
Nurmelan tila investoi rohkeasti
Haapajärvelle rakennetaan tulevaisuuden navettaa. Kolme nuorta yrittäjää näkee ajankohdan sopivaksi isolle investoinnille.
Hyvä työnantaja-asioiden hoitaminen on paljon muutakin kuin lakisääteisten velvollisuuksien täyttämistä. Wennborgin tilan työkulttuuri muodostuu vahvasta yhteisöllisyydestä, ja yrittäjien työnjohto-osaaminen on kehittynyt samaa tahtia yrityksen kasvun kanssa.
Hyvinkään Kytäjällä sijaitsevan Wennborgin marjatilan kesäkahvilan tuolit ja pöydät on siivottu odottamaan ensi kesää. Viimeiset marjojen ja mehujen myyntipisteet lähikaupunkien ostoskeskuksissa suljettiin syyskuun alussa.
Yrittäjinä tilalla vuodesta 2004 toimineet Jarkko Hietanen ja Laura Soupas saavat tästä eteenpäin herätä arkiaamuihin oman perheen koululaisten, ei enää marjanpoiminnan, tahdissa. Ajatukset eivät ole vielä irronneet kiihkeästä sesongista.
– Meillä oli tänä vuonna 350 työntekijää, joista kaksi kolmasosaa oli ulkomaalaisia. Ympärivuotisia työntekijöitä on vain yhdeksän, Jarkko Hietanen kertoo.
Tuntuu pieneltä ihmeeltä, että kahden yrittäjän yritys pystyy hoitamaan valtavan työntekijämäärän henkilöstöasiat sujuvasti tuoremarjarallin ohessa. Taito työnantajana toimimiseen on kehittynyt vähitellen.
– Olemme kasvaneet sopivaa tahtia. Ei ole tullut missään vaiheessa ylitettäväksi liian suurta kynnystä. Työnantajaosaaminen on kehittynyt käytännön työn ja koulutusten kautta, Laura Soupas sanoo.
Marjayrittäjät eivät näe sesonkityövoiman saatavuutta ongelmana.
– Pääosa uusista työntekijöistämme löytyy aikaisempien työntekijöiden suositusten kautta. Noin kolmasosa edellisen kesän työntekijöistä jatkaa seuraavanakin kesänä. Sama pätee ulkomaalaiseen työvoimaan, joka tulee lähes yksinomaan Ukrainasta, Soupas valottaa.
Työntekijöiden palkkaamisessa yrittäjät ovat omatoimisia. He ilmoittavat avoimista työpaikoista yleisimmissä sähköisissä työnhakukanavissa, kuten Duunitorilla. Yksi erikoisuus työnhaussa Wennborgille on.
– Otamme kaikki hakemukset ja niiden liitteet vastaan sähköpostilla, joten hakijan on osattava kirjoittaa hakemuskirje ja perusteltava, miksi hän haluaa meille töihin. Kaikki potentiaaliset hakijat haastattelemme itse, rekrytoinneista pääasiassa vastaava Hietanen kertoo.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Jäikö juttu kesken? Jatka lukemista: Nyt ensimmäinen kuukausi Maatilan Pellervon digiä vain 4,90 euroa..
Oletko jo tilaaja?