Siirry sisältöön

Alastarolla lihakarjaa kasvattava Eero Saari on yltänyt tuloksillaan Atrian päiväkasvutilastojen kärkijoukkoon, vaikka hänellä on naudanlihantuotannosta vasta muutaman vuoden kokemus.

Vuoden kasvattajapalkinnon hän pokkasi vuonna 2021. Viime vuoden kasvutuloksiin hän on tyytyväinen.

– Kyllähän sonnit kasvavat, kun on kunnollista rehua aina tarjolla, hän toteaa.

Saarta maatalous on vetänyt puoleensa pikkupojasta lähtien.

– Tämä on minun juttuni. Pääosin olen ollut töissä kotitilallani, joskin olen kokeillut hiukan myös palkkatöissä olemista.

Saari valmistui agrologiksi kymmenen vuotta sitten ja alkoi pohtia tulevaisuuden tuotantosuuntia. Jotakin uutta oli keksittävä ja kehitettävä tulevaisuuden varalle. Aikansa asioita punnittuaan sonnien kasvatus alkoi tuntua parhaalta vaihtoehdolta muun muassa ajankäytöllisistä ja viljelykierrollisista syistä. Lisäksi hän arveli naudankasvatuksen sopivan hyvin sikatalouden rinnalle.

– Jos olisin suuntautunut sikatalouteen, olisi siihenkin pitänyt investoida isosti ja tarvittu työntekijöitä. Sikatalouden näkymätkin arveluttivat. Nautoja puolsi tarve saada nurmi mukaan viljavaltaiseen viljelykiertoon kohentamaan peltojen kasvukuntoa, Saari sanoo.

Kylmäkasvattamon ympärillä on runsaasti tilaa rehuille ja logistiikalle.
Kylmäkasvattamon ympärillä on runsaasti tilaa rehuille ja logistiikalle.

Noviisina nautakasvattajaksi

Mies aloitti perustamalla Salomäen Tila Oy:n. Navetan pohjia lähdettiin tekemään vuonna 2017 ja 270-paikkainen kylmäkasvattamo valmistui vuotta myöhemmin.

Navetta rakennettiin lähes avaimet käteen -periaatteella. Tasalattiaisessa kylmäpihatossa on ruokintakäytävä keskellä ja sivuilla kesto­kuivikepohjaiset makuualueet. Ruokinta­pöydän ja makuualueen välinen käytävä puhdistetaan kerran viikossa. Tukevat väliaidat helpottavat arkista navettatyötä ja eläinten siirtoa sekä varmistavat työturvallisuutta.

Navetta on Saaren mukaan osoittautunut varsin toimivaksi. Katto on korkealla ja sivuseinien verkotetut ikkunat pitävät ilman raikkaana. Valoa siilautuu sisään kattoikkunoiden ja valopäätyjen kautta.

– Jos jotain lähtisin muuttamaan, nykyinen 4,5-metrinen ruokintapöytä saisi olla puolen metrin tai metrin verran leveämpi. Silloin apetta voisi talviaikaan jakaa kerralla kahden päivän tarpeisiin. Leveämpi käytävä helpottaisi myös työskentelyä.