Siirry sisältöön

Hovin tilan pellot Vaalan Veneheitossa ovat kesäkuun viimeisellä viikolla vihreällä sängellä. Tilalla on juuri pari päivää sitten tehty kesän ensimmäinen rehunkorjuu. Sen on tehnyt 70 lypsävän ja yhden robotin tilalle tuttu urakoitsijaporukka, joka vastaa lisäksi kolmen muun maitotilan rehunteosta.

– Me oltiin tänä vuonna viimeisiä, mutta siltikin korjuu tehtiin vähän liian aikaisin. Jos oltaisiin odotettu vielä neljä-viisi päivää, olisi kuiva-ainesato ollut 2 000 kiloa enemmän hehtaarilta. Olisimme saaneet 270 päivän rehut kasaan, kun nyt saatiin vain 200 päivän. Mutta säiden armoilla ollaan ja urakoitsijallekin aikataulu oli hyvä, tilan isäntä Petri Kurvinen kertoo.

Hovin tilalla nurmilohkot sijaitsevat aivan talouskeskuksen vieressä. Urakoitsijaporukka korjaa rehut nopeasti, tehokkaasti ja ammatti­taidolla.
Hovin tilalla nurmilohkot sijaitsevat aivan talouskeskuksen vieressä. Urakoitsijaporukka korjaa rehut nopeasti, tehokkaasti ja ammatti­taidolla.

Säilörehun määrä mittarina

Kurvinen on pyrkinyt optimoimaan tilansa rehuntuotannon tarkalla suunnittelulla ja kustannusseurannalla. Tärkein mittari siinä on hänen mukaansa rehun määrä eli kuinka paljon syntyy rehua kuiva-ainekiloina hehtaaria kohden. Sen avulla voidaan laskea rehuntuotannon panos-tuottosuhde ja optimoida toimet.

– Kun tulin isännäksi vuonna 2008, opiskelin asiaa ja teetin mittauksia niin paljon, että tuntumaa rehun arviointiin tuli. Nyt pystyn lähes näppituntumalla näkemään kasvustosta, milloin rehu pitää tehdä. Toki korjuunäytteitä voisi ottaa useamminkin, hän toteaa.

Rehun määrästä ja laadusta saa tietoa jo sen tekovaiheessa, koska urakoitsijalla on ajosilppurissaan satomittaus.

– Nyt tehdyssä, vuoden ensimmäisessä korjuussa rehun keskisato oli noin 3 700 kuiva-­ainekiloa per hehtaari, mikä vastaa keskimääräistä satoamme. Tavoitteena olisi saada vuosittain noin 10 000 kuiva-­ainekiloa hehtaarilta, joka on saatu parhaimmillaan. Viime vuosina on jouduttu säästämään lannoitteissa, joten sato on jäänyt 6 000–8 000 kuiva-ainekiloon vuodessa.

Biologisella säilöntä­aineella säilötty rehu ja siitä tehty seos­rehu maistuu tilan lehmille. Biologisen säilöntä­aineen käytössä on omat haasteensa, mutta se on käyttäjälle turvallista.
Biologisella säilöntä­aineella säilötty rehu ja siitä tehty seos­rehu maistuu tilan lehmille. Biologisen säilöntä­aineen käytössä on omat haasteensa, mutta se on käyttäjälle turvallista.

Rehun laatu tarkkailussa

Rehun laadun mittauksessa D-arvon seuranta on tärkeää. Sitä seurataan tarkasti, jotta lehmien ruuansulatus toimisi ihanteellisesti. Tavoitteena olisi saada nurmesta myös niin energiapitoinen, ettei kustannuksiltaan kalliimpaa viljaa tarvitsisi käyttää paljoa.

– Meillä lehmät tykkäävät selvästikin vähän kuitupitoisemmasta tavarasta. Jos rehu on liian sulavaa, tulee ongelmia lehmien mahojen kanssa.