Siirry sisältöön

Thorsvikin kartanon herefordit saavat hakea mieleistään suuhunpantavaa monimuotoisilta luonnonlaitumilta keväästä syksyyn. Lokakuun puolivälissä laidunkausi on lopuillaan. Yksi ryhmä Thorsvikin hereford-nautoja viettää päivää luonnonlaitumella, toinen viereisellä peltolaitumella.

Luonnonlaitumella on sekä avointa että puustoista ympäristöä. Eläimet asettuvat suosiolla yrittäjä Iiris Herlinin taputeltaviksi ja rapsuteltaviksi. Myös kuvaajaan ja toimittajaan ne suhtautuvat suopeasti.

Herlinin isovanhemmat hankkivat ensimmäiset herefordit tilalle vuonna 1975, ja siitä lähtien lihakarja on saanut kulkea luonnonlaitumilla: Espoonlahden rantaniityillä, hakamailla, kauan sitten viljellyillä peltolaikuilla ja metsälaitumilla.

Hereford on rotu, joka pystyy muuttamaan köyhänkin rehun lihaksi erittäin tehokkaasti.

Iiris Herlin ryhtyi tilan jatkajaksi vuonna 2023 sukupolvenvaihdoksen myötä. Sitä ennen hän oli valmistunut valtiotieteen maisteriksi Helsingin yliopistossa ja agrologiksi Mustialassa, Hämeen ammatti­korkeakoulussa.

Hän määrittelee vastuullisuuden ja kestävyyden kaiken toiminnan pohjaksi, olipa kyse lihantuotannosta tai kasvinviljelystä.

– Se mikä tehdään, tehdään suunnitelmallisesti, järkevästi ja kannattavasti. Asioiden jälkipuinti on tärkeää. Yritämme koko ajan miettiä, mitä voisimme tehdä paremmin.