Sysmäläisellä Lehtosalon luomutilalla myydään ylämaankarjan lihaa. Seurustelu tilalla käyvien asiakkaiden kanssa tuo paljon iloa tilanväelle.

Sysmäläinen Nina Lehtosalo iloitsee tilalla käyvistä vierailijoista. Myös Lehtosalon luomu­tilan kolme kissaa hipsuttelevat hännät ylhäällä auton luo, aasit kuikuilevat aitauksestaan ja helmikanatkin katsastavat tulijoita.

– Tärkeä syy suoramyynnin aloittamiseen oli juuri mahdollisuus tavata asiakkaita. Olen elementissäni saadessani jutella kaikenlaisten ihmisten kanssa, Lehtosalo hymyilee.

Isäntä Kim Lehtosalo ja tilan tuleva jatkaja Jimi Lehtosalo nyökyttävät vieressä. Heillekin asiakkaiden käynnit sopivat hyvin.

Lehtosalon tilalla tuotetaan ylämaankarjan lihaa. Liha myydään pakasteina, makkaroina ja säilykkeinä tilan pienestä tilamyymälästä.

– Suoramyynti kattaa kulut, laskut saadaan maksettua. Isännän pumppuhuoltoyrityksen kautta tulee leipä pöytään, mutta eläinten myötä elämä täydentyy uusilla haasteilla, oppimisella, onnistumisilla ja tyytyväisyyden tunteella.

Markkinointimerkonomin koulutuksen hankkinutta emäntää kiinnostaisi kehittää tilan toimintaa monipuolisemmin vierailijoiden varaan. Eläimet antavat siihen mahdollisuuksia. Kanojen, aasien, hevosten, kissojen, koirien ja nautojen ohella tilalla on pieni lammaslauma. Nautojen kasvatus on eriytetty luomutuotantoon, muut tuotantoeläimet tavanomaiseen.

Kysele, katsele

Ensimmäiset kymmenen nautaa tulivat tilalle 2014 ja luomuun päästiin 2017. Nyt lauman pääluku on tuplaantunut, eikä suurempaa määrää tavoitella.

– Meillä on mukava karja. Määrä on sopiva 30 hehtaarin peltoalallemme ja omalle työpanoksellemme.

Lehtosalot kyselivät lihanautoja kasvattavilta tiloilta kokemuksia ja pohtivat tuotantotapoja, kasvatukseen liittyviä tarpeita, eläimistä saatavia tuotteita ja niiden markkinointia.

Ylämaankarjaan päädyttiin mietinnän jälkeen. Rodun rauhallisuus, ympärivuotinen ulkokasvatus ja emojen pitkäikäisyys kiinnostivat. Vanha navetta ei olisi täyttänyt luomuvaatimuksia, mutta vanhoja katoksia oli riittävästi ulkona viihtyville naudoille.

Kun samaan aikaan köyliöläisellä tilalla tuli myyntiin ylämaankarjan lehmiä, Lehtosalot eivät viivytelleet.

Silti ensimmäinen tilikuitti teurastamolta oli yllätys.

– Oli selvää, että näiden eläinten myynti teurastamolle ei kannata. Lähdimme suuntautumaan suoramyyntiin. Jonkin verran kuljetamme itse nautojamme teurastamolle sadan kilometrin päähän, mutta luotamme myös asiansa osaaviin teuraskuljettajiin.

Sonnit teurastetaan 2–3-vuotiaina.

– Laumassa on useita pitkäikäisiä lehmiä, kuten 15-vuotias Monica. Vanha ja viisas Mamma poiki 16-vuotiaana, mutta kuoli itsekseen viime vuonna ja päätyi Honkajoelle. Malliemona se olisi saanut vielä jäädä hoitamaan muiden vasikoita.

Lehtosalojen vinkit suoramyyntiä harkitsevalle

● Tutustu aiheeseen monipuolisesti, kysele ja vieraile muilla tiloilla. Hyödynnä viranomaisten neuvontaa.
● Mieti tarkkaan, mikä eläinlaji ja rotu sopivat suunnitelmiisi. Varaa aikaa tuotannon aloittamiseen.
● Valitse oikeat yhteistyökumppanit.
● Varaudu mahdollisiin muutoksiin.

Tottumiseen aikaa

Suoramyyntiä varten Lehtosalot selvittivät tilamyynnin edellytykset. He etsivät luomuvaatimukset täyttävän teurastamon sekä leikkaamon ja pakkaamon, josta liha saadaan pakasteena. Tavanomaisia makkaroita ja tölkkilihaa jatko­jalostetaan eri paikoissa.

– Valmiiksi pakattujen pakasteiden ja säilykkeiden myynti on vähemmän säädeltyä kuin tuore­lihan myynti. Elintarvikevalvonta on neuvonut meitä hyvin, Lehtosalot kiittelevät.

Facebook ja tilan omat kotisivut ovat osoittautuneet parhaimmiksi markkinointi- ja tiedotuskanaviksi. Kysyntä on vilkkainta juhannuksen tienoilla ja asiakkaat tietävät, että uusia eriä lihaa tulee myyntiin etenkin tammi-, huhti- ja kesäkuussa.

Tuottajan ja asiakkaan tottuminen toisiinsa vei Lehtosaloilla parisen vuotta.

– Asiakkaat hankittiin hyvillä tuotteilla ja hyvällä asiakaspalvelulla. Yhä useammin tapaa maataloutta täysin tuntemattomia ihmisiä. Heille pelkkä vierailu tilalla on elämys ja tärkeä syy asioida tilakaupassa, Lehtosalot kertovat.

– Pyrimme pitämään pakkasvarastomme kattavana. Silti kaikkia tuotteita ei ole koko aikaa saatavilla. Vakiintuneille asiakkaillemme tiedotamme usein henkilökohtaisesti tuotteiden saatavuudesta.

Kaikesta huolimatta Nina ja Kim Lehtosalo ovat seuranneet huolestuneina maatalouden tilannetta. Kollegoilleen he toivovat jaksamista.

– Viime ajat ovat osoittaneet, ettei kaikki ole vain itsestä kiinni. Kustannusten nousu pakottaa tehostamaan omavaraisuutta, ja silti pienikin asia voi katkaista kamelin selän.

Jaa artikkeli