Siirry sisältöön

Luomukarjaa ja lampaita luonnonlaitumilla kasvattavalla Karho-ojan karjatilalla kasvaa 150 charolaisemolehmää sekä toiset 150 nuorkarjaa ja vasikoita. Siitossonneja on viisi. Valtaosa tuotannosta menee pihvivasikoina ja teuraina Atrialle.

Suoramyynti aloitettiin kuutisen vuotta sitten.

– Kun Atria lopetti lampaiden teurastuksen, päätettiin myydä lampaanlihat suoraan ja samalla myös naudanlihaa, kun kysyntää oli, emäntä Anna Saari sanoo.

Karho-ojan karjatilan isäntäpari Juha Räisänen ja Anna Saari siirtyivät luomuun taloudellisista syistä, mutta nykyisin se on ideologia ja elämäntapa.
Karho-ojan karjatilan isäntäpari Juha Räisänen ja Anna Saari siirtyivät luomuun taloudellisista syistä, mutta nykyisin se on ideologia ja elämäntapa.

Suoraan verkkokauppaan

Suoramyynnistä haluttiin mahdollisimman vähän työllistävää. Niinpä lihaa myydään vain pakastettuna. Myynnin hoitaa verkkokauppa, johon isäntäpari on ollut tyytyväinen.

– Se säästää aikaa. Teknisiä ongelmia on toki aina, mutta tuki toimii, Saari kertoo.

Verkkokaupassa on kaksi toimitustapaa: nouto Oulun REKO-renkaasta tai nouto tilalta. Lihaa haetaan jonkin verran tilamyymälästä, jossa on useampi pakastin.

Teurastuksen hoitaa Vainion Teurastamo; leikkuun, raakakypsytyksen, pakkauksen ja pakastuksen Savo-Karjalan Liha, jolla on luomuluvat.

– Teen heille leikkuusuunnitelman, jonka mukaan lihat leikataan, pakataan ja pakastetaan. Suosituinta on jauheliha, mutta kaikki muukin menee, Saari kertoo.