Kriivarin tilalla Kokemäellä on pidetty lähes parikymmentä vuotta poroja hoitamassa perinteistä hakamaisemaa. Parhaimmillaan tokassa on ollut 30 poroa.

Epäilijät arvelivat, että Juhani Lahtisen porojen pitäminen jää korkeintaan parin vuoden kokeiluksi. Käytäntö on osoittanut, että poro pärjää etelässä hyvin. Se on sopeutuvainen eläin. Viimeksi helmikuussa Juhani haki pohjoisesta uuden uroksen tokkaansa. Suurin ongelma on ollut ilvekset, jotka ovat verottaneet vasakantaa.

Kriivarin tilalle tehtiin 1990-luvun lopulla sopimus perinnemaiseman hoidosta. Asumaton tila oli hankittu aikanaan lisämaaksi ja laidunmaaksi. Juhani Lahtisella oli nautakarjaa, mutta hän mietti serkkunsa Pekka Lahtisen kanssa muitakin vaihtoehtoja. He rupesivat selvittämään, miten poro selviäisi etelässä ja millaisia aitoja se vaatisi.

”Samoihin aikoihin tuotiin poroja muutamalle tilalle Parkanon ja Kihniön korkeudella. Siellä kuitenkin alettiin pelätä, että karkuun päässeet porot risteytyisivät metsäpeuran kanssa. Muualla etelässä porot ovatkin jääneet yksittäisten kotieläintilojen harrastukseksi”, Juhani kertoo.

 
Parinkymmenen hehtaarin tarha on sopiva ala 10-20 porolle.

Ennemmin poro kuin biisoni

Lopullisen sysäyksen oman tokan hankintaan antoi radiosta tullut eläinlääkärin haastattelu. Tämä ihmetteli siihen aikaan muodissa ollutta innostusta tuoda ulkomailta eläimiä, kuten strutseja ja biisoneja. Miksi siis Etelä-Suomessa ei tarhattaisi poroja, pohdittiin eetterissä.

Lahtiset aitasivat poroille 20 hehtaaria ja hakivat alkuvuodesta 1998 ensimmäiset kymmenen yksilöä. Lauma lisääntyi ensin hyvin. Naarasporoja oli parhaimmillaan 15. Tokka oli yhtenä kesänä reilu 30 eläintä. Silloin tilalla päästiin myös myymään poronlihaa. Nyt lihaa ei ole myyty moneen vuoteen.

”Suurin syy on ilves, joka on syönyt vasoja loppukesästä, kun ne kulkevat enemmän erillään vaatimista. Pahimpana vuonna 13 vasasta ilves tappoi yhdeksän. Viime kesän vasat ovat jääneet henkiin. Juuri nyt poroja on kymmenkunta.”

 

Oppia Ähtärin eläinpuistosta

”Alkuvaiheessa, kun serkkuni oli mukana hankkeessa, kävimme Ähtärin eläinpuistossa opiskelemassa porojen hoitamista. Siinä oli oppimista. Ruokinta on erilaista kuin naudalla. Muutoinkin poro on ollut mielenkiintoinen, kun on ollut lypsylehmien kanssa tekemisissä pienestä pitäen. Se on villieläin luonteeltaan”, Juhani kuvailee.

Kirjallisessa muodossa ruokinnasta löytyi neuvoa lähinnä hätäruokintaan, mutta ei tarhaukseen. Nykyään kun tarhaus on lisääntynyt myös pohjoisessa, oppikirjoja on tehty niiden tarpeisiin.

”Edellytyksenä on tarpeeksi laaja, aidattu alue. Tarhaus ei onnistu millään puutarhatontilla. Ihminen ei jaksa kantaa eläimen eteen niitä kasveja, joita se luonnosta itse hakee.”


Latonavetta antaa kesäisin suojaa hyönteisiltä ja helteeltä. Talvella metsä riittää suojaksi.

Jäkälää ja lehtikerppuja

Kesäisin poroille ei juurikaan tarjota lisäruokaa, mutta talvella ne ruokitaan päivittäin. Eläimet saavat teollista poroille tarkoitettua täysrehua sekä lisäksi säilöheinää. Niiden eteen tuodaan myös lehtikerppuja.

Poro syö talvisaikaan luontaisesti jäkälää. Juhani kerää sitä kallioilta herkkupaloiksi, joilla voi houkutella eläimiä tarvittaessa.

”Kesää kohden ne alkavat syödä lehtipuiden lehtiä, horsmaa ja vadelmanlehdetkin ovat mieluisia. Nokkonen ei maistu, ja se pitää kitkeä käsipelillä. Syksyllä sienet kuuluvat ruokavalioon. Lapin luonnossa on yli 200 erilaista kasvilajia, joita poro syö.”

Eläimet loislääkitään vuosittain, ja vasoille laitetaan korvamerkit, vaikkei se olisi pakko. Niistä tietää vasojen syntymävuodet.

 

Matkailu jäi sivuosaan

Alkuvaiheessa ajatuksena oli kehittää matkailutoimintaa porojen ympärille. Turisteille rakennettiin laavu ja kota. Kun Juhanin Anna-äiti oli elossa, tämä kahvitti eläimiä katsomassa käyvät turistit ja erilaiset ryhmät Fäärkin torpassaan.

Nykyään Kriivarin tila tekee yhteistyötä Aliketolan matkailutilan kanssa. Lähinnä leirikoulut käyvät tutustumassa porotilaan. Matkailun merkitys on jäänyt vähäiseksi. Tilan tulot tulevat pääasiassa maisemanhoitosopimuksesta.

”Matkailutuloja tärkeämpänä pidän maiseman säilymistä. Ihmiset näkevät, miten kivien välistä on aikanaan peltoja raivattu. Porojen laiduntaminen on säilyttänyt metsälaitumet ja mäkipellot kiviaitoineen.”

Juhanilta kysellään silloin tällöin poroa lemmikiksi. Hän sanoo suoraan, että se ei toimi. Eläimiä pitää olla useampi ja aitauksen kyllin ison, jotta ne pystyvät hakemaan sieltä ravinnon.

”En myy poroa lemmikiksi. Poromiehet pohjoisessakin kyselevät aika tarkkaan, millaisiin olosuhteisiin eläintä ollaan viemässä.”

 
Isäntä hoitaa porot ja lypsykarjan yksin. Vaimo Kaija on töissä Kokemäen kaupungin ruokapalveluesimiehenä ja auttaa tarvittaessa.

Yksi paikkakunnan jäähdyttelijöistä

Juhani Lahtinen, 52 vuotta, on kahden tilan isäntä. Varsinainen elanto tulee Yliniityn tilalta, jossa on 15 lehmän nautakarja. Se siirtyi hänelle sukupolvenvaihdoksessa vuonna 1992.

”Siihen asti äitini hoiti karjaa ja isä kävi töissä Outokummun Harjavallan tehtaalla. Se oli ennen tavallista ja piti seudun pienet tilat hengissä. Kun minä aloitin vaimoni kanssa tilanpidon, kävi niin kuin monella muullakin tilalla – emäntä lähti ulkopuoliselle töihin. Minä olen hoitanut karjaa.”

Sukupolvenvaihdoksen jälkeen käytössä oli reilun kymmenen lehmän parsinavetta. Vuonna 1997 valmistuneessa kylmäpihatossa on ollut maksimissaan vajaa 20 eläintä. Putkilypsy tapahtuu vanhassa parsinavetassa.

”Reilu parikymmentä vuotta sitten meidän karjakoko oli keskiluokkaa. Sen jälkeen olisi pitänyt tuplata määrä viiden vuoden välein, että olisi pysynyt kilpailussa mukana. Jossain vaiheessa tein päätöksen, että en laajenna toimintaa. Se ei paranna elintasoa; pääomakustannukset vain kasvavat.”

Toimeentulon saa muualtakin

Juhani Lahtinen on MTK:n Kokemäen paikallisosaston puheenjohtaja. Hän kertoo, että paikkakunnalla on kymmenisen lypsykarjatilaa, joista muutamalla on jatkoa näkyvissä pitkällä tähtäimellä. Loput jäähdyttelevät tilanpitoa, kuten Lahtinenkin. Jatkavien on pakko suunnitella laajennuksia.

”Näillä kulmilla toimeentulon saa muualtakin. Itselläni on pitkään ollut ajatus, että en lypsä lehmiä eläkeikään asti. Ehkä jatkan emolehmien kasvatuksella. Siinä on vähemmän työtä, ja saisin rakennukset hyödynnettyä.”

Lahtisella riittää luottamustoimia. Menossa on neljäs kausi Kokemäen kaupunginvaltuustossa. Hän on Satakunnan Osuuspankin ja paikallisen lämpöyhtiön hallituksissa. Luottamustoimet antavat väriä elämään – pelkkää lypsyä ei kestäisi. Ennen maatilan pitoa agrologin koulutuksen saanut Juhani toimi Kokemäen maataloussihteerinä.

”Viime vuonna pidin viikon loman. Muut lakisääteiset lomittajapäivät kuluivat kokoustamiseen ja niiden lisäksi vielä ostin lomittajapalveluja. Jos päivällä kokoustaa, menee helposti illalla tekemiseksi. Eilenkin vielä kymmenen aikaan illalla vein paaleja lehmille.”

VIRPI ADAMSSON, teksti ja kuvat

Jaa artikkeli