Siirry sisältöön

Pohjoisen satokasvit ovat maissia lukuun ottamatta C3-kasveja, mutta rikkakananhirssi on C4-kasvi. Se tarkoittaa, että yhteyttäessään rikkakananhirssi sitoo ilmasta hiiltä nelihiiliseen yhdisteeseen myös kuumissa olosuhteissa. Rikkakananhirssi yhteyttää lämpimässä viljelykasvejamme tehokkaammin ja kasvaa nopeasti, vaikka viljelykasvi kärsisi lämmöstä tai kuivuudesta. Siten rikkakananhirssi valtaa alaa heikosti kasvavalta kasvustolta ja peittää sen alleen.

Aluksi rikkakananhirssi yleistyi Etelä-­Suomessa, mutta siitä on tehty havaintoja jo Kemin korkeudella. Leviäminen on nopeaa, koska yhdestä kasviyksilöstä voi tulla jopa 40 000 siementä. Niitä levittävät linnut ja sorkka­eläimet, mutta myös muokkauskoneet ja puimurit. Siksi ensimmäiset havainnot voivat olla juuri päisteissä tai lohkon sisäänajojäljessä.

Useita itämishuippuja

Rikkakananhirssi itää keväällä viljelykasvia hitaammin, koska se tarvitsee korkeamman lämpösumman kuin perinteiset viljely­kasvimme. Ongelman kehittymistä ei välttämättä huomaa, jos kasvinsuojelun toteuttaa hyvin aikaisessa vaiheessa eikä kevät ole normaalia lämpimämpi. Rikkakananhirssillä on kuitenkin itämishuippuja ja kasvupyrähdyksiä eri tavoin kuin viljelykasveillamme, joten tilannetta täytyy seurata jatkuvasti.

Keväällä 2024 tehtiin lämpimien säiden ansiosta ensimmäisiä havaintoja rikka­kananhirssistä jo toukokuun lopulla. Vieras­laji hyödyntää typpeä muita kasveja tehokkaammin, ja lisäksi se erittää maahan kemiallisia yhdisteitä, jotka haittaavat muiden kasvien kasvua.

Huolehtimalla kylvösiemenerien puhtaudesta lajittelun ja silmämääräisen tarkastelun avulla voi auttaa omien lohkojen puhtaana pysymistä. Rikkakananhirssin siemen on pieni, se tarttuu helposti muihin siemeniin ja leviää tilalla.

Rikkakananhirssi hyödyntää tehokkaasti tilan. Ajourat kannattaa aina tarkastaa peltokierroksilla. Urat voisi jättää pois pellosta, jos viljelytekniikka sen sallii.
Rikkakananhirssi hyödyntää tehokkaasti tilan. Ajourat kannattaa aina tarkastaa peltokierroksilla. Urat voisi jättää pois pellosta, jos viljelytekniikka sen sallii.

Heikko kasvusto jättää tilaa