
Kasvava metsä sitoo hiiltä
Metsien hiilensidontaa voi parantaa tekemällä taimikonhoitotyöt ajallaan, välttämällä voimakkaita harvennushakkuita ja lykkäämällä metsän uudistamista, sanoo Luonnonvarakeskuksen tutkimusprofessori Jari Hynynen.
Koivupilkkeen kysynnälle ei näy loppua, kun sähkön hintapiikit hipovat pilviä. Polttopuut varataan nykyään hyvissä ajoin, mutta toimituserien koko on pienentynyt, kertoo polttopuita urakoiva metsätilan isäntä Ali Vaarala.
Traktorin perään kytketty klapikone surahtelee tasaiseen tahtiin Puolakkavaaran Myllykylällä, kun polttopuita urakoiva sodankyläläinen metsätilan isäntä Ali Vaarala täydentää pilkevarantoaan.
– Teen klapeiksi neljä rekkakuormallista eli noin 200 kiintokuutiometriä koivurankaa joka vuosi. Tuosta määrästä tulee suunnilleen 400 heittokuutiota, Vaarala kertoo.
Heittokuution todellinen koko riippuu Vaaralan mukaan etenkin siitä, kuka klapit säkkiin heittää.
– Saanto voi tuntua pieneltä, mutta sullon klapeja tiiviimmäksi, ettei säkkeihin jäisi kovin paljon ilmaa.
Alkutalven yöpakkaset kohmettivat klapirantteen syksyn vesisateiden jäljiltä, mikä tekee työskentelystä mukavampaa. Tanner ja tuotantovälineet pysyvät puhtaina, ja pakkasella myös klapimiehen paidan selkämys pysyy kuivempana.
Klapeja ei kannata tehdä muutenkaan ennen kuin pakkanen kuivattaa kosteuden ilmasta.
– Pystyn tekemään pilkettä näillä koneilla yksinkin. Takavuosina apuna kävivät lapset, jotka saivat siitä viikkorahan lisäystä ja hankkivat rahat ajokkeihinsa. Nyt kaikki ovat jo maailmalla, mutta kyllä he vielä toisinaan käyvät auttelemassa.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Jäikö juttu kesken? Jatka lukemista: Nyt ensimmäinen kuukausi Maatilan Pellervon digiä vain 4,90 euroa..
Oletko jo tilaaja?