Siirry sisältöön

Ennen kaikilla oli lehmiä, toteaa haasteltavani Pirkko Muotkajärvi lapsuudenkodin pirtissään Ivalon Tolosen kylässä. Karjanhoito on ollut tärkeä elinkeino pohjoisessa, missä ilmasto ei suosi viljanviljelyä.

Ennen sotia yleinen lehmärotu Lapissa oli niukkoihin oloihin sopeutunut lapinlehmä. Kevytjalkaiset lapinlehmät olivat hyviä laiduntajia. Ne kulkivat kesäisin päivät pitkät metsässä ja jokiniityillä ja palasivat illaksi lypsylle omin toimin.

– Kesä tulee Lappiin nopeasti ja lehmät saivat heti alkukesästä tuoretta ja parasta ravintoa. Syksyllä lehmät herkuttelivat innokkaasti sienillä, Pirkko kertoo.

Karjanhoito oli elämäntapa ja siihen osallistui koko perhe. Pirkko ja hänen sisarensa Maire Aikio muistavat hyvin, kuinka oli noustava varhain aamulla askareisiin ja ajamaan lehmiä laitumelle.

Talvella lehmille maittoi jäkälä

Talvisin lapinlehmät pärjäsivät vähä­ravinteisella rehulla ja heinällä, ja jäkäläkin maittoi. Pirkko kertoo, että lehmille kerättiin talveksi joka vuosi paljon jäkälää, josta tehtiin suuria limppuja.

Pirkon miehen, inarinsaamelaisen Hans Mattuksen lapsuudenkodissa Kettu­joella ei viljelty heinää vaan sitä korjattiin raivatuilta luonnonniityiltä ja soilta.

Pirkon vanhan lapsuudenkodin lehmät olivat paikallista nupoa lapinkarjaa, kuten muillakin Sodankylän pohjois­osassa sijainneessa Laitin kylässä.

– Lehmät olivat niin varmoja lypsäjiä, että maitoa tuli aina. Neljän lehmän maito ja voi riittivät hyvin yhdeksänlapsiselle perheelle.

Separaattori kävi joka päivä ja kirnu kerran viikossa. Maito oli rasvaista, ja siitä tehtiin viiliä isoihin puuvateihin, kirnuttiin voita ja tehtiin leipäjuustoa.