
Pellot haltuun lintuperspektiivistä droonilla
Droonin avulla saa nopeasti ja helposti hyvän kuvan peltojen tai kasvustojen tilanteesta. Muut kuin kuvantamissovellukset antavat vielä odottaa itseään.
Kuivuutta ei ole perinteisesti pidetty merkittävänä riskinä Suomessa. 2000-luvulla esiintyneet pitkät kuivat kaudet ovat kuitenkin herättäneet viljelijät ja päättäjät suunnittelemaan toimia kuivuusriskien hallitsemiseksi. Ennakoinnissa voi hyödyntää alueellisia kuivuusennusteita, ja yllättävänkin moni pelto sijaitsee mahdollisella etäisyydellä kasteluveden lähteestä. Mutta mitä kastelu maksaa?
Maa- ja metsäministeriö laati viime vuonna Kuivuusriskien hallinnan kansalliset suuntaviivat -raportin, jossa maataloudella on merkittävä rooli. Huoltovarmuus on yksi merkittävä näkökulma, kun eri toimialojen riskitasoja kartoitetaan.
Raportissa käsitellään kuivuusriskejä ja keinoja niiden hallintaan alueellisella tasolla. Suunnitelmat auttavat kohdistamaan toimenpiteitä alueille, joilla riski kuivuusvahinkoihin on suurin. Suomessa suurimmat kuivuusriskit kohdistuvat erityisesti Varsinais-Suomeen.
Kuivuusriskien hallinta edellyttää suunnittelua ja varautumista. Maataloudessa käytettävät keinot liittyvät pääasiassa viljeltävien kasvien lajivalikoimaan, kasteluun ja maan kasvukunnon ylläpitämiseen. Kun kuivuus iskee, mikään edellä mainituista ei ole yksinään pikaratkaisu ongelmaan.
Kuivuus kehittyy viikkojen ja kuukausien kuluessa, joten siihen voidaan varautua ennakkoon. Varautumistyökaluina voidaan käyttää muun muassa ennusteita ja varoituksia kuivuusjakson lähestymisestä. Nämä auttavat tekemään päätöksiä faktatiedoilla arveluiden sijasta.
Johtava asiantuntija Lauri Ahopelto Suomen ympäristökeskuksesta (Syke) kertoo, että aiemmin lähinnä tulvavaroituksiin ja yleiseen vesitietoon käytettyä vesi.fi-sivustoa on tarkoitus hyödyntää jatkossa enemmän myös kuivuusriskeistä viestimiseen.
Ahopellon mukaan tulvien ja kuivuuden kehittymisessä on samankaltaisuuksia, mikä helpottaa tulvatyökalujen käyttöä kuivuustilanteesta kertomiseen.
– Vaikutusnopeus näillä vastakkaisilla ilmiöillä on kuitenkin erilainen. Tulvat kehittyvät selvästi kuivuutta nopeammin.
Vesi.fi-sivusto sisältää vesitalouteen liittyviä tietoja karttamuodossa. Siellä on mahdollista esittää varoituksia samaan tapaan kuin sääkartoilla.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Maatilan Pellervon digissä yli 20 uutta artikkelia kuukaudessa ja 700 jutun arkisto. Nyt ensimmäinen kuukausi vain 1 € (Eläin-sisällöillä 1,90 €).
Oletko jo tilaaja?