Siirry sisältöön

Tarkka taloudenpito ja eläinten hyvinvoinnista huolehtiminen käyvät kotieläintilalla käsi kädessä, ja miten muuten voisi ollakaan. Vaikka eläinten tuotospotentiaali kasvaa muun muassa jalostuksen etenemisen myötä, asettaa eläinten fysiologia silti tietyt rajat tuotoksen kasvulle. Tuotantoon voi lisätä panostuksia, mutta panos-tuotossuhteen ylenmääräinen kasvattaminen saattaa lopulta keikauttaa tuloksen miinuksen puolelle.

Mistä sitten voisi tietää, mitkä ovat juuri ne tuotannontekijät, joihin oman sormen tulisi pysähtyä ja joihin panostamalla saisi suurimman hyödyn? Ainakin sitä voi selvittää laskemalla eri vaihtoehtoja. Tässä numerossa on pari todella hyvää esimerkkiä maatalousyrittäjistä, joiden tuotanto kehittyy lukujenkin valossa ja karja voi hyvin.

Maidontuotannon karjantarkkailun tuottama tunnusluku, energiakorjattu elinpäivätuotos eli KEP on ehkä vähän aliarvostettu tai ainakin huonommin tunnettu. Se kuitenkin kiteyttää yllättävän hyvin monta maidontuotannon kannattavuuteen isosti vaikuttavaa tekijää. Tuotoksen lisäksi KEPin keskiössä on lehmien kestävyys. – Onhan usein niin, että lehmä on "haukkunut hintansa" eli kattanut uudistuskustannuksensa vasta toisella tuotantokaudellaan.