Tanskalaisen Dava Foodsin kanssa nelisen vuotta sitten liittoutunut Munakunta haluaa jatkossa pitää itseään paremmin esillä. Työtä hoitamaan on palkattu oma toimitusjohtaja.

Munakunnasta tuli omistajaosuuskunta vuonna 2014, kun sen toiminta yhtiöitettiin ja puolet perustetusta Muna Foodsista myytiin Dava Foods Finlandille. Siitä asti viimeksi mainitun toimitusjohtaja on hoitanut Munakunnan toimitusjohtajuuden oman toimensa ohella.

Kun Miska Kuusela aloitti Dava Foods Finlandin johdossa viime vuonna, oli aika eriyttää tehtävät. Toimeen tarttui laitilalainen Anna Setälä, jonka työaika toimitusjohtajana on yksi päivä viikossa.

”Titteli on komea, mutta tehtävä on huomattavasti vaatimattomampi. Koen sen olevan hyvin pitkälle saman kuin toimiessani MTK-Laitilan sihteerinä. Pidän yhteyttä jäseniin ja valvon heidän etuaan sekä huolehdin omaisuudesta.”

Vahva tunneside

Anna Setälä kuvailee Munakunnan noin 130 tuottajan omistajayhteisössä eläneen vahvana yhteisöllisyyden ja aatteellisuuden. Hän peräänkuuluttaa osuuskuntahenkeä myös yhteistyöltä Dava Foodsin kanssa. Esimerkiksi hinnoitteluperusteiden tulee olla kaikille samat.

”On ollut paikoitellen sietämätön tilanne, kun tästä periaatteesta on luovuttu joissain tapauksissa. Esimerkiksi silloin, kun on kalasteltu uusia tuottajia. Toiminnan on oltava läpinäkyvää – kaikkien pitää tietää, millä säännöillä pelataan.”

Uusi toimitusjohtaja arvioi yhteistyössä tanskalaispartnerin kanssa aliarvioidun tunnesidettä, joka väellä on vanhaan, perinteiseen Munakuntaan. Ihmiset kokevat edelleen olevansa osuuskunnassa, eivät Dava Foodsissa.

Eri roolit

Vaikka Munakunta omistaa puolet Dava Foodsin Suomen toiminnoista, on toimijoilla omat roolinsa. Setälä kuvaa Dava Foodsin hoitavan bisnestä ja Munakunnan jäsenasioita.

”Me emme päätä sopimuksista tai hinnoista. Sen tekee Dava Foods. Vaikutamme Dava Foodsin päätöksiin vain yhtiökokouksen ja siellä valitun hallituksen kautta. ”

Välit on pidetty läheisinä. Dava Foodsin hallituksen puheenjohtaja Jarmo Mäntyharju on Munakunnan hallituksessa ja Munakunnan hallintoneuvoston varapuheenjohtaja Tommi Vippola Laitilasta puolestaan Dava Foodsin hallituksessa. Lisäksi Munakunnan hallituksen jäsen Hannes Uusitalo on Dava Foodsin hallituksen jäsen.

”Minä en toimitusjohtajana istu hallituksen kokouksissa. Se ei ole olennaista, jos saan tarvittavan informaation. Toimitusjohtajan roolini ja toimintatavat ovat vielä hakusessa”, Setälä kertoo.

Tekemistä riittää. Aivan ensimmäiseksi hän ihmetteli, ettei Munakunnalla ole omia nettisivuja. Ne ovat tulossa.

”Tämä ei ole mikään salaseura, tiedotan jatkossa jäsenkunnalle mitä tapahtuu ja missä mennään. Nyt vain he, jotka ovat olleet aktiivisesti osuuskunnan kokouksissa ovat tienneet kunnolla asioista.”

Jaa artikkeli