Siirry sisältöön

Luonnonvarakeskuksen tilasto kertoo, että suomalaisen naudanlihantuotannon vuosi­käppyrä on kulkenut tasaisena vuodesta 2007, reilussa 80 miljoonassa kilossa. Tuotimme viime vuonna naudanlihaa 86,5 miljoonaa kiloa, sianlihaa 160,9 ja siipikarjanlihaa 148,7 miljoonaa kiloa. Elintarviketeollisuusliiton naudanlihan tuonti- ja vientitilastojen mukaan kahden edellisvuoden aikana on tuotu naudanlihaa noin 6–7 miljoonaa kiloa enemmän kun viety.

Osassa kaupoista lihahyllyt ovat ammottaneet tyhjyyttä. Lihapulan syiksi on esitetty kasvanutta kysyntää ja maailmanmarkkinaa, kulutuksen muutosta laadukkaampiin lihatuotteisiin sekä nautakarjatilojen lukumäärän vähenemistä. Totta on, että nautatilat – kuten muutkin maatilat – vähenevät tasaista tahtia. Suomi ei ole naudanlihantuotannossa omavarainen.