Siirry sisältöön

Luomu on toisenlainen tapa tuottaa ruokaa kuin niin sanottu tavanomainen viljely, jota valtaosa suomalaisista viljelijöistä harjoittaa. Ideologisista näkemyseroista huolimatta molemmilla on tavoitteena pitää pellot kunnossa ja saada niiltä suuri, käyttötarkoitukseen sopiva ja hyvälaatuinen sato. Luomuviljelyssä panosten käyttö on rajoitetumpaa kuin tavanomaisessa viljelyssä, ja sertifioitua tuotantoa valvotaan tiukemmin kuin tavanomaista.

Sekä luomu- että tavanomainen viljelijä haluavat luonnollisesti riittävän korvauksen viljelyyn käyttämistään panoksista, tekemästään työstä ja kantamastaan yritystoiminnan riskistä. Luomulisän tulisi kattaa ylimääräinen työ, jonka luomu­viljelijä joutuu tekemään, liittyipä se viljelytoimenpiteisiin tai valvontaan. Ja yleensä myös suhteessa vastaavaa tavanomaista viljelyä pienempään hehtaarisatoon.