Laidun kutsuu lehmiä
Laidunnus muuttaa muotoaan karjakoon kasvaessa. Kokoaikalaidunnus on usein hankala tai jopa mahdoton toteuttaa, mutta ulkoilu pellolla on lehmälle terapiaa, vaikka pötsi ei täyttyisikään.
Nämä artikkelit keskittyvät ruokinnan optimointiin sekä rehujen ja laiduntamisen parhaisiin käytäntöihin. Lukemalla saa vinkkejä rehujen ja ravinnon riittävyyden sekä laadun parantamiseen eri eläinlajeille, mikä puolestaan tukee tuotannon tehokkuutta ja eläinten hyvinvointia.
Laidunnus muuttaa muotoaan karjakoon kasvaessa. Kokoaikalaidunnus on usein hankala tai jopa mahdoton toteuttaa, mutta ulkoilu pellolla on lehmälle terapiaa, vaikka pötsi ei täyttyisikään.
Lähes kaikilla maitotiloilla on varaa tehostaa säilörehun tuotantoa. Sillanpään maatalousyhtymässä rehuntuotantoa kehitetään joka vuosi.
Laidunnus parantaa eläinten hyvinvointia, helpottaa onnistuessaan tuottajien kesäaikaista työtaakkaa sekä on molemmille mukavaa. Elina ja Heikki Kinnunen tähdentävät huolellisen suunnittelun tärkeyttä laidunnuksen onnistumisessa.
Hiehonliha on maailmalla arvostettu herkku. Pihaviriä Oy on yksi Atrian sopimustiloista, joka tuottaa suklaahiehonlihaa vientiin. Jalasjärvellä kasvatettujen maitorotuisten hiehojen liha matkaa erikoisherkkuna pääosin Tanskaan.
Loukon tilan kanalassa kaakattaa vuoroin emonuorikoita ja vuoroin broilereita. Vaikka kahden erilaisen linturyhmän kasvattaminen on vaativaa, Petter Sandelinin mielestä se on kiinnostavaa ja onnistuessaan palkitsevaa.
Pötsin hyvä tasapaino ja märehtiminen ovat oleellinen osa lypsylehmän terveyttä. Poikimisen aikana lehmät ovat kuitenkin erityisen alttiita ruokinnallisille ongelmille. Kun ruokinta ja olosuhteet ovat kunnossa kuusi viikkoa ennen poikimista ja kuusi viikkoa poikimisen jälkeen, sujuu koko lypsykausi suurella todennäköisyydellä ongelmitta.
Eläinten hyvinvointi on Terttu Haajalle maidontuotannon kulmakivi. Lisäksi laiduntaminen on tärkeä osa hyvinvointia, myös robottilypsyssä.
Huolimatta kasvukauden pitenemisestä nurmi peittoaa varmuudellaan uudet viljelykasvit nautojen rehuina. Nurmea on myös kiittäminen monesta ympäristöteosta.
Reilu vuosi sitten muodostunut Suomen suurin luomumaitotila Virroilla on tehnyt kaikkensa saadakseen rehun riittämään ensin märän ja sitten kuivan kesän jäljiltä. Lähes kahdeksansataapäisen karjan ruokkimiseksi on paalitettu kesantoja kauempaakin.
Pellon kunto ja maan rakenneasiat mietityttävät myrskyläläistä maitotilallista Arja Peltomäkeä. Lannan levitys ja rehun teko näkyvät maan rakenteessa enemmän kuin olisi toivottavaa.
Maatalousyhtymä Kuortin navetassa lehmien kestävyyttä pidetään arvossa myös lukujen valossa. Laidunnus nähdään oleelliseksi osaksi kestävyyden parantamista. Se paikkaa navettaolojen puutteita.
Kun poikimisen jälkeiset ongelmat saadaan kuriin, lehmien lypsykausi lähtee hyvin käyntiin. Eläimet heruvat oman potentiaalinsa mukaan, eikä tuotoksesta leikkaudu paras osa pois.
Lehdet + verkkosisällöt vain 119 €/vuosi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.