
Luomua löytyy verkosta
Uusi Etsi Luomua -verkkopalvelu yhdistää luomutuotteita käyttävät ammattikeittiöt ja niitä tuottavat yritykset helposti ja maksuttomasti.
Märehtijän terveys riippuu rehua hajottavien pötsimikrobien voinnista. Jos pötsin olosuhteet muuttuvat normaalille mikrobitoiminnalle epäedullisiksi, nauta sairastuu. Useimmiten tämä johtuu pötsiin kertyvistä happamista yhdisteistä tai liian korkeasta pH:sta.
Naudan etumahat ja siellä asuvat mikrobit muodostavat monimutkaisen ekosysteemin, jonka tasapaino on herkkä. Naudan syömä rehu, märehtiminen sekä etumahojen kyky supistella ja sekoittaa rehumassaa normaalisti vaikuttavat suuresti pötsissä tapahtuvaan ravintoaineiden sulatukseen. Merkitystä on myös sillä, miten erilaiset rehut liukenevat pötsinesteeseen.
Voidakseen kasvaa ja lisääntyä pieneliöiden täytyy sopeutua kulloinkin pötsissä vallitseviin olosuhteisiin ja naudan syömään rehuun. Yleensä ongelmat sopeutumisessa johtavat pötsinesteen muuttumiseen liian happamaksi. Joskus pötsin huolellisesti säädelty pH-tasapaino kuitenkin järkkyy toiseen suuntaan ja pötsineste muuttuu liian emäksiseksi.
Märehtijän pötsin tasapainon järkkymisen ennaltaehkäisyssä sekä hoitamisessa auttaa tieto siitä, miten pötsin tarkkaa tasapainoa säädellään. Koska naudan terveys on riippuvainen pötsimikrobiston kyvystä sulattaa syötyä rehua, nautojen ruokinnassa korostuvat korkealaatuiset ja maittavat rehut, hyvä ruokintahygienia sekä asteittaiset ja maltilliset muutokset. Tarvitaan myös runsaasti tilaa syödä ja mukava paikka märehtiä.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Jäikö juttu kesken? Jatka lukemista: Nyt ensimmäinen kuukausi Maatilan Pellervon digiä Eläin-sisällöillä vain 5,90 euroa.
Oletko jo tilaaja?