Modernilla maatilalla työn tekeminen ilman tietokonetta on liki mahdotonta. Parhaimmillaan tietokone on työkalu, joka helpottaa ja nopeuttaa työntekoa. Pahimmillaan sen ongelmien kanssa taistellessa tuhraantuu paljon arvokasta työaikaa, tietoja häviää tai tietoturva vaarantuu. Näillä kuudella neuvolla löytyy omaan käyttöön sopiva kone.

Omien töiden helpottaminen lähtee sopivan koneen valinnasta, eikä se ole vähemmän tärkeä hankinta kuin muutkaan maatilan koneet. Erona muihin maatilan työkoneisiin tietokoneen elinkaari on melko lyhyt, se kannattaa varautua uusimaan 3–5 vuoden välein.

Yrityksen tarpeet, tietokoneen käyttäjät ja käytettävät ohjelmat vaikuttavat paljon siihen, minkälainen tietokone tai -koneet palvelevat käytössä parhaiten. Esimerkiksi lypsyrobotin mukana tulee riittävän tehokas pöytäkone robotin tietojen pyörittämiseen.

Tilan muita tietokoneita hankkiessa kannattaa huomioida, että eri laitteet ja ohjelmistot keskustelisivat sujuvasti keskenään. Etenkin jos laitteilla on useampi käyttäjä, kannattaa pyrkiä siihen, ettei lisäohjelmia ja erikoisosaamista tarvittaisi normaalin työn tekemiseen. Tilan tuotantosuunta ja käytettävät ohjelmistot määrittelevät sen, mikä laite on toimivin ratkaisu oman tilan pyörittämiseen. Useimmat maatilojen ohjelmat toimivat ainakin Windows-käyttöjärjestelmien koneilla, jotka ovat myös hieman edullisempia kuin Applen tuotteet.

Liikkuva toimisto

Maatilan työkäytössä liikkuva toimisto on kätevin, koska työkin vaatii liikkumista. Monet maatilaohjelmistot toimivat jo ilahduttavan hyvin myös mobiililaitteissa, mutta moneen hommaan niiden näytöt ovat epäkäytännöllisen pieniä. Kannettavaa tietokonetta voi käyttää melkein missä vain, se ei vie paljoa tilaa ja on kevyt kuljettaa mukana.

Valitettavasti markkinoilla ei ole tarjolla pölyn, kosteuden ja kolhujen kestäviä kannettavia tietokoneita, vaan tarjonta on suunniteltu siistiin sisäkäyttöön. Siksi kannattaa etsiä hinta-laatusuhteelta sopivaa konetta ja asettaa käyttöiälle realistiset odotukset. Suhteellisen uudella koneella varmistat myös sen, että koneessa on ajan tasalla olevat ja tuetut ohjelmistoversiot. Silloin myös yrityksen tietoturva on mahdollista pitää ajan tasalla.

Kannettavaa tietokonetta voi käyttää melkein missä vain, se ei vie paljoa tilaa ja on kevyt kuljettaa mukana.

Sopivan koneen valinta

Riittävän nopea tietokone hyödyttää kaikkia, sillä maatilojen ohjelmistot sisältävät valtavia tietomääriä, eikä kaikkialla ole vielä nopeita tietoliikenneyhteyksiä. Toisaalta maatiloja sitovat tiukat ilmoitusajat, joiden noudattamisesta tuet ovat riippuvaisia. Hidas netti ja kone ovat katastrofaalista työajan käyttöä yrittäjän näkökulmasta.

Jos et tiedä tarkalleen, mitä olet etsimässä, kannattaa aloittaa vertailu keskihintaisista koneista. Ne antavat luultavasti parhaan vastineen rahalle. Edullisimmissa koneissa on aina tingitty jostain. Vaikka tekniset vaatimukset täyttyisivät, voi akun kesto olla esimerkiksi vain 90 minuuttia.

Koneen voi tilata kätevästi netistä, mutta on hyvä, jos konetta pääsee kokeilemaan omin käsin. Heppoisesti rakennettu kone ei yleensä kestä maatilakäyttöä kovin kauaa.

Hintoja vertaillessa kannattaa muistaa, että tietokoneen hankinnan ja tietoliikenneyhteyksien kulut voi vähentää verotuksessa tulonhankintakuluina.

Monilta tietokonekauppiailta puuttuu näppituntuma maatilojen käyttötarpeiden laajuudesta, joten jotain nyrkkisääntöjä on hyvä osata itse. Peruskäyttäjälle koneiden ominaisuudet lyhenteineen eivät kerro välttämättä mitään, mutta näillä kuudella muistisäännöllä pääsee jo pitkälle sopivan koneen etsinnässä.

