Siirry sisältöön

Kun Petri Paavola perusti vanhempiensa kanssa maatalousyhtymän vuonna 2005, tilalla oli 20 lypsylehmää 70-luvun parsi­navetassa, karjan keskituotos 6 700 kiloa, ja peltoa oli viljelyssä 40 hehtaaria. Vuonna 2009 yhtymä purettiin ja Petri ja Virpi ryhtyivät yhdessä kehittämään maitotilaansa.

− Ensimmäisen puolen vuoden aikana selvisi, että navetta on käyttöikänsä päässä ja uusi on tehtävä mahdollisimman pian, Virpi kertoo.

Vuoden 2011 tammikuussa päästiin aloittamaan lypsy uudessa yhden lypsyrobotin pihattonavetassa. Vanha parsinavetta remontoitiin ja laajennettiin toimivaksi nuorkarja­pihatoksi.

Tilan kehitys on ollut huimaa. Vuonna 2024 peltoala oli 420 hehtaaria ja lypsy­lehmien määrä 250. Meijeriin lähti maitoa vähän vaille 2,5 miljoonaa litraa ja keskituotos oli yli 11 000 kiloa.

− Olemme ostaneet eläimiä vain uuden navetan alkuvaiheessa, muuten karjaa on lisätty omista eläimistä. Tuotostavoite on nykyistä korkeammalla, ja päivämaidot pitäisi saada pysyvästi neljäänkymppiin, Petri visioi.

− Viime vuonna teimme ensimmäisen kerran suunniteltuja poistoja ja se näkyi heti tuotoksen nousuna. Tähän asti olen jalostanut karjaa enimmäkseen isävalinnan kautta, mutta nyt pääsen jalostamaan myös emävalinnan kautta, kun eläinmäärää ei enää lisätä, Virpi sanoo.

Virpin intohimo ja pitkäjänteinen työ jalostuksessa on tuottanut tuloksia. Viking­Genetics on ostanut tilalta jo kuusi sonnivasikkaa ja kaksi hiehoa. Lisäksi tilalla on ollut useita huuhtelusopimuksia.

Petri ja Virpi Paavola uskovat suomalaiseen ruuan­tuotantoon ja hakevat uutta oppia jatkuvasti kotimaasta ja maailmalta.
Petri ja Virpi Paavola uskovat suomalaiseen ruuan­tuotantoon ja hakevat uutta oppia jatkuvasti kotimaasta ja maailmalta.

Työviestintää Whatsappilla

Paavolat hoitavat työt pitkälti oman perheen voimin, sillä tilalla on vain yksi osa-aikainen työntekijä. Petrillä ja Virpillä on neljä lasta, jotka opiskelevat maatalousalaa ja osallistuvat tilan töihin. Työtä maatilan lisäksi tarjoaa myös Paavoloiden omistama Kone Paavola Oy, joka on keskittynyt maa- ja metsätalouden koneurakointiin.

− Lapset pääsevät toimintaan mukaan halutessaan. Panostamme jatkuvaan kehittämiseen, ja seuraavissa isoissa kehitysaskeleissa on mukana toivon mukaan jo seuraava sukupolvi. Nuorille on annettava mahdollisuus silloin, kun he siihen haluavat tarttua. Jos odottaa liian kauan, saattaa aika ja innostus mennä ohi, Petri toteaa.

Päivittäiset rutiinityöt navetalla tehdään pääosin kahden henkilön voimin. Jos hommiin ehtii kolmas, hän esimerkiksi siivoaa, korjaa tai siirtää eläimiä. Parhaaksi välineeksi viestintään ja töiden listaukseen on todettu Whatsapp.

− Omat ryhmät esimerkiksi kiimojen, lääkitysten, ruokinnan ja töiden listaukseen auttavat pitämään asiat ajan tasalla ja kommunikoinnin sujuvana, Virpi vahvistaa.