Suomen ensimmäinen tilaviinimyymälä avattiin vuonna 1995 Kuopion Vaajasalon saareen. Hallmanin perhe on kehittänyt marjaviinejä yli 30 vuoden ajan − ja yhtä kauan navigoinut tiukassa alkoholilainsäädännössä.
Kymmenen hehtaaria mansikkaa ja 12 hehtaaria mustaherukkaa oli pohja, josta Taina ja Risto Hallmanin viinitila sai alkunsa. Marjatilan toiminnalle on oleellisen tärkeää työvoiman saanti, ja vielä 1980–90-luvuilla oli hyvin saatavilla ulkomaalaisia kausityöntekijöitä, vaikka suomalaiset poimijat olivat kaikonneet.
Marjatilassa ja varsinkin tuoremarjojen logistiikassa Helsinki–Rovaniemi-akselilla oli kuitenkin iso pyörittäminen. Parhaimmillaan marjapelloilla työskenteli 150 poimijaa 16 eri kansallisuuudesta, ja Hallmanien kuopuksella Sigismund Hallmanilla ehti olla lastenhoitajia 13 eri maasta.
Idean omasta viinitilasta Taina ja Risto saivat reissattuaan viinitiloilla maailmalla. Risto Hallman oli Suomen Viiniyrittäjien ensimmäisenä puheenjohtajana lobbaamassa tilaviinien valmistuksen sallimista vuonna 1994.
Hän tietää, mistä tilaviini sai 13 alkoholiprosentin maksimin.
– Sosiaali- ja terveysvaliokunnassa keskusteltiin, sallitaanko tilaviinien alkoholiprosentiksi 15 vai 10. Lakiin jäi kompromissiksi 13 prosenttia.
Hän on vaikuttanut myös tilaviinimyymälöiden sunnuntaimyyntiluvan saamiseen ja tehnyt paljon viinialan edunvalvontaa.
– Aina, kun on tullut jotakin uutta, on ensin rajoitettu ja sitten rajoitus on poistunut tai muuttunut. Koskaan et voi tietää, milloin muutos tulee, kuvailee Risto Hallman säädösviidakkoa.
Kesäisin Alahovin elämä rytmittyy laivavuorojen mukaan. Laiva toi jälleen uuden ryhmän matkailijoita viinitilavierailulle. Vuonna 1917 rakennettuun navettaan mahtuvat viininvalmistus, myymälä ja ravintola.
Mansikkaviinistä se alkoi
Kun Suomi liittyi Euroopan unioniin vuonna 1995 ja tilaviinien myynti sallittiin, Alahovi oli valmiina. Mansikkaviini oli toukokuussa avatun Suomen ensimmäisen tilaviinimyymälän ensimmäinen tuote.
Tilaajille
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Jäikö juttu kesken? Jatka lukemista: Nyt ensimmäinen kuukausi Maatilan Pellervon digiä vain 4,90 euroa..
Moni maatila saa sivutuloja koneurakoinnista. Länsisalmi-Keisalan tilalla liitännäiselikeinona on some. Alussa maatilasomen kohderyhmänä olivat kuluttajat, mutta melko pian seuraajakunta kasvoi muilla tuottajilla.
Pellervo-lehti ja siitä myöhemmin eriytetty Maatilan Pellervo on toiminut keskeisenä julkaisuna ja tiedonlähteenä suomalaisen maatalouden ja osuustoiminnan kehityksessä. Lehden 125-vuotinen historia kietoutuu vahvasti yhteen maatalouden merkittävien vaiheiden kanssa.
Maatilan riskejä on hallittu perinteisesti vahinkovakuutuksilla. Kaikki riskejä ei voi poistaa vakuutuksilla, vaan niihin pitää varautua muilla tavoin.
Kaura on superruokaa, jolle on nouseva kysyntä ulkomailla. Elintarvikekauraa viljelyttävä ja jalostava Raisio Oyj on tunnettu kauratuotteistaan Eurooppaa ja Aasiaa myöten. Kauralle kehitetään myös uusia käyttömahdollisuuksia.
Suurimokauran viljely on taitolaji, jossa pirkanmaalainen Koivuniemen tila on menestynyt. Tähän mennessä jokainen kaurakuorma on täyttänyt elintarvikekauran laatuvaatimukset. Ville Koivuniemen resepti laatuviljan tuotantoon on hyvä suunnittelu ja oikea ajoitus.
Maatilat eivät ole suojassa verkkorikollisten kiristykseltä tai maksuliikenteen vääristelyltä. Maatila voi joutua myös sijaiskärsijäksi, mutta se ei lohduta, jos tuotantoautomatiikka ei toimi kyberhyökkäyksen vuoksi. Kyselystä selvisi yllättäen, että nuoret viljelijät tunnistavat tietoturvan kriittisyyden vanhempia viljelijöitä huonommin.
Perinteisen viljatilan talous on ollut ahtaalla jo usean vuoden ajan. Toki samaa yskää on kaikilla maatiloilla, mutta viljatila on suhteessa kaikkein heikoimmilla. Tilakohtaisten maksuvalmiustarkastelujen vertailun perusteella perustuotantosuunnista maitotilat tekevät parasta tulosta, lihantuottajat keskinkertaista ja viljatilat heikointa.Tyypillisesti viljatilan kokonaistulo on 1 000 euroa peltohehtaaria kohden. Peltoalatukien osuus on siitä puolet ja viljan myyntitulo toinen puoli. Vuorien
Härkäpavun jalostaminen elintarvikkeiksi on tuplannut Karviaisten tilan liikevaihdon. Katriina ja Martin Klinckowström kuuntelevat härkäpaputuotteita kehittäessään tarkalla korvalla niin asiakkaiden kuin perheenjäsentenkin toiveita – terveellisyydestä tinkimättä.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.