Siirry sisältöön

Avomaankurkkua tuotetaan Suomessa vuosittain noin seitsemän miljoonaa kiloa. Sen kokonaisviljelyala on 130 hehtaaria.

– Perniö on kurkun viljelyn keskittymä, sillä täällä tuotetaan noin puolet maamme avomaankurkkusadosta. Vainion perhe­tilan osuus on kymmenen prosentin luokkaa, yrittäjät, Marianne ja Juha Vainio kertovat.

Vainiot aloittivat avomaankurkun viljelyn liki 40 vuotta sitten. Rinnalla kasvatettiin jäävuorisalaattia, joka tuolloin olikin varsin tuottoisa kasvi.

– Markkinat kuitenkin muuttuivat, ja EU:hun liittymisen myötä päätimme keskittyä kurkun viljelyyn, pariskunta kertoo.

Kurkkua myytiin pitkään muutamalle säilöntäyritykselle, ja edelleenkin osa tuotannosta on sopimusviljelyä. Kymmenisen vuotta sitten sopimusmarkkinoilla leijui epävarmuuksia, mikä innosti kokeilemaan suolakurkkujen jalostusta itse.

Ideana oli kehittää lisäaineeton ja terveellinen kotimainen kurkkusäilyke, joka valmistetaan perinteisellä maitohappo­käymisellä ilman etikkaa ja sokeria. Resepti osoittautui toimivaksi ja kurkkumarkkina lupaavaksi.

– Siksi rohjettiin rakentaa 450-neliöinen tuotantotila kurkkujen jatko­jalostusta varten. Varmuuden vuoksi rakennettiin korkea halli, jotta rakennukselle olisi tulevaisuudessa muuta käyttöä, jos suolakurkkubisnes karahtaisi kiville, Marianne Vainio paljastaa.

Jatkojalostukselle sysäyksen antoi myös tilalla tehty sukupolvenvaihdos, jonka myötä veljekset Juho ja Kalle Vainio ottivat vastuun viljelystä. Sen myötä Marianne ja Juha saivat tilaisuuden keskittyä jalostukseen.

Avomaankurkun viljely on sää- ja tauti­herkkää puuhaa. Tilalla kasvaa kurkkua 12 hehtaarilla. Kun olo­suhteet ovat otolliset, satoa saatetaan saada jopa yli 70 tonnia hehtaarilta, Juho Vainio kertoo.
Avomaankurkun viljely on sää- ja tauti­herkkää puuhaa. Tilalla kasvaa kurkkua 12 hehtaarilla. Kun olo­suhteet ovat otolliset, satoa saatetaan saada jopa yli 70 tonnia hehtaarilta, Juho Vainio kertoo.

Kahden yrityksen kimppa

Veljesten omistama Skotlannin Maatalous Oy vastaa erikois- ja peltoviljelystä. Koko Vainion perheen omistama Skotlannin Vihannes Oy huolehtii puolestaan kurkkujen jatkojalostuksesta, pakkaamisesta ja markkinoinnista.

– Nyt kun meillä on oma pakkaamo ja omaa jalostusta, olemme saaneet paremman jalansijan markkinoilla ja voimme ainakin jossain määrin vaikuttaa hintaan, Vainion väki sanoo.