jakanut tilansa metsän blokkeihin, jotka käsitellään yksi kerrallaan 15 vuoden kiertoajalla.
Asumme heimojen vedenjakajalla, niin henkisesti kuin fyysisestikin. Jotenkin kuitenkin tuntuu, että semmoinen positiivisessa mielessä savolainen, hieman rennompi asenne elämään, puskee yhä enemmän läpi. Länsisuomalaiseen verenperintöön mielestäni kuuluu enemmän tarve pitää paikat siistinä, rivit suorina, kaikki hallinnassa, ojennuksessa ja tiptop. Itäisemmässä Suomessa luonto pursuilee ja hersyilee kivisten peltotilkkujen ja pihamaiden pientareilla huomattavasti enemmän valtoimenaan ja vähemmän
Korianteri on viljelykierrollisesti ja tuotto-odotustensa vuoksi kiinnostava erikoiskasvivaihtoehto. Korianterille on maailmanlaajuiset markkinat, ja siitä voi Suomessa tulla jopa samankaltainen menestystuote kuin kuminasta. Viljelyala on nyt noin 700 hehtaaria, mutta se voi helposti kolminkertaistua lähivuosina.
Tutkimuksissa on havaittu, että mehiläispölytys tuottaa tasaisemman tuleentumisen sekä tasalaatuisemman ja suuremman rypsisadon. Mehiläistarhaajilta saa pölytyspalvelua.
Heikkotuottoisista koivikoista voi pakuria viljelemällä saada merkittävän tulonlähteen. Ensimmäiset pakurin sopimusviljelmät perustettiin Suomeen kymmenkunta vuotta sitten, ja ensisatoa korjataan parin kolmen vuoden kuluttua.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.