Siirry sisältöön

Suomen elintarvikevientiyhdistys eli Suvi ry on toiminut reilun vuoden verran ja Jarmo Talasrinne sen toiminnanjohtajana viime syyskuun alusta alkaen. Mikä sai 68-vuotiaan miehen ryhtymään vaativan start up -yhdistyksen johtoon, kun voisi jo vetäytyä leppoisille eläkepäiville?

Vapaaherran elämä ei Talasrinnettä kiehtonut, kun tarjolla oli missio: kaksinkertaistaa Suomen elintarvikevienti vuoden 2031 alkuun mennessä.

Nykytilanne on huolestuttava: ruokaa tuodaan koko ajan Suomeen enemmän kuin viedään, ja ruuan kauppatase heikkenee. Se alkaa vaikuttaa niin huoltovarmuuteen kuin myös alku­tuotantoon.

– Kun kauppatase heikkenee, EU heikentää avustuksia. Alkutuotanto kärsii, maatiloja lopettaa. Jos huoltovarmuus päästetään liian matalaksi, sitä on vaikea korjata. Tilanne on siinä kohta sama kuin Ruotsin armeijalla, Talasrinne maalailee.