Siirry sisältöön

Viljelytoimien ajoittaminen kalenterin perusteella ei yleensä käytännössä onnistu, koska sääolot vaikuttavat merkittävästi oikeaan ajoitukseen. Esimerkiksi aika kylvöstä tuleentumiseen saattaa vaihdella viikkoja eri vuosien välillä ja kesän lämpötilojen mukaan.

Lohkokohtaisten toimenpiteiden suunnittelu ja kalenterointi etukäteen on kuitenkin hyödyllistä, koska viljely­toimet ajoittuvat suhteessa toisiinsa yleensä samalla tavalla sään vaihteluista huolimatta.

Kosteus määrää kevään töitä

Talven aikana laadittujen suunnitelmien toteuttaminen alkaa keväällä pintalannoituksilla ja kevätkylvöillä. Maan kosteus ohjaa pitkälti toimenpiteiden ajoitusta tässä vaiheessa kasvu­kautta.

Kevätkylvöisten kasvien kylvöajassa on enemmän joustoa kuin syyskylvöisillä. Jos kylvö­aika venyy pitkälle suunnitellusta, kannattaa miettiä kylvettävän kasvilajin tai -lajikkeen korvaamista lyhyemmän kasvuajan vaihtoehdolla.

Monet viljelijät jakavat nykyään typpilannoituksen kahteen erään. Ensimmäisellä lannoituskerralla annetaan usein kaksi kolmasosaa koko suunnitellusta tarpeesta. Loput annetaan myöhemmin, kun on nähty, miten kasvusto lähtee liikkeelle ja miltä kesän sääolot näyttävät.

Jälkimmäisen annoksen tarpeen arvioimisessa ja ajoittamisessa on käytettävissä monenlaisia apuvälineitä, kuten käsikäyttöisiä tai traktoriin liitettäviä kasvustomittareita. Myös verkosta löytyvät kartta- ja satelliittipalvelut antavat tukea päätöksentekoon.

Useimmiten jälkimmäinen annos täytyy antaa jo korrenkasvuvaiheessa, jotta vältytään sadonmenetyksiltä. Kun kasvukauden alku ja kylvöpäivä ovat tiedossa, korrenkasvun alkamisen ajankohdan voi arvioida suhteellisen tarkasti kertyvän lämpösumman perusteella.

Alkukesän viileä sää siirtää korrenkasvun alkua kalenterissa eteenpäin. Samalla seuraavat kasvuvaiheet ja sitä mukaa muut kesän työt siirtyvät eteenpäin. Toimenpidekalenteria pitääkin päivittää sään mukaan.