Siirry sisältöön

Kymmenen hehtaaria mansikkaa ja 12 hehtaaria musta­herukkaa oli pohja, josta Taina ja Risto Hallmanin viinitila sai alkunsa. Marjatilan toiminnalle on oleellisen tärkeää työvoiman saanti, ja vielä 1980–90-luvuilla oli hyvin saatavilla ulkomaalaisia kausityöntekijöitä, vaikka suomalaiset poimijat olivat kaikonneet.

Marjatilassa ja varsinkin tuoremarjojen logistiikassa Helsinki–Rovaniemi-akselilla oli kuitenkin iso pyörittäminen. Parhaimmillaan marjapelloilla työskenteli 150 poimijaa 16 eri kansallisuuudesta, ja Hallmanien kuopuksella Sigismund Hallmanilla ehti olla lastenhoitajia 13 eri maasta.

Idean omasta viinitilasta Taina ja Risto saivat reissattuaan viinitiloilla maailmalla. Risto Hallman oli Suomen Viiniyrittäjien ensimmäisenä puheenjohtajana lobbaamassa tilaviinien valmistuksen sallimista vuonna 1994.

Hän tietää, mistä tilaviini sai 13 alko­holiprosentin maksimin.

– Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa keskusteltiin, sallitaanko tilaviinien alkoholi­prosentiksi 15 vai 10. Lakiin jäi kompromissiksi 13 prosenttia.

Hän on vaikuttanut myös tilaviinimyymälöiden sunnuntaimyyntiluvan saamiseen ja tehnyt paljon viinialan edunvalvontaa.

– Aina, kun on tullut jotakin uutta, on ensin rajoitettu ja sitten rajoitus on poistunut tai muuttunut. Koskaan et voi tietää, milloin muutos tulee, kuvailee Risto Hallman säädösviidakkoa.

Kesäisin Alahovin elämä rytmittyy laiva­vuorojen mukaan. Laiva toi jälleen uuden ryhmän matkailijoita viini­tila­vierailulle. Vuonna 1917 rakennettuun navettaan mahtuvat viinin­valmistus, myymälä ja ravintola.
Kesäisin Alahovin elämä rytmittyy laiva­vuorojen mukaan. Laiva toi jälleen uuden ryhmän matkailijoita viini­tila­vierailulle. Vuonna 1917 rakennettuun navettaan mahtuvat viinin­valmistus, myymälä ja ravintola.

Mansikkaviinistä se alkoi

Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995 ja tilaviinien myynti sallittiin, Alahovi oli valmiina. Mansikkaviini oli touko­kuussa avatun Suomen ensimmäisen tilaviinimyymälän ensimmäinen tuote.