
Päätehakkuu monimuotoisuutta tukien
Silmälle sopiva ja virkistyskäyttöä palveleva metsä päätehakkuun jälkeenkin. Tämä oli metsänomistaja Kaisa Vasama-Kakon toive ja tavoite, kun puunkorjuu rakkaasta kotimetsästä kävi ajankohtaiseksi.
Metsien hiilensidontaa voi parantaa tekemällä taimikonhoitotyöt ajallaan, välttämällä voimakkaita harvennushakkuita ja lykkäämällä metsän uudistamista, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jari Hynynen.
Metsien hiilinielua voi vahvistaa muuttamalla metsänkasvatustapoja maltillisesti, sanoo tutkimusprofessori Jari Hynynen Luonnonvarakeskuksesta (Luke).
– Metsä tulisi uudistaa ja taimikonhoitotyöt tehdä metsänhoitosuositusten mukaisesti ja oikeaan aikaan. Se on ihan ykkösjuttu hiilensidontaa ajatellen, Hynynen toteaa.
Oikea-aikaiset hoitotyöt takaavat puiden ripeän kasvun, ja ilmaston kannalta parhaita ovat juuri nuoret, hyvin kasvavat metsät.
– Puu ottaa hiiltä ilmakehästä parhaiten silloin, kun sen kasvu on kovimmillaan. Etelä-Suomessa se tarkoittaa 20–40-vuotiasta puuta.
Taimikon elinvoimaisuus on tärkeää myös metsien kasvun kannalta. Viime vuosiin saakka jatkunut kasvu on Suomessa kääntynyt laskuun ensimmäisen kerran sitten 1970-luvun. Hynysen mukaan metsien kasvua on lisättävä, jos halutaan ylläpitää puuntuotannon nykytaso.
Taimikonhoitotöiden oikea-aikaisuudessa on kysymys myös rahasta. Metsäkeskuksen arvion mukaan hoitamattoman metsän tuotto on noin 30 prosenttia pienempi hyvin hoidettuun metsään verrattuna.
– Nyrkkisääntö on, että mitä aikaisemmin metsänomistaja huolehtii taimikoidensa hoidosta, sitä halvemmalla hän pääsee.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Maatilan Pellervon digissä yli 20 uutta artikkelia kuukaudessa ja 700 jutun arkisto. Nyt ensimmäinen kuukausi vain 1 € (Eläin-sisällöillä 1,90 €).
Oletko jo tilaaja?