
Energiaa talteen maidosta, lietteestä ja auringosta
Keski-Pohjanmaan ammattiopiston opetusnavetalla otetaan talteen lämpöenergiaa maidon esijäähdytyksestä ja lietelannasta sekä tuotetaan sähköä katon aurinkopaneeleilla.
Rehua jakavissa tai työntävissä tai lantaa käytäviltä poistavissa itsekulkevissa roboteissa käytetään yleensä akkuja, jotka voi tarpeen vaatiessa vaihtaa itse.
Omatoimisesti liikkuvien ruokinta- ja lantarobottien sekä rehuntyöntimien akut ovat lähes poikkeuksetta itse huollettavissa ja vaihdettavissa. Toisin on akkukäyttöisissä pienkuormaajissa, joissa työhön vaaditaan korkeajännitehuoltoon perehtynyt ja alan koulutuksen käynyt huoltoasentaja.
Useissa navettaroboteissa käytetään akkuja, jotka ovat tyypillisiä autojen ja työkoneiden käynnistysakkuina. Jatkuvassa käytössä tällaiset akut kestävät hyvinkin kahdesta neljään vuotta ennen kuin niiden teho ja kapasiteetti eli varauskyky alkaa selvästi heiketä, usein yksi kerrallaan.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Jäikö juttu kesken? Jatka lukemista: Nyt ensimmäinen kuukausi Maatilan Pellervon digiä Eläin-sisällöillä vain 5,90 euroa.
Oletko jo tilaaja?