Salolaisella tilalla on tartuttu genomitestauksen tuomiin hyötyihin ison emolehmäkarjan kehittämisessä.Henrik Jensen kertoo, että emokarjan genomitestauksesta saa arvokasta tietoa esimerkiksi siitä, että kaikkien eläinten polveutumiset ovat varmasti oikein.
Katrineberg Oy:n karjassa on 140 emolehmää, joista kaksi kolmasosaa on herefordeja ja kolmasosa anguksia. Karjan eläinten genomitestaus on aloitettu vuonna 2021, eli pian sen jälkeen kun genomitestaus on ollut liharoduilla mahdollista.
– Testaamme vuosittain kaikki syntyneet vasikat muutamia risteytysvasikoita lukuun ottamatta, kertoo isäntä Henrik Jensen.
– On tärkeää saada kaikki mahdollinen tieto niin omien eläinvalintojen kuin myös eläinten ostajien avuksi. Nykyään tuntuukin, että jos joltain eläimeltä puuttuu genomitestauksen tulokset, on kuin olisi musta aukko tiedoissa!
Tukea genomitestaukselle
Hankkeiden rooli on ollut todella tärkeä genomitestauksessa ja genomiarvostelun rakentamisessa liharoduille. Tuorein hankkeista on Faban lanseeraama Geno24genomitestituki, jolla tuetaan sekä liha- että lypsykarjarotujen genomitestausta vuoden 2024 aikana.
– On hienoa, että on saatu uusi Geno24-hanke tukemaan genomitestauksen hintaa. Testauksen hyödyt ovat niin moninaisia, sillä testauksessa varmistuu sekä eläinten polveutuminen että selviää joukko kullekin rodulle tyypillisiä perinnöllisiä sairauksia.
Myös jalostusarvostelujen luotettavuus paranee merkittävästi, kun arvostelussa on mukana genomitestin tulokset. Alussa tämä oli Jenseneille suurimpia houkuttimia testaukseen, mutta nykyään myös tutkimuksessa käytettävällä sirulla on muutamia erittäin tärkeitä herefordin ja anguksen perinnöllisiä sairauksia, joiden selvittäminen ja välttäminen on jokaisen karjanomistajan velvollisuus.
Genomitestin tulosten monipuolisuus ja tuki kannustaa testaamaan kaikki karjan eläimet jatkossakin.
– Ei kannata testata vain silloin tällöin vaan kerätä tietoa karjastaan kokonaisvaltaisesti. Vaikka nyt on taloudellisesti tiukkaa, tämä on tietynlainen sijoitus tulevaisuudelle. Jalostus on kokonaisuutena niin hidasta, että kiikari pitää olla tarkennettuna tulevaisuuteen, Henrik Jensen tiivistää.
Näin testaus käy
Syntyvien vasikoiden genomitestaaminen kannattaa aloittaa DNA-korvamerkkien tilaamisella. DNA-korvamerkkien ansiosta erillinen näytteenottotyö jää pois ja näytteenoton luotettavuus paranee, kun eläin tunnistusmerkitään näytteenoton yhteydessä. Muita mahdollisia näytetyyppejä ovat TEGO-verinäytekortti ja karvanäyte. Karjanomistaja voi ottaa näytteet itse.
Tilaaminen käy helposti Minun Maatilani -palvelun kautta. Genomitestien tilauslomake kuuluu kaikkiin Minun Maatilani -palvelun palvelupaketteihin ja se löytyy eläinkorin toimenpidevalikosta.
Tilaaminen tapahtuu valitsemalla testattavat eläimet eläinkoriin. Tilauslomake avautuu DNA-kierrettä esittävän kuvakkeen kautta. Avautuessaan tilauslomake tarkistaa valittujen eläinten tiedot ja ehdottaa käytössä olevien tietojen pohjalta esimerkiksi näytetyyppiä. Allflexin DNA-korvamerkit tilauslomake tunnistaa automaattisesti. Tavallisten korvamerkkien kohdalla oletusnäytetyyppinä on TEGO-verinäyte. Liharotuisilta eläimiltä karvanäytteen ottaminen voi olla TEGO-verinäytettä helpompaa, joten näytetyypiksi kannattaa kuitenkin vaihtaa karvanäyte. Tilauksen tekeminen on mahdollista vain, jos eläin täyttää genomisen jalostusarvolaskennan kriteerit.
Myös tulosten tarkastelu tapahtuu Minun Maatilani -palvelun kautta. Tuloksia voi tarkastella tarpeen mukaan kätevästi sekä eläin kerrallaan että koko karja kerralla.
Ohjeet tilausten tekemiseen ja tulosten tarkasteluun löytyvät Faban kotisivuilta osoitteesta faba.fi/fi/genomitestaus. Kaikissa genomitestausta koskevissa kysymyksissä palvelee Fabalab-palvelut, fabalab@faba.fi.
Metsät vaihtavat omistajaa monesta syystä, mutta Luonnonvarakeskuksen tutkimuksen mukaan taloudelliset seikat ovat alkaneet korostua entisestään. Yksityiset henkilöt tekevät edelleen määrältään, pinta-alaltaan ja kauppasummaltaan suurimman osan metsäkaupoista. Tässäkin suunta on muuttumassa.
Alkukesän kuivuus ja loppukesän sateet näyttivät monelle rehuntekijälle säiden ääripäät, mutta siitä huolimatta talteen saatiin laadullisesti ja määrällisestikin kohtuullisen hyvä säilörehusato.
Yhä useammat viljelijät ovat kiinnostuneet mehiläistarhaajien tarjoamista pölytyspalveluista. Pölytyksellä voidaan kasvattaa erityisesti mansikan, omenan, kuminan ja apilan satoa. Pölytyspalvelusta hyötyvät myös öljykasvit.
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.
Toiminnalliset
Aina aktiivinen
Tekninen tallennus tai pääsy on ehdottoman välttämätön oikeutettua tarkoitusta varten, joka mahdollistaa tietyn tilaajan tai käyttäjän nimenomaisesti pyytämän palvelun käytön, tai yksinomaan viestinnän välittämiseksi sähköisen viestintäverkon kautta.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Tilastot
Tekninen tallennus tai pääsy, jota käytetään yksinomaan tilastollisiin tarkoituksiin.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Markkinointi
Teknistä tallennustilaa tai pääsyä tarvitaan käyttäjäprofiilien luomiseen mainosten lähettämistä varten tai käyttäjän seuraamiseksi verkkosivustolla tai useilla verkkosivustoilla vastaavia markkinointitarkoituksia varten.