
Rakentamisen johtotähtenä laidunnus
Kareman tilan uusi pihatto otettiin käyttöön lokakuussa. Akaan kirkkoherran toimittaman siunauksen jälkeen vuorossa olivat navetan avajaisjuhlat lasten kavereille.
Paraislainen Kim Ekström rakensi robottipihaton 6 000 euron parsipaikkahinnalla. Lehmien lypsäminen on ollut miehen intohimo jo pitkään.
Saaristomeren rannalla on tänään leppoisa keli. Aurinko paistaa, ei tuule ja pakkastakin on vain muutama aste. Seisomme kalliomäellä, 45 metriä merenpinnan yläpuolella. Tänne valmistui marraskuussa 2021 Kim Ekströmin unelmien työpaikka. Sitä ennen alue oli hakattua, huonosti kasvavaa metsää.
– Vanhemmillani on tässä vieressä kasvinviljelytila. Tiesin jo lapsena, että minusta tulee maanviljelijä. Opiskelin ensin kaupallista alaa ja tietotekniikkaa. Vuonna 2012 aloitin maatalousopinnot ruotsinkielisessä ammattikorkeakoulussa Tammisaaressa. Siellä olin ensimmäistä kertaa tekemisissä lehmien kanssa ja huomasin, että niiden kanssa haluan tehdä töitä, Ekström tarinoi.
Nuori mies kokeili muitakin töitä muun muassa maataloustyöntekijänä kasvinviljelytilalla ja murskemiehenä Paraisten kivilouhimolla. Ajatus omasta navetasta ei jättänyt yhtenäkään päivänä rauhaan.
– Vanhempani olivat vielä nuoria, joten vuonna 2019 perustin oman maatilan ja hankin sille tilatunnuksen. Ostin vanhemmiltani 2,5 hehtaarin tontin täältä metsästä ja seuraavana vuonna aloin rakentaa pihattoa.
Pankit eivät aluksi innostuneet rahoittamaan juuri perustetun maatilan navettainvestointia. Ekström päätti rakentaa pihaton pitkälti omin voimin, jotta kustannukset jäisivät kohtuullisiksi. Yksi hankkeeseen uskova rahoittajakin lopulta löytyi.
Ekströmin innostuneesta puheesta aistii, että olemme mieluisan asian äärellä. Puhe pulppuaa välillä hieman suomenkielisiä termejä hakien.
– Olen oppinut puhumaan suomea vasta sen jälkeen, kun aloin maitoyrittäjäksi. Tällä alalla ei saa tarpeeksi tietoa, jos ei puhu suomea, Ekström perustelee.
Vaikka eläimet ovat ammatin paras puoli, Ekström laskee asioita myös rahassa. Hän haastoi navetan suunnittelun ja rakentamisen aikaan yleisiä toimintatapoja. Useimmat asiantuntijat varoittelivat, ettei suunnitelma toimi eikä sitä kannata toteuttaa.
Ekström ei lannistunut, kaivoi tietoa ulkomailta ja oli varma, että kylmäpihattoratkaisu toimii, koska se toimii myös Kanadan hyytävissä oloissa. Ekström kommentoi nyt hieman hymyillen, että asiantuntijoita itseään ei tainnut innostaa työskentely kylmässä navetassa.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Lue Maatilan Pellervon digiä Eläin-sisällöillä 1. kk 1,90 €
Oletko jo tilaaja?