Ylijäämänurmi jalostuu biokaasuksi
Nelostien varrella Pyhäjärvellä, vastapäätä kuuluisaa Vaskikellon taukopaikkaa, voi tankata paineistettua biokaasua. Sen raaka-aineena käytetään lähialueen ylijäämänurmea.
Kirjoittaja on Viskaalin tilan emäntä.
Nelostien varrella Pyhäjärvellä, vastapäätä kuuluisaa Vaskikellon taukopaikkaa, voi tankata paineistettua biokaasua. Sen raaka-aineena käytetään lähialueen ylijäämänurmea.
Suomalainen lypsykarja on maailman parhaimmistoa, sanoo Faban siemenen tuotepäällikkö Kimmo Pitkänen. Hän näkee työssään jalostuksen koko ketjun.
Kun aloitimme karjatilallisina ja lähiruokayrittäjinä noin viisitoista vuotta sitten, oli meneillään suuri lähiruokabuumi. Meille oli päivänselvää myydä tuotteitamme suoraan kuluttajille, toki myös vähittäiskaupalle. Nyt meillä on lihakauppa teurastamon yhteydessä sekä pienempiä paikkakuntia maakunnassa kiertävä myyntiauto. Lisäksi myymme tuotteitamme myös vähittäiskauppoihin, ravintoloihin ja julkiselle sektorille. Alueellisena maatilapohjaisena lihatalona olemme isojen rinnalla pieni ja toisaalta iso verrattuna
Riistaruualla saa lisätuloja, kunhan laatu on hyvä ja myynti- ja liiketoimintaosaamista löytyy. Alalla on kuitenkin riskinsä ja kasvu vaatii investointeja.
Maatalouskoneiden kauppias Kalle Piirainen elää mukana viljelijöiden iloissa ja suruissa. Ja tahtoo itsekin välillä pellolle.
Turvepeltojen monivuotinen nurmipeite vähentää tuoreen tutkimuksen mukaan ravinteiden, erityisesti typen huuhtoutumista valumavesiin.
Tilustenvaihtoa, koneyhteistyötä ja pieniä parannuksia joka vuosi. Torniolaista Kukkolanmaan lypsykarjatilaa kehitetään pohjoinen sijainti huomioiden.
Pudasjärveläiset sisarukset Henna ja Marko Tolonen ovat tyytyväisiä tammikuussa 2020 käyttöön otettuun yhden robotin navettaansa. Sen hinnaksi tuli vain 520 000 euroa.
Mäntysaaren tilan uusi navetan kattokorkeus on 12 metriä, joten tilaa ja avaruutta riittää. Sekä hoitajat että eläimet viihtyvät tilassa.
Ala-Elsilän isäntäpari Oili ja Samuli Junttila ovat laajentaneet Limingassa sijaitsevaa sukutilaa parissakymmenessä vuodessa siemenperunatilasta usean kasvin moniviljelytilaksi. Kasvun vaatima työmäärä ja paineet helpottuivat, kun tila yhtiöitettiin Valtari Oy:ksi vuonna 2019.
Kun verottajalta tulee kryptisiä viestejä, kuitit ovat hukassa ja pankki painaa päälle, tulee apuun tylsien paperitöiden sankari Janna Mäkinen.
Viskaalin tilan biokaasulaitoksen rakentaminen etenee. Emäntä Tuula Kukkola-Räinä jatkaa hanketta kuvaavaa juttusarjaa kertomalla teknologiavalinnan haasteista.
Lehdet + verkkosisällöt vain 119 €/vuosi
Parhaan kokemuksen tarjoamiseksi käytämme teknologioita, kuten evästeitä, tallentaaksemme ja/tai käyttääksemme laitetietoja. Näiden tekniikoiden hyväksyminen antaa meille mahdollisuuden käsitellä tietoja, kuten selauskäyttäytymistä tai yksilöllisiä tunnuksia tällä sivustolla. Suostumuksen jättäminen tai peruuttaminen voi vaikuttaa haitallisesti tiettyihin ominaisuuksiin ja toimintoihin.