Leveämmillä hartioilla

lokakuu, 2023 | Teksti Outi Rantala

Kun toisella on hyvä karjasilmä ja toisella pysyvät työkalut käsissä, se on kelpo lähtökohta yhteisnavetalle. Saman kylän miehet yhdistivät osaamisensa ja toteuttivat visionsa parissa vuodessa.

Canolasta tuli peltojen kulta

lokakuu, 2023 | Teksti ja kuvat Markku Pulkkinen

Kanadassa luotiin 1970-luvulla rapsille ja rypsille oma tuote­merkki, Canola. Nyt Canola on haluttu vienti­tuote ympäri maailman.

Sellainen sonni, millainen karja

lokakuu, 2023 | Teksti Leena Pakarinen

Siitossonnin hankinta emotilalle on iso päätös, jonka tulokset punnitaan tulevaisuudessa. Prosessi alkaa oman karjan tuntemisesta. Vanhantalon tilalle Rauta­lammille saapui kesällä uusi sonni, Aron Uniikki.

Ruis on säntillisen viljelijän kasvi

lokakuu, 2023 | Teksti Marja Heikkilä

Alastarolainen Kimmo Polo panostaa täysillä kasvin­viljelyyn. Ponnistelut ovat myös tuottaneet tulosta. Hän nappasi Ruis­mestari-tittelin vuonna 2019 huikealla rukiin 10 633 kilon keski­sadolla. Tilan kokonais­satona vastaavaa määrää ei ole rekisteröity toistaiseksi millään muulla suomalais­tilalla.

”Raha litroja tärkeämpää”

syyskuu, 2023 | Teksti ja kuvat Markku Pulkkinen

Monet kanadalaiset maitotilat ovat Euroopasta muuttaneiden yrittäjien omistuksessa. Kevyt sääntely ja vakaat maitomarkkinat houkuttelevat.

Pohjoisen luomuviljelyyn haetaan uusia kasveja

syyskuu, 2023 | Teksti Minna Nurro

Pohjois- ja Keski-Suomen luomutuotanto painottuu vahvasti nurmiviljelyyn. ProAgrian ja Luonnon­vara­keskuksen hanke tekee lajike­kokeita ja kehittää viljelytekniikkaa, jotta tuotantoa saadaan monipuolistettua.

Lajeille tyypillistä elämää

syyskuu, 2023 | Teksti Miina Leppänen

Tiirinkosken tilalla naudat ja lampaat elävät mahdollisimman luonnonmukaisesti. Tavoitteena on lajityypillinen elämäntapa.

Mies seisoo kehittämänsä rikkaleikkurin takana nojaten siihen ja hymyilee.

Rikkaleikkuri moneen käyttöön

syyskuu, 2023 | Teksti Marja Heikkilä

Markku Weckman kyllästyi ja väsyi niittämään rikkakasvipesäkkeitä siimaleikkurilla. Hommaan piti kehittää toimiva kone.

Luomutiloilla on muutokseen sopeutumisen aika

syyskuu, 2023 | Teksti Marja Heikkilä

Ruuantuotantoa koettelevat monet maailman tapahtumat ja luonnonilmiöt tuotantotavasta riippumatta. – Luomumaitotiloilta kysytään nyt kykyä sopeutua markkinoihin ja muuttuvan ilmaston haasteisiin, toteavat Vennan luomu­maitotilan yrittäjät Pirkko ja Jaakko Suominen.

Alusta loppuun itse tehty

syyskuu, 2023 | TEKSTI MARJA HEIKKILÄ

Koivistonkulman luomutilan hiutaleista ja jauhoista tiedetään jyvän jokainen vaihe kylvöstä lautaselle asti. Myllytuotteet kulkevat kuluttajille verkkokaupan kautta. Tuoreus on taattua, sillä valmistus tapahtuu vasta tilauksen jälkeen.