Pölytyspalvelu parantaa rypsisadon laatua
Tutkimuksissa on havaittu, että mehiläispölytys tuottaa tasaisemman tuleentumisen sekä tasalaatuisemman ja suuremman rypsisadon. Mehiläistarhaajilta saa pölytyspalvelua.
Avomaankurkku on Vainion perhetilan lippulaivatuote. Suurin osa satojen tonnien sadosta lähtee tuoreena kuluttajille eri puolille Suomea, mutta tilalla valmistetaan myös suolakurkkuja perinteisin menetelmin. Veljesten suolakurkut -tuotemerkki on valloittanut paikkansa kauppojen hyllyillä.
Avomaankurkkua tuotetaan Suomessa vuosittain noin seitsemän miljoonaa kiloa. Sen kokonaisviljelyala on 130 hehtaaria.
– Perniö on kurkun viljelyn keskittymä, sillä täällä tuotetaan noin puolet maamme avomaankurkkusadosta. Vainion perhetilan osuus on kymmenen prosentin luokkaa, yrittäjät, Marianne ja Juha Vainio kertovat.
Vainiot aloittivat avomaankurkun viljelyn liki 40 vuotta sitten. Rinnalla kasvatettiin jäävuorisalaattia, joka tuolloin olikin varsin tuottoisa kasvi.
– Markkinat kuitenkin muuttuivat, ja EU:hun liittymisen myötä päätimme keskittyä kurkun viljelyyn, pariskunta kertoo.
Kurkkua myytiin pitkään muutamalle säilöntäyritykselle, ja edelleenkin osa tuotannosta on sopimusviljelyä. Kymmenisen vuotta sitten sopimusmarkkinoilla leijui epävarmuuksia, mikä innosti kokeilemaan suolakurkkujen jalostusta itse.
Ideana oli kehittää lisäaineeton ja terveellinen kotimainen kurkkusäilyke, joka valmistetaan perinteisellä maitohappokäymisellä ilman etikkaa ja sokeria. Resepti osoittautui toimivaksi ja kurkkumarkkina lupaavaksi.
– Siksi rohjettiin rakentaa 450-neliöinen tuotantotila kurkkujen jatkojalostusta varten. Varmuuden vuoksi rakennettiin korkea halli, jotta rakennukselle olisi tulevaisuudessa muuta käyttöä, jos suolakurkkubisnes karahtaisi kiville, Marianne Vainio paljastaa.
Jatkojalostukselle sysäyksen antoi myös tilalla tehty sukupolvenvaihdos, jonka myötä veljekset Juho ja Kalle Vainio ottivat vastuun viljelystä. Sen myötä Marianne ja Juha saivat tilaisuuden keskittyä jalostukseen.
Veljesten omistama Skotlannin Maatalous Oy vastaa erikois- ja peltoviljelystä. Koko Vainion perheen omistama Skotlannin Vihannes Oy huolehtii puolestaan kurkkujen jatkojalostuksesta, pakkaamisesta ja markkinoinnista.
– Nyt kun meillä on oma pakkaamo ja omaa jalostusta, olemme saaneet paremman jalansijan markkinoilla ja voimme ainakin jossain määrin vaikuttaa hintaan, Vainion väki sanoo.
Maatilan Pellervon digitilauksella pääset lukemaan tämän ja muita maksullisia juttuja.
Jäikö juttu kesken? Jatka lukemista: Nyt ensimmäinen kuukausi Maatilan Pellervon digiä vain 4,90 euroa..
Oletko jo tilaaja?