1. Kahdeksan gigaa

Gigatavujen (Gt) määrä kuvaa koneen keskusmuistin kokoa. Tässä kohtaa ei kannata pihistellä, koska ominaisuus vaikuttaa suoraan koneen suorituskykyyn ja hankinnan pitkäikäisyyteen. Keskusmuisti ei tallenna eikä säilytä tiedostoja ja ohjelmia pysyvästi, vaan on ”käyttömuisti”, joka vaikuttaa ennen kaikkea koneen suorituskykyyn.

Normaaliin maatilakäyttöön 8 gigatavua takaa jouhevan käytön eri ohjelmistojen tarpeisiin. Jos samalla koneella halutaan esimerkiksi käsitellä kuvia, kannattaa saman tien hankkia 16–32 gigatavun keskusmuistilla varustettu kone.

2. SSD ja HDD

Kiintolevy on paikka, jossa säilytetään tietokoneen ohjelmia ja tiedostoja. SSD-kiintolevy on nopea ja HDD-levy tilava. Tämän vuoksi kannattaa valita tietokone, josta löytyy molemmat. Hankinnan hinta ei nouse juurikaan, mutta koneen käyttö on nopeaa ja tehokasta, eikä koneen muisti lopu kesken.

3. Prosessori eli suoritin

Kolmas asia, joka vaikuttaa tietokoneen suorituskykyyn oleellisesti, on sen suoritin, jota kutsutaan myös tietokoneen aivoiksi. Suurimmassa osassa tietokoneita käytetään joko Intelin tai AMD:n suorittimia.

Suoritinta valitessa kannattaa ottaa vähintään Intel Core i3 tai AMD a-sarjan suoritin. Niissä on yleensä kohtalainen hinta-tehosuhde yleiskäytössä oleville tietokoneille. Core i5 tai AMD Ryzen ovat tehon suhteen varmempia suoritinvalintoja. Ne soveltuvat hyvin kaikkeen koneen peruskäyttöön ja tarvittaessa myös raskaampaan viihde- ja hyötykäyttöön. Mitä isompi ja tehokkaampi suoritin, sitä enemmän se syö koneesta virtaa.

4. Näyttö

Näytönohjain piirtää grafiikan tietokoneen näytölle. Maatilan työkone ei tarvitse näytönohjainta, vaan suorittimeen liittyvä edullisempi tekniikka riittää. Se kykenee esimerkiksi kahden näytön yhtäaikaiseen käyttöön. Tärkeämpää on huomioida näytön koko.

Pieni kannettava toi tuntua näppärältä, mutta useammissa maatalousohjelmissa on paljon päivittäin tarvittavaa tietoa. Esimerkiksi raporttien lukeminen helpottuu huomattavasti, kun näyttö on riittävän suuri.

5. Portit, asemat ja akku

Kannettavissa tietokoneissa ei ole enää läheskään aina vakiona CD-asemaa, koska niiden käyttö on vähentynyt huomattavasti (myös maatilaohjelmistoissa) ja koneet halutaan kompaktin kokoisiksi.

USB-portin kautta on mahdollista kytkeä kone tarvittaessa ulkoiseen CD-asemaan. USB-porttejakin voi olla nykykoneissa vain yksi. Kannattaa siis miettiä omaa käyttöä ja sitä, mille porteille ja asemille on päivittäistä käyttöä. Lisälaitteita saa ostettua edullisesti, mutta päivittäisessä käytössä ne eivät ole käteviä, sillä ne hukkuvat ja hajoavat helposti.

Kannettavien koneiden akkujen kestoissa on suuria eroja ja konetta hankkiessa luvattu kesto kannattaa tarkistaa. Akun tulee olla riittävän kestävä, muuten työpisteen sijainti on riippuvainen pistokkeiden sijainnista ja kannettavan lisäksi on kuljetettava koneen virtajohtoa mukana.

6. Tärkeä takuu

Mikäli vertailu useamman hyvän vaihtoehdon välillä tuntuu vaikealta, kannattaa kiinnittää huomio koneiden takuisiin. Samankin hintaluokan kannettavien takuuajoissa on todella suuria eroja. Pitkä takuuaika hyvillä ehdoilla takaa, että kone saadaan pian toimintakuntoon, eivätkä tilan ilmoitusajat pauku koneen ollessa viikkokaupalla huollossa.

Yrityslaitteille on saatavilla myös laajennettuja takuita, jolloin hajonnut kone korjataan yhdestä kahteen vuorokauden sisällä ja sen sisältämät tiedot saadaan turvattua.

Jaa artikkeli