Sysmäläinen Nina Lehtosalo iloitsee tilalla käyvistä vierailijoista. Myös Lehtosalon luomutilan kolme kissaa hipsuttelevat hännät ylhäällä auton luo, aasit kuikuilevat aitauksestaan ja helmikanatkin katsastavat tulijoita.
– Tärkeä syy suoramyynnin aloittamiseen oli juuri mahdollisuus tavata asiakkaita. Olen elementissäni saadessani jutella kaikenlaisten ihmisten kanssa, Lehtosalo hymyilee.
Isäntä Kim Lehtosalo ja tilan tuleva jatkaja Jimi Lehtosalo nyökyttävät vieressä. Heillekin asiakkaiden käynnit sopivat hyvin.
Lehtosalon tilalla tuotetaan ylämaankarjan lihaa. Liha myydään pakasteina, makkaroina ja säilykkeinä tilan pienestä tilamyymälästä.
– Suoramyynti kattaa kulut, laskut saadaan maksettua. Isännän pumppuhuoltoyrityksen kautta tulee leipä pöytään, mutta eläinten myötä elämä täydentyy uusilla haasteilla, oppimisella, onnistumisilla ja tyytyväisyyden tunteella.
Markkinointimerkonomin koulutuksen hankkinutta emäntää kiinnostaisi kehittää tilan toimintaa monipuolisemmin vierailijoiden varaan. Eläimet antavat siihen mahdollisuuksia. Kanojen, aasien, hevosten, kissojen, koirien ja nautojen ohella tilalla on pieni lammaslauma. Nautojen kasvatus on eriytetty luomutuotantoon, muut tuotantoeläimet tavanomaiseen.
Kysele, katsele
Ensimmäiset kymmenen nautaa tulivat tilalle 2014 ja luomuun päästiin 2017. Nyt lauman pääluku on tuplaantunut, eikä suurempaa määrää tavoitella.
– Meillä on mukava karja. Määrä on sopiva 30 hehtaarin peltoalallemme ja omalle työpanoksellemme.
Lehtosalot kyselivät lihanautoja kasvattavilta tiloilta kokemuksia ja pohtivat tuotantotapoja, kasvatukseen liittyviä tarpeita, eläimistä saatavia tuotteita ja niiden markkinointia.
Ylämaankarjaan päädyttiin mietinnän jälkeen. Rodun rauhallisuus, ympärivuotinen ulkokasvatus ja emojen pitkäikäisyys kiinnostivat. Vanha navetta ei olisi täyttänyt luomuvaatimuksia, mutta vanhoja katoksia oli riittävästi ulkona viihtyville naudoille.
Kun samaan aikaan köyliöläisellä tilalla tuli myyntiin ylämaankarjan lehmiä, Lehtosalot eivät viivytelleet.
Silti ensimmäinen tilikuitti teurastamolta oli yllätys.
– Oli selvää, että näiden eläinten myynti teurastamolle ei kannata. Lähdimme suuntautumaan suoramyyntiin. Jonkin verran kuljetamme itse nautojamme teurastamolle sadan kilometrin päähän, mutta luotamme myös asiansa osaaviin teuraskuljettajiin.
Sonnit teurastetaan 2–3-vuotiaina.
– Laumassa on useita pitkäikäisiä lehmiä, kuten 15-vuotias Monica. Vanha ja viisas Mamma poiki 16-vuotiaana, mutta kuoli itsekseen viime vuonna ja päätyi Honkajoelle. Malliemona se olisi saanut vielä jäädä hoitamaan muiden vasikoita.
Lehtosalon tilalla ensimmäinen tilikuitti teurastamolta oli yllätys. – Oli selvää, että eläinten myynti teurastamolle ei kannata. Lähdimme suuntaamaan suoramyyntiin, kertoo Nina Lehtosalo.
Tottumiseen aikaa
Suoramyyntiä varten Lehtosalot selvittivät tilamyynnin edellytykset. He etsivät luomuvaatimukset täyttävän teurastamon sekä leikkaamon ja pakkaamon, josta liha saadaan pakasteena. Tavanomaisia makkaroita ja tölkkilihaa jatkojalostetaan eri paikoissa.
– Valmiiksi pakattujen pakasteiden ja säilykkeiden myynti on vähemmän säädeltyä kuin tuorelihan myynti. Elintarvikevalvonta on neuvonut meitä hyvin, Lehtosalot kiittelevät.
Facebook ja tilan omat kotisivut ovat osoittautuneet parhaimmiksi markkinointi- ja tiedotuskanaviksi. Kysyntä on vilkkainta juhannuksen tienoilla ja asiakkaat tietävät, että uusia eriä lihaa tulee myyntiin etenkin tammi-, huhti- ja kesäkuussa.
Tuottajan ja asiakkaan tottuminen toisiinsa vei Lehtosaloilla parisen vuotta.
– Asiakkaat hankittiin hyvillä tuotteilla ja hyvällä asiakaspalvelulla. Yhä useammin tapaa maataloutta täysin tuntemattomia ihmisiä. Heille pelkkä vierailu tilalla on elämys ja tärkeä syy asioida tilakaupassa, Lehtosalot kertovat.
