Siirry sisältöön

Yrittäjyyden yksi suuri valtti on päästä itse vaikuttamaan omaan työhönsä. Aktiivinen toimeen tarttuminen on palkitsevaa, ja asioihin on helpompaa tarttua havainnoinnin ja seurannan ansiosta. Väsyneenä ja uupuneena saattaa helposti syyttää ongelmistaan vaikkapa sääoloja tai passiivista edunvalvontaa, vaikka moneen asiaan voi vaikuttaa omilla valinnoillaan.

Epäkohtien korjaaminen voi kohdistua hyvin monenlaisiin asioihin maatilayrityksessä. Tavoitteena on sujuvampi työnteko, työ­hyvinvoinnin parantaminen ja arjen hallinta.

Ota havainnointi osaksi rutiineja

Viljelymuistiinpanot ovat tuttua kauraa, mutta on hyvä keino kirjata ylös muutoinkin työpäivien sisältöä ja työhön liittyviä havaintoja. Viikoittainen havainnointi voi riittää, mutta omaan muistiin ei kannata luottaa kovin kauaa. Kukapa ei tunnistaisi tilannetta, että keväällä löytyy syksyllä katkennut äkeen piikki, jonka korvaajan oli ajatellut tilata lokakuussa.

Erityisesti työhuippujen aikaan sattuu ja tapahtuu jatkuvasti, eikä kaikkea voi mitenkään muistaa. Listat helpottavat tulevaan valmistautumista.

Havaintojen dokumentoinnin voi tehdä monin tavoin – puhelimella, kameralla tai kynällä. Kalenteri ja kynä keittiön pöydällä on konkreettinen tapa pitää asia mielessä, sillä kiireisinkin yrittäjä pysähtyy niiden ääreen hetkittäin. Itselleen voi lähettää esimerkiksi kuva- tai ääniviestejä. Havaintoja voi tallentaa mikro­fonilla ja muuttaa tekstiksi erilaisilla sovelluksilla.

Vaikka havaintoja olisi kirjattu ylös useampaan paikkaan, kauden päätteeksi muistiinpanot kootaan yhteen.

Listalta löytyy monenlaisia asioita, jotka asetetaan tärkeysjärjestykseen. Sitten valitaan ne, joihin ensin käydään käsiksi.

Uuden tavan opettelu vie aikaa

Vaikka muistiinpanojen tai päiväkirjatyyppisten havaintojen kirjaaminen tuntuisi alkuun kankealta, tavoitteena on tehdä kirjaamisesta rutiini. Siitä ei kannata lannistua, jos välillä jää viikko kokonaan tyhjäksi, sillä uuden rutiinin opettelu vaatii toistoja. Lopulta työssään alkaa myös kiinnittää huomiota asioihin, joita haluaa korjata, ja silloin kirjaamisen muistaa helpommin.

Priorisoinnin kannalta on oleellista jaotella asiat heti korjattaviin ja niihin, joiden korjaamisen voi rauhassa hoitaa myöhemmin.

Päivittäisten hoidettavien asioiden kirjaaminen listalle vähentää aivoihin kohdistuvaa rasitusta, mikä helpottaa työn­tekoa, kun työmuistissa eivät pyöri kaikki kesken­eräiset ja huomiota vaativat asiat. Silloin keskittyminen varsinaiseen tehtävään parantuu.

Työnteon keskeyttäviä tekijöitä on muutenkin paljon, siksi kannattaa kaikin tavoin järjestää itselleen ja aivoilleen työrauhaa keskittyä siihen, mitä kulloinkin on tekemässä.

Muistiinpanojen säännöllinen läpikäynti

Aina toisinaan sama asia voi jäädä listalle pitkäksi aikaa, mutta se on inhimillistä. Vanhoihin muistiinpanoihin palaamalla voi myös huomata, miten monia asioita on jo saanut parannettua. Täydellisyyden tavoittelu uuvuttaa, mutta suunnitelmallinen kehittäminen motivoi. Ennakoinnin avulla työpäivät rauhoittuvat ja stressin hallinta helpottuu. Listojen avulla helpottuu myös seuraavaan työvaiheeseen valmistautuminen.

Omasta työstään löytää melko helposti esimerkiksi kolme kaikkein pahinta stressin aiheuttajaa tai asiaa, jotka eivät todellakaan toimi. Tällainen lista voi olla hyvin henkilökohtainen, mutta rehellinen havainnointi auttaa puuttumaan ja ratkaisemaan ongelmia. Stressaavimpien asioiden tunnistaminen ja niihin puuttuminen helpottaa arkea ja motivoi eteenpäin.

Epäkohdilla voi olla taloudellista merkitystä tai ne voivat olla asioita, jotka rasittavat päivittäisessä arjessa. Arkisten ongelmien ratkaisu parantaa työhyvinvointia ja jaksamista, mikä antaa voimaa huolehtia myös toimistotöistä säännöllisesti. Sujuvan työpäivän jälkeen aikaa jää talouden seurantaan ja vapaille hetkille, jotka ovat elintärkeitä jaksamisen kannalta. Hyvinvoiva yrittäjä on yrityksensä tärkein voimavara.

Kehittämisen avaimet ovat usein pieniä

Tavanomainen aikavaras maatalous­yrityksissä on etsiminen. Milloin on hukassa mitäkin, ja puuttuvaa nippeliä on etsittävä kymmenen aarin alalta. Etsimiseen kuluu turhaan aikaa. Havainnointi auttaa huomaamaan myös tällaisia turhauttavia epäkohtia. Työajan hallinta tuotannossa on tärkeää, mutta huomiota vaativat asiat voivat olla silti pieniä, kuten työkalujen palauttaminen paikoilleen.

Uudistusten ei tarvitse maksaa paljon eikä niiden tarvitse olla rakettitiedettä. Riittää, että tarkkaavaisuudesta ja dokumentoinnista tulee rutiini ja havaintojen pohjalta tekee korjauksia ja muuttaa työtapojaan.

"Sujuva arki, parempi työmotivaatio" voisi olla kehittävän yrittäjän motto.