Siirry sisältöön

Kasvinsuojelututkija Jasmin Isotupa Nylands Svenska Lantbrukssällskapista (NSL) kertoo Inkoossa vuoden 2024 aikana tehdyis­tä kahden vieraslajin neuvonnallisista torjunta­kokeista.

– Toukokuu oli kuiva ja lämmin, ja 10. päivä kylvetty KWS Mistral -kevätvehnä­kasvusto iti epätasaisesti. Ensimmäiset rikkakananhirssit havaittiin 28. toukokuuta. Näyttää siltä, että vieraslajin itäminen on aikaistunut entisestään, Jasmin Isotupa sanoo.

Kokeissa torjuntaa testattiin kahtena eri käsittelyajankohtana: korrenkasvun alkuvaiheessa ja lippulehtivaiheessa. Käsiteltyjä ruutuja verrattiin käsittelemättömään.

Käytetyt torjunta-aineet olivat Puma Extra kiinnitteellä, Axial 50 EC, Incelo kiinnitteellä, Attribut yhdistettynä Hussar Plus:iin kiinnitteellä ja Avoxa.

Axial ruiskutettiin lippulehtivaiheessa, muut korrenkasvun alussa.

– Ensimmäinen käsittely tehtiin 12. kesäkuuta vehnän korrenkasvun alussa, ja silloin rikkakananhirssiä löytyi 28 kappaletta neliömetriltä. Toinen käsittely tehtiin 18. kesäkuuta, jolloin vehnä oli tulossa lippu­lehdelle. Rikkakananhirssiä löytyi 33 kappaletta neliöltä.

Axial tehosi 96-prosenttisesti rikkakananhirssiin kolmesta neljään viikkoa käsittelyistä tarkasteltuna ja 98-prosenttisesti ennen puintia tarkasteltuna.

Myös Puma Extra oli tehokas – tehokkuusprosentti oli 97 ennen puintia tarkasteltuna.

Muut koejäsenet Inceloa lukuun ottamatta olivat tehokkaita ennen puintia tehdyissä tarkasteluissa: Avoxa saavutti tehokkuusprosentin 96, ja yhdistelmä Attribut + Hussar Plus tehokkuusprosentin 95.

Heikoimman tuloksen antoi Incelo, jonka tehokkuusprosentti oli 79 ennen puintia tarkasteltuna.

Viherpantaheinä kasvaa kevätvehnäkasvuston seassa. Vehnäkasvusto oli paikoitellen harva ja iti epätasaisesti, joten viherpantaheinällä oli tilaa kasvaa. Viher­panta­heinässä näkyy ketun­häntä­mäisiä, haarattomia kerrannais­tähkiä.
Viherpantaheinä kasvaa kevätvehnäkasvuston seassa. Vehnäkasvusto oli paikoitellen harva ja iti epätasaisesti, joten viherpantaheinällä oli tilaa kasvaa. Viher­panta­heinässä näkyy ketun­häntä­mäisiä, haarattomia kerrannais­tähkiä.

Viherpantaheinän torjunta

– Viherpantaheinäkokeessa oli suorakylvetty Sibelius-kevätvehnä 16. toukokuuta, ja esikasvina kasvoi ohra. Pelto sai glyfo­saattikäsittelyn 13. toukokuuta. Kokeessa vehnäkasvusto oli harva ja se iti epätasaisesti.