– Pyrimme pitämään pakkasvarastomme kattavana. Silti kaikkia tuotteita ei ole koko aikaa saatavilla. Vakiintuneille asiakkaillemme tiedotamme usein henkilökohtaisesti tuotteiden saatavuudesta.
Kaikesta huolimatta Nina ja Kim Lehtosalo ovat seuranneet huolestuneina maatalouden tilannetta. Kollegoilleen he toivovat jaksamista.
– Viime ajat ovat osoittaneet, ettei kaikki ole vain itsestä kiinni. Kustannusten nousu pakottaa tehostamaan omavaraisuutta, ja silti pienikin asia voi katkaista kamelin selän.
Meillä on rakennettu jotakin lähes koko sen ajan, kun olemme tilallisina olleet. Ensin korjasimme tilan entisiä navettoja. Seuraavaksi rakensimme lähiruokatoimintojemme päärakennuksen, jonka ydin on teurastamo ja lihanjalostamo. Sitten teimme kolme suurta pihattorakennusta, ja nyt biokaasulaitoksen rakentaminen on loppusuoralla. Monenlaista haastetta, suunnitelmien muutosta ja rahoituspäätöksen odottelua on mahtunut matkaan, mutta valmista on aina syntynyt. Tilaajille Maatilan
Lihantuotannossa olevilla kyytöillä on Arvilan tilalla arvokas tehtävä, sillä ne lisäävät luonnon monimuotoisuutta laiduntamalla. Maatiloilla tuetaan luonnon monimuotoisuutta monin eri keinoin.
Millolan emolehmätilan herefordit saavat viettää mahdollisimman vapaata ja itsenäistä elämää. Tilanpidossa tehdyt muutokset ovat lisänneet sekä eläinten että ihmisten hyvinvointia. Sitä mieltä ovat tilan yrittäjät, Mikko Leikola ja Anu Juurakko.
Juvalla toimiva monialayritys Farmila Oy on saanut hevosharrastustoiminnasta yllättävän hyvin uutta tuulta siipiensä alle. Kananmunistaan kuulu tila tunnetaan nyt paremmin irlannincob-hevosistaan Muumista ja Myrtistä sekä hevoskuiskaaja-emännästään.
DeLaval Plus Käyttäytymisanalyysiä hyödyntää jo 60 000 lehmää 25 maassa. Karjansaaren tilalla järjestelmä on ollut käytössä kahden vuoden ajan, ja se on osoittautunut erittäin hyväksi avuksi karjanhoidossa ja eläinten terveyden seurannassa. Yksi esimerkki tästä on eläinlääkärikäyntien selvä väheneminen.
Kulunut kevät havahdutti suomalaisen kuluttajan uuteen ilmiöön, jossa kaupasta ei aina saa edes sitä kaikkien arkiruokien suosikkia eli jauhelihaa. Samaan aikaan kotimaamme nautamarkkina tuntui heräävän ensimmäistä kertaa vuosiin oikeaan keskusteluun maataloutemme tilanteesta. Suoramyynnistä tuli muutamassa viikossa trendikästä ja somekanavat täyttyivät uusista tiloista, jotka päättivät aloittaa lihan suoramyynnin. Onko tämä nyt se ratkaisu kannattavuuteen, saada kuluttajat
Keskeiset naudan vastustuskykyyn vaikuttavat tekijät ovat ruokinta, stressi ja tautipaine. Taudinaiheuttajien torjunta ja ennaltaehkäisy on tärkeää. Hyvä hygienia ja toimiva tautisulku estävät bakteerien, virusten ja loisten leviämistä karjaan ja karjassa.
Muhoslainen Karho-ojan karjatila myy verkkokaupan kautta luomulihaa suoraan kuluttajille. Markkinointia ei ole tarvittu. Pakastettujen tuotteiden jakelu hoidetaan helposti, joko suoraan tilalta tiettyinä päivinä tai REKO-renkaan kautta.
Iiläisellä Valtteri Pakosella oli voimakas halu ja innostus isännäksi. Häntä kuunneltiin ja vuonna 2021 tehtiin sukupolvenvaihdos. Isä Ilkka Pakonen toimii nyt Vaaralainen Oy:n hallituksen puheenjohtajana ja avasi vappuna Olhavan Paussi kahvila-ravintolan.
Luonnonmukaisesti viljelevän ja karjaa kasvattavan tulee olla taitava ja valveutunut; tuotantotapa sopii osaaville ja ammattitaitoisille, siten erilaisten haasteiden ratkaiseminen sujuu sutjakasti. Myös joustavuutta ja avarakatseisuutta luomutuottajalta vaaditaan. Luomussa on omat haasteensa. Kotieläintuottajilla on muistissaan eläinten seleeninsaannin selvittely. Piileskelevä hivenaineen puute aiheutti karjoissa terveysongelmia. Haaste taklattiin, kun asia tiedostettiin, rehut analysoitiin, ja ruokintaan lisättiin luomutuotannossa sallittua
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